‎Vic aprova un pressupost de 53 milions d’euros pel 2020

Vic ha aprovat el pressupost per l’any 2020, fixat en 53.717.017,45 €, amb els vots a favor de l’equip de govern, l’abstenció del PSC i els vots en contra d’ERC i Capgirem Vic. Aquesta xifra suposa un augment del 5,25% en despesa corrent i del 21,24% en inversions, partida que representarà 9.812.410 €. L’endeutament se situa al 28,49%, amb 4.778.000 €.

La regidora d’Economia, Núria Homs, va explicar que el pressupost “està ajustat a les necessitats actuals, complint amb el nostre programa electoral, amb un pla d’inversions ambiciós però realista per aportar moltes millores a la ciutat”. “L’Ajuntament presenta unes finances equilibrades i sanejades, complim tot el que marca la normativa, més restrictiva del que voldríem, però gràcies al treball en equip tècnic i polític podem fer el màxim”, va reivindicar la regidora d’Economia.
 

El pressupost es desplega en cinc eixos temàtics i objectius de ciutat, que són:
 
·         Ciutat saludable
·         Ciutat per a les persones
·         Ciutat accessible i amb serveis de qualitat
·         Ciutat del coneixement i amb progrés econòmic
·         Administració oberta, moderna i propera


Ciutat saludable
 
Des del punt de vista de ciutat saludable, la regidora va enumerar les diferents inversions previstes amb valor de 4.555.000 €. Pel que fa a equipaments esportius “per esdevenir una ciutat esportiva referent a la Catalunya Central” està previst: skate park, nous vestuaris i camp de gespa al camp municipal d’esports, canvi de paviment al pavelló de l’Ausoneta, ampliació del pavelló Castell d'en Planes, rocòdrom municipal i dues noves pistes de barri.
 
Es destinaran 390.000 € al desplegament del Pla estratègic de la bicicleta i 300.000 € a urbanitzar el sector del Graell.
 
A més, de cara l’any 2020 hi ha prevista una nova concessió de bus urbà, per adequar línies i formats, que arribin als polígons i als centres educatius, combinar línies regulars amb servei tipus llançadora o a demanda segons necessitats. Al pla d’inversions hi ha prevista una possible despesa per la compra de nous busos més sostenibles, valorada en 644.000 €.
 
També dins d’aquest apartat s’inclouen mesures de pacificació i accessibilitat a les escoles (100.000 €), adequació d’un aparcament paisatgístic a l’entrada sud de la ciutat (501.000 €) i una nova estació de bus intermodal ubicada al sud de la ciutat, valorada en 1 milió d’euros.

 
Ciutat per a les persones

 
En l’apartat de ciutat per a les persones, està prevista una inversió destacable en equipaments culturals: la biblioteca Pilarín Bayés, impuls a projectes musicals, com l'ampliació del So de les Cases i a la música al carrer (63.000€) i un condicionament integral de l’espai ETC —major accessibilitat, calefacció, renovació del pati de butaques, nova sala LAB, renovació de l’equip tècnic audiovisual—(206.000 €).
 
Paral·lelament, s’amplia la convocatòria de subvencions a entitats (143.000 €) i la d’activitats per poder desenvolupar nous projectes adreçats a les persones grans i persones vulnerables (55.000 €).
 
També s’estableixen nous convenis de col·laboració amb entitats per la inserció laboral de joves vulnerables i pel projecte ‘Vic, Ciutat Cuidadora’ (47.000 €); s’estabilitzen les partides del servei d’atenció domiciliària (261.300 €), “un servei molt valuós que ajuda a mantenir les persones grans a casa amb suport quan el necessiten”; s’atorga una màxima dotació al centre de dia municipal per aquelles persones amb primers graus de dependència (160.000 €); es dota el servei d’allotjament d’urgència en 171.000 € per respondre a les persones amb necessitats d’habitatge, oferint suport i acompanyament temporal durant la recerca d’habitatge estable.
 
Finalment, es destinaran 200.000 € per a la rehabilitació d’habitatges i 140.000 € per l’adquisició de habitatges (en mode tempteig i retracte) en els propers quatre anys.

