‎Programes de subvencions i ajuts per invertir en solucions Smart Cities

Són moltes les ciutats i els municipis que es troben en ple procés de digitalització i canvi cap a un model smart. Cada cop s’implementen sistemes i solucions per a poder millorar el nivell de vida dels ciutadans i garantir el seu benestar. Tot i així, l’aplicació i recerca de noves tecnologies en el camí cap a la Smart City suposa una inversió que moltes administracions temen que no podran assolir.

És per això que Comunicat-i, una eina creada per a millorar la comunicació dels ciutadans i les administracions i per agilitar els processos quotidians, ha fet un recull dels principals ajuts i subvencions que diferents institucions nacionals i internacionals han posat en marxa:

-El Fons Europeu per al Desenvolupament Regional: El FEDER és el fons europeu destinat a eliminar les diferències de desenvolupament entre regions dins Europa. Un dels seus principals eixos d’acció és la implementació de nous models digitals. Alguns municipis espanyols han avançat cap a un model smart gràcies als ajuts europeus del FEDER.

En el marc del programa FEDER 2014-2020, amb la finalitat de promoure un creixement intel·ligent, sostenible i integrador del territori, es prioritzen les inversions en els àmbits de la innovació i el coneixement, el dinamisme empresarial i l’economia verda.

-Estratègies de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat: També conegudes com EDUSI, aquests ajuts, derivats directament del FEDER, estan destinats a projectes de digitalització i modernització que tinguin com a objectiu aconseguir un model urbà sostenible.

El canvi cap a un model smart a les ciutats i municipis implica, en la gran majoria dels casos, una millora pel medi ambient (estalvi energètic, de recursos...), convertint les EDUSI en un gran aliat per a iniciar el camí cap a la transformació digital.

-Destinacions Turístiques Intel·ligents:Es tracta d’una iniciativa europea i nacional que comportarà una inversió de més de 70 milions d’euros. Aquests ajuts econòmics suposaran, en certs casos, fins el 80% del cost del projecte en qüestió. La iniciativa DTI ajudarà a la realització de 25 projectes de digitalització a tots els nivells, a 9 comunitats autònomes diferents.

 -Els ajuts estatals i autonòmics al desenvolupament de ciutats i municipissuposen un altre important impuls. Els governs autonòmics i altres institucions destinen una part important del pressupost a garantir un desenvolupament dels seus municipis, com és el cas d’Andalusia, on recentment s’han destinat més de 8 milions d’euros a projectes smart city a municipis de menys de 20.000 habitants.

La Diputació de Barcelona és també un bon exemple de suport a la inversió municipal en projectes smart, en posar en marxa un programa de subvencions per instal·lar plataformes digitals de consulta ciutadana. L’Ajuntament de Torrelles de Foix va aconseguir així aplicar en l’àmbit municipal l’eina de comunicació Comunicat-i.

D’entre les seves iniciatives, destaca INTERREG EUROPE, un programa Smart Region orientat a accelerar els processos de comunicació i digitalització de les regions properes a les grans metròpolis europees.

Vols una demo de Comunicat-i?

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top