“Climatització a les aules” i solucions de DECACLIMA

Com cada any, l'arribada del mes de juny suposa la fi del període lectiu al nostre país, i aquest any, pel que fa a les mesures de ventilació i climatització a les escoles, hem tornat a suspendre. La temperatura, la humitat i la contaminació de les aules és un problema encara sense resoldre a la majoria dels centres educatius d'Espanya.

Durant la primera volta a les escoles després de l'inici de la pandèmia, el setembre del 2020, el Ministeri de Sanitat espanyol va declarar la ventilació natural com a opció preferent per fer front a la pandèmia. L'objectiu era renovar l'aire constantment a l'interior dels edificis, substituint l'aire contaminat per aire fresc de l'interior. Però a costa de què?

En aquell moment es va obviar que, sobretot als grans nuclis de població urbans, l'aire exterior pot estar igual o més contaminat que el present en ambients interiors. El contacte diari amb aquests contaminants pot provocar severes afeccions respiratòries, cefalees i, fins i tot, minvar el desenvolupament pulmonar i cognitiu dels nens. A més d'aquests problemes, l'obertura de finestres amb l'objectiu de ventilar va tenir un impacte molt sever a l'eficiència energètica dels edificis i al confort tèrmic dels nens i professors.

Les imatges de milions de nens i nenes embotits en abrics i tremolant mentre assistien a les seves classes encara avui romanen a la nostra memòria. Molts pensàvem que aquest seria l'inici d'una nova era, en què els edificis escolars estarien més preparats per fer front a les inclemències climàtiques i assegurar el confort i la salut dels nostres fills.

L'any 2022, amb la pandèmia més controlada, ha estat una onada de calor la que ha posat en perill la comunitat escolar. Moltes escoles s'han vist obligades a haver d'atendre alumnes amb lipotímies i cops de calor. Alguns, fins i tot, han hagut d'escurçar el seu horari lectiu per la impossibilitat de continuar les classes a causa de les altes temperatures.

Les escoles són, des del punt de vista de la climatització i la ventilació, escenaris complicats. Són espais amb una concentració elevada de persones, moltes vegades amb una activitat metabòlica mitjana o alta. Això significa que aquests espais interiors solen tenir una elevada calor latent, inherent a les condicions ambientals. En altres paraules, les escoles són un focus de calor per si mateixos. Si a això li sumem una onada de calor com la que està assotant el nostre país, les necessitats de ventilació i climatització es disparen.

El benestar dels alumnes a l'interior de les escoles dependrà, doncs, d'aconseguir un ambient confortable, controlant paràmetres com la temperatura, la humitat, el soroll o la qualitat de l'aire interior. Les solucions tècniques a totes aquestes demandes poden ser molt variades però totes han de passar pel compliment d'aquests requisits. A més, resulta de vital importància compensar la calor latent present a les aules i aprofitar-ho en el nostre benefici, recuperant energia mitjançant l'ús de recuperadors entàlpics.

Una de les opcions que millors resultats pot oferir és el disseny dels anomenats sistemes per zones, utilitzant les anomenades Unitats de tractament de l'Aire o UTAS. Aquests equips permeten donar una solució completa de tractament de l'aire i la climatització per a determinades zones d'un edifici, agrupades per proximitat i característiques comunes.

DECACLIMA, empresa que pertany al grup SODECA, compta amb una àmplia gamma de solucions de climatització eficients i adaptables a tot tipus d'espais. La gamma UTAS compactes permet satisfer les necessitats de ventilació i climatització d'edificis com els centres educatius. A més, tenen una gran versatilitat de disseny, que permet la seva instal·lació en espais reduïts, en posició vertical, horitzontal i en coberta. 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top