‎L’AMB instal·la els senyals de trànsit definitius de la ZBE rondes Bcn, que entra en vigor de manera permanent l’1 de gener i que restringirà la circulació als vehicles més contaminants

Durant aquests darrers dies de l’any, l’AMB està coordinant, amb els cinc ajuntaments metropolitans implicats, la instal·lació dels senyals de trànsit definitius de la zona de baixes emissions Rondes de BCN (ZBE Rondes BCN). Aquests senyals indiquen als conductors les restriccions de circulació que hi haurà per als vehicles més contaminants a partir de l’1 de gener 2020, de forma permanent, de dilluns a divendres laborables, de 7.00 a 20h, en l’àmbit de la ZBE Rondes BCN.

Aquest matí, el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Antoni Poveda, participa en la instal·lació i desplegament d’un d’aquests senyals. Concretament, el situat  al ramal de la sortida 14 Besòs de la Ronda de Dalt, al municipi de L’Hospitalet de Llobregat. Fins ara, en l’àmbit de la ZBE Rondes BCN estaven instal·lats els senyals de trànsit de de restricció en cas d’episodi de contaminació, de caràcter temporal per a episodis concrets per NO2, que ara s’estan substituint pels nous de caràcter permanent.

En total, s’estan instal·lant prop de 40 senyals al voltant dels accessos i sortides de les rondes, excloent aquestes vies, que queden lliures per a la circulació de tots els vehicles, i més d’un centenar de senyals dins els nuclis urbans dels cinc municipis metropolitans.  

Es recorda que la ZBE Rondes BCN inclou Barcelona (excepte la Zona Franca industrial i Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes), Sant Adrià de Besòs i l’Hospitalet de Llobregat, i part d’Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat.


Afectacions al transport públic metropolità

L’entrada en vigor de la ZBE Rondes de Barcelona pot arribar a afectar progressivament a uns 110.000 vehicles, dels quals es considera que una part significativa canviaran d’hàbits i en concret passaran a utilitzar el transport públic de forma esglaonada. L’AMB ha calculat que el transport públic metropolità pot arribar a rebre més de 130.000 viatgers diaris provinents d’antics usuaris del vehicle privat, el que suposa un increment aproximat del 5% sobre els viatgers actuals.

Des de l’AMB es considera que el transport públic metropolità està suficientment preparat per absorbir aquesta nova demanda. En concret, les actuacions realitzades en els darrers mesos ho avalen: creixement de la xarxa de metro, implantació completa de la Nova xarxa de bus ortogonal de Barcelona, noves línies d’altes prestacions de l’AMB (Metrobús i Bus Exprés) i reforç del Nitbús. Tot i això, s’efectuarà un seguiment acurat en els propers mesos per tal de reforçar aquells serveis que puguin registrar possibles aglomeracions de forma puntual.


Vehicles afectats i moratòria d’1 any

Des de l’AMB es recorda que la mesura afecta als vehicles més contaminants, és a dir, a aquells que no els correspon distintiu ambiental de la DGT. Per a les furgonetes, autobusos, autocars i camions, s’ha establert una moratòria d’un any.

També hi ha un any de moratòria per a les persones amb uns ingressos individuals inferiors a l’indicador públic de renda d’efectes múltiples (IPREM) més un 10%, que acreditin que utilitzen el vehicle sense distintiu de la DGT com a instrument indispensable per desenvolupar l’activitat professional.


Informació i registre al web zbe.barcelona

Des de l’AMB es recorda el web zbe.barcelona, d’informació i del Registre metropolità. Darrerament, aquesta està rebent cada setmana més de 20.000 visites i més de 8.000 consultes al cercador de matrícules. A banda d’oferir tota la informació sobre la ZBE Rondes BCN, aquesta és la plataforma tecnològica és on els ciutadans que no els correspongui etiqueta ambiental de la DGT, i els estrangers, s’han d’inscriure i, posteriorment, podran sol·licitar i tramitar les seves autoritzacions per poder accedir i circular dins la ZBE Rondes BCN. A data d’avui, ja s’han registrat prop de 3.000 vehicles sense distintiu ambiental.

Paral·lelament a la web zbe.barcelona, l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona han establert dues vies més per gestionar l’alta al registre: de forma presencial a la seu de l’AMB, a les OACs de diversos municipis metropolitans, i per correu postal.

De forma presencial, la gestió es podrà fer a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) de l’AMB a la Zona Franca (C/62, núm. 16-18). Aquesta seu també servirà com a punt d’informació. L’horari serà de dilluns a divendres laborables de 9 a 14 hores, a partir del dia 16 de desembre.

Finalment, per fer la gestió per correu postal, s’haurà d’omplir la sol·licitud del web zbe.barcelona, imprimir-ne una còpia i enviar-la per correu postal a:

Registre d’autoritzacions ZBE
Àrea Metropolitana de Barcelona
C/62, núm. 16-18, Zona Franca

D’altra banda, també s’han habilitat telèfons d’atenció: d’atenció 930 333 555 (AMB Informació), que ja ha atès prop de 3.000 trucades,  i el 010.

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top