 
Ciutat accessible i amb serveis de qualitat
 
En la categoria de ciutat accessible i amb serveis de qualitat , estan previstes les reurbanitzacions de la segona fase de l’eixample Morató (carrers Sant Antoni, Casadevall i Fusina); del darrer tram del carrer Nou, de carrers del barri de l’Estadi al voltant de la zona esportiva ETB i OAR; de la plaça Moragas al barri de l’Estadi, de la plaça Pericas a l’Horta Vermella i del Parc Miquel Albó i Vidal de Llobatera al barri de Caputxins; l’adequació de les rambles del Bisbat, Davallades i dels Montcada; millorar els accessos a les cases de pagès i el desplegament de la fibra òptica en l’entorn rural, i un nou aparcament de camions al Polígon.
 
També s’han pressupostat amb 200.000 € cadascun dos lots d’asfaltats de carrers; millores en l’enllumenat públic de 100.000 € i en les línies elèctriques dels carrers de la Riera i Sant Pere. Es pressuposta el servei de neteja viària en 2.125.000 €, la recollida de residus en 2.025.000 €, i el manteniment de parcs i jardins en 760.000 €.
 
 
Ciutat del coneixement i amb progrés econòmic
 
Dins d’aquest apartat, la regidora d’Economia, Núria Homs, va destacar que la partida destinada a Educació ascendia a 3.638.690 euros, 113.690 € més, que es destinaran a un nou projecte sobre mentoratge a joves, més aportació a les escoles bressol per la tarifació social, i més dotació a la partida del pla educatiu de ciutat (PEC), “per continuar treballant amb les AMPA i les entitats de ciutat per una ciutat educadora, com per exemple el projecte d’extraescolars per a tothom”.
 
En l’àmbit de les beques d’inclusió social per a llibres, activitats escolars i excursions, la partida ascendeix a 261.000 €.
 
“Al Pla d’inversions preveiem inversions en equipaments per fomentar l’experimentació i la innovació a la ciutat. Ens hem presentat a la convocatòria del PECT i ho hem fet conjuntament amb UVic-UCC, l’Ajuntament de Manlleu i Creacció”, va apuntar Homs. “El cost global del projecte és de més de 2 milions d’euros i per Vic  puja 615.828.75€ que inclou l’adequació d’espais i els corresponents agents dinamitzadors”, va afegir. Així, aquestes són les inversions previstes en aquest camp:
 
 
·         Media Lab: Laboratori ciutadà d’experimentació amb la tecnologia, les multimèdies i el disseny, a la Biblioteca Pilarin Bayés.
 
·         Fab Lab: laboratori de fabricació que impulsa descobriment de nou talent i nova producció local a escales petites, al Sucre.
 
·         Espai per a residències de les indústries culturals, a l’ETC.
 
·         Districte KIV (Knowledge Innovation Vic) l’actual recinte Firal del Sucre, Es vol transformar un espai a la ciutat de Vic per a convertir-lo en un espai innovador que relacioni empreses, professionals i agents vinculats a la indústria d’Osona.
 
A la tardor de 2020 s’engega el projecte de promoció turística de l’Illa de la Pietat, “que suposarà un impuls molt potent per situar Vic com un pol d’atracció turística”, segons Homs. Aquest projecte té un cost de 1.400.000 € i ens ha estat subvencionat per la Generalitat i per fons europeus amb 1.050.000 €.
Paral·lelament, es destina una partida de 400.000 € pel condicionament de les adoberies.
 
Finalment, s’ha obert una nova línia de projectes internacionals on actualment hi ha les partides destinades al Projecte europeu URBACT, que Vic lidera amb 8 ciutats europees i des del qual s’està treballant en el projecte de remodelació del Puig dels jueus.
 
 
Administració oberta, moderna i propera
 
Un altre dels objectius és aconseguir una administració oberta, moderna i propera. Per això, el pressupost ha previst 50.000 € per reformar el web de l’Ajuntament, 136.000 € per aplicacions informàtiques i projectes TIC; 400.000 € per a la renovació i manteniment de maquinari i 200.000 € per a pressupostos participatius, “que per primer cop s’obriran a incloure propostes d’àmbit sencer de la ciutat”, tal com va avançar Homs.

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top