El II Congrés cnADe va registrar una elevada assistència amb més de mig miler de responsables de gestió documental i arxiu de les nostres administracions públiques. Un programa ple de ponències i comunicacions, complementat aquesta vegada amb tallers que van resultar ser la novetat d'aquest Congrés.
A més el congrés va comptar en la seva segona edició amb la presència de casos i experts internacionals.
Jone Garmendia, The UK National Archives, va explicar les característiques amb què es defineix l'arxiu internacional d'Anglaterra, Gal·les i Regne Unit. A dia d'avui, The UK National Archives ofereixen fons documentals de gran riquesa "abastant més de 100 anys d'història anglesa i internacional". La peculiaritat és que "en el sistema britànic no existeix l'arxiu intermedi de l'administració".
Per la seva banda, Pedro Penteado, de la DGLABA de Portugal, es va endinsar en els cinc punts de referència de l'experiència portuguesa pel que fa als arxius per a la transformació digital es refereix. L’alineament amb les polítiques, plans i programes nacionals així com l'estratègia coherent de producció col·laborativa d'instruments de classificació i avaluació suprainstitucional són alguns d'aquests punts que el ponent va destacar.
Francisco José Valentín, de Odiló, va explicar el perquè la insistència de la companyia a l'arxiu integral. La documentació en fase d'arxiu i digitalitzada troben dins d'aquesta solució integral que, a més, uneix la documentació administrativa de l'era digital, física i digitalitzada, la referida a l'administrativa electrònica pre-digital i el patrimoni digital. "La imatge representativa en RRSS del que estan fent les institucions en un moment determinat també ha de ser recollida en els arxius", va assegurar.
"Cuéntame" va trencar la dinàmica de ponències i taules rodones a l'auditori. Una xerrada amena dinamitzada per Virginia Moreno, de l'Ajuntament de Leganés, entre Antonia Heredia, Arxivera de gran prestigi i jubilada activa, i Pilar Campos, de l'Associació de Archiverios-Gestors de Documents de Catalunya, va captivar els assistents amb les experiències de cada una.
Joan Soler, de l'Associació d'Arxivers - Gestors de Documents de Catalunya, va posar en la seva ponència al ciutadà en el centre de la gestió documental de govern obert. Comentant les mesures externes i internes per arribar a complir aquest objectiu, el ponent va destacar la necessitat d'alfabetitzar el ciutadà en matèria de Govern Obert a més de la ineludible harmonització de tots els portals de transparència, col·laboració, participació, seu electrònica ... en un portal únic d'accés.
Gerardo Bustos, del Ministeri d'Hisenda, va donar pas a les ponències de Covadonga Fernández, de l'Observatori Blockchain, i Carlota Bustelo, consultora independent, sobre les tecnologies disruptives i altres tendències de la gestió documental. "Hem d'estar expectants per veure com les tecnologies poden afectar l'essència dels documents electrònics", va assegurar Bustelo referint-se al Blockchain i intel·ligència artificial.
Virginia Moreno, de l'Ajuntament de Leganés, va moderar també la taula sobre la tecnologia com a mitjà de vida de el document en què Víctor Solla, de l'Ajuntament d'Avilés, Ascen Moro, de l'ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, i Miguel Ángel Lubián, de l'Institut CIES, van participar.
Més informació a: https://cnade.es/2020/02/04/gran-exito-de-convocatoria-en-el-ii-congreso-cnade/