L’equip compleix un any de servei prestat íntegrament des del Consell Comarcal del Berguedà. L’equip es dedica a l’atenció a la infància i l’adolescència en situació de risc greu o desemparament i atén tant els infants i adolescents com les seves famílies. Fa dues dècades que el servei es presta al Berguedà però, fins ara fa un any, l’equip abarcava el Bