‎Estudiantat de la UPC, d’Esade i l’IED ha presentat al CERN prototips i solucions per millorar la mobilitat urbana

‎L’accessibilitat, la gestió de la transició cap a les noves modalitats de transport i la planificació urbana inclusiva, la contaminació i l’assignació de l’espai urbà són els quatre reptes en mobilitat urbana plantejats enguany en la sisena edició del Challenge Based Innovation (CBI), una iniciativa impulsada per IdeaSquare i el Departament d’Innovació del CERN –l’Organització Europea per a la Investigació Nuclear–, per fomentar que equips multidisciplinaris d’estudiantat, amb la col·laboració de professorat i personal investigador de diverses entitats, treballin en noves solucions per al futur de la humanitat.

Vuit equips universitaris d’Esade, l’IED Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), procedents de 12 països diferents i després de mesos de treball en els que han intercanviat coneixements amb els científics del CERN, van presentar el 12 de desembre els seus prototips a les instal·lacions d’aquest centre, a Ginebra. Les propostes s’han desenvolupat des d’inicis del mes de setembre a Fusion Point, l’espai  col·laboratiu compartit per les tres institucions a la Rambla de la Innovació, a Sant Cugat del Vallès.

Els quatre reptes d’enguany sobre mobilitat urbana s’han definit conjuntament amb el KIC Urban Mobility (comunitat d’innovació i coneixement de la qual forma part la UPC) i estan basats en un dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, que es detallen a l’Agenda 2030, concretament l’11, centrat en ciutats i comunitats sostenibles. Cadascun dels reptes ha estat treballat per dos equips d’estudiants.


Accessibilitat per a persones amb discapacitats

En accessibilitat s’han treballat solucions per a la mobilitat de persones amb discapacitats, especialment per a persones amb ceguesa, ideades per a la last mille, és a dir, el trajecte entre l’habitatge i el punt d’accés al transport públic.

L’equip Navier ha desenvolupat una guia intel·ligent basada en la identificació de rutes i obstacles. Es tracta d’una solució amb una visió futurista en que s’utilitza un mini-dron per sobrevolar l’usuari, connectat a un sistema que identifica diversos tipus d’obstacles i l’informa, amb missatges de veu, de quin tipus són, a quina distància estan i si es mouen cap a l’usuari. És un sistema que utilitza les tecnologies de reconeixement d’imatge, Lidar i Radar Doppler.

L’equip Ralph Braun ha fet un plantejament complementari, amb un bastó instrumentat que també detecta la presència d’obstacles, mitjançant ultrasons i tecnologia Lidar, però han posat l’èmfasi en la forma de proporcionar la informació a l’usuari mitjançant actuadors wearables.  


Noves modalitats de transport

El repte de la gestió de la transició cap a les noves modalitats de transport i la planificació urbana inclusiva s’ha centrat a definir els rols dels municipis i de l’espai públic en la mobilitat urbana tenint en compte la ciutadania, la planificació i les regulacions a llarg termini.

L’equip Mileva ha desenvolupat una eina que complementa el mètode de planificació de transport públic, ja que, a diferència dels actuals que només analitzen les dades estàtiques de la mobilitat, aquest detecta els moviments de la població en àrees suburbanes d’un punt A a un B de forma anònima i no invasiva utilitzant diversos mètodes, entre ells, la detecció dels telèfons mòbils.

Per part seva, l’equip Turing ha proposat una solució a la gestió de la regulació del trànsit de cara a la introducció del vehicle autònom i altres nous modes de transport urbà. Per a això, ha dissenyat un sistema que, mitjançant realitat augmentada, projecta en el parabrises del vehicle o en els dispositius GPS les indicacions de regulació del trànsit que es van adaptant dinàmicament al carrer.


Reduir l’impacte de la contaminació en la salut humana

El repte de la contaminació s’ha centrat a buscar solucions per garantir el manteniment i augmentar la qualitat dels recursos naturals amb la finalitat de reduir els impactes negatius sobre la salut humana i millorar la qualitat de vida.

En aquest sentit, l’equip Fermi ha creat un sistema de guiatge de bicicletes de lloguer, que proposa rutes alternatives segons la contaminació que hi ha a la ciutat, utilitzant models de dades de contaminació desenvolupats al Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS).

L’equip Alani ha creat un prototip d’un sistema d’absorció de les partícules en suspensió (PM) basat en l’ús de jardins verticals de molsa combinats amb uns dispositius verds robotitzats, també equipats amb panells de molsa, que es desplacen de forma autònoma cap al costat del carrer on hi ha més contaminació. Aquest sistema regula el trànsit bloquejant carrers en la proximitat de les escoles a les hores puntes i incorpora diversos sensors per monitoritzar l’estat de la molsa i la proximitat dels obstacles.


Reduir residus i evacuació en cas de risc d’inundacions

Per últim, en el repte relacionat amb l’assignació de l’espai s’ha plantejat com dissenyar i retornar l’espai urbà als ciutadans per millorar l’habitabilitat.

L’equip Djikstra ha dissenyat un sistema per reduir el volum de les escombraries, basat en un conjunt de sensors que informen l’usuari de quin tipus de residu està generant i verifiquen el triatge per poder fer el reciclatge correcte. El prototip disposa d’un cubell que comprimeix el volum de residus i absorbeix les males olors, una bossa i un sistema que informa l’usuari de l’estalvi econòmic segons el que ha reciclat.

L’equip Heisenberg, que ha treballat més el vessant de les ciutats resilients, ha creat un sistema que facilita la correcta evacuació de la població en situacions de risc d’inundacions. Aquest enginy combina diferents sistemes d’avís, com ara imatges de realitat augmentada, que serveixen per visualitzar i alertar l’usuari de la situació de risc en que es pot trobar al cap d’unes hores.
Per part d’Esade, hi participen 14 estudiants del Full-Time MBA, mentre que de l’IED són nou estudiants dels diferents graus de Disseny de Producte, d’Interiors, de Transport i de Creative Advertising, i de la UPC hi participen 13 estudiants de l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB), concretament del grau en Enginyeria de Tecnologies i Serveis de Telecomunicació i del màster en Enginyeria de Telecomunicació, i un estudiant del màster en Intel·ligència Artificial de la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB).

El projecte CBI ofereix als estudiants la possibilitat d’utilitzar la tecnologia del CERN, màxim exponent del desenvolupament de les noves tecnologies, i d’aprendre sobre diferents àrees de coneixement de la mà de científics de l’organització. 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top