El projecte Decisive està compost per un consorci multidisciplinari enfocat en el disseny i implementació de sistemes innovadors de gestió de residus i en especial a la gestió de la fracció orgànica dels residus municipals (FORM). Està coordinat per l'Institut national de Recherche en Sciences et Technologies pour l'Environnement et l'Agriculture (IRSTEA) de França i té com a socis al grup de recerca en compostatge GICOM de la UAB, i a l'empresa catalana Aeris Tecnologies Ambientals, spin-off de la UAB.
L'objectiu de la investigació és desenvolupar un sistema descentralitzat de gestió de la fracció orgànica dels residus municipals (FORM), tot promovent un sistema de gestió local on sigui possible la generació de productes d'interès per a l'agricultura ecològica. En aquest context, el projecte considera dues tecnologies: la microdigestió anaeròbica i la fermentació en estat sòlid. Com a producte de la digestió d'aquests residus, es generarà una fracció sòlida anomenada digerit, que es valoritzarà a través d'un procés de fermentació en estat sòlid per a la producció de biopesticides amb ús potencial en agricultura ecològica.
La UAB i Aeris, responsables del disseny, posada en marxa i operació del procés de fermentació en estat sòlid per a la producció de biopesticides, van arribar a un acord amb el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental per instal·lar la planta pilot a la planta de Tractament de la Fracció Orgànica de Residus Municipals de Granollers. La planta ha començat a operar aquesta setmana, després d'una fase de posada en marxa a càrrec de la investigadora Laura Mejias, que realitza un doctorat industrial sota la supervisió tant del grup de recerca en compostatge de la UAB com de l'equip d'Aeris. La planta pilot estarà en funcionament durant 6 mesos.
La instal·lació de Granollers funcionarà en paral·lel a una altra planta de tractament de bioresidus a Lió (França), amb gestió descentralitzada de residus biològics, que pretén proporcionar compost i electricitat. La planta de Lió s'inaugurarà el 14 de novembre, amb la participació dels investigadors de la UAB, per tal d'exposar les diferències i similituds de projectes i tecnologies similars en diferents llocs d'Europa.