Dues iniciatives tecnològiques que milloren la qualitat de vida de les persones grans han estat reconegudes amb el premi 5G, que persegueix l’objectiu de trobar solucions tecnològiques per augmentar la independència de les persones grans i mitigar-ne les mancances cognitives, les dificultats per fer les activitats bàsiques de la vida diària i els problemes de seguretat. Els projectes guardonats, un robot personal i una tauleta personalitzada per fomentar la interacció amb l’exterior mitjançant videoconferència, rebran 100.000 euros, que també serviran per finançar una prova pilot a la ciutat.
L’envelliment de la població és un dels problemes socials més importants a la ciutat: segons el cens del 2018, més de 90.000 persones de més de 65 anys viuen soles a Barcelona.
Per això, juntament amb la Mobile World Capital Barcelona, i en el marc de 5G Barcelona, el febrer del 2019 es va llançar el repte “Millorant la qualitat de vida de la gent gran (a casa) a través de la tecnologia”, que ha rebut 53 candidatures de 14 països.
Per definir el projecte i conèixer les necessitats del col·lectiu, es va treballar conjuntament amb l’Àrea Social del Govern i amb diverses fundacions i associacions.
Per seleccionar els guanyadors s’ha valorat que les solucions proposades potenciïn el desenvolupament de serveis nous, la superació de barreres per accedir a serveis més personalitzats i l’accessibilitat econòmica, i també que utilitzin la immediatesa, el temps real, la connectivitat i el baix consum energètic de la tecnologia 5G.
El robot Misty II
En el marc del projecte SOMCARE, impulsat pel Grup Saltó, s’ha desenvolupat un petit robot personal, anomenat Misty II, que es mou i interactua amb les persones grans i els ofereix assistència, suport i vigilància preguntant-los qüestions sobre els seus hàbits diaris (medicació, neteja, alimentació, etc.) o sobre com es troben.
També pot seguir els usuaris o buscar-los, i pot activar videoconferències amb serveis mèdics o altres serveis en cas de necessitat.
Projecte “Eliminant la solitud”
Cisco, en col·laboració amb Nae, ha creat una tauleta personalitzada, ideada per fer videoconferències i amb un ús molt simple. Permet que les persones que tenen problemes de salut o de mobilitat puguin participar en activitats com visitar un museu o formar part d’un club de lectura i també contactar amb la família o visitar el metge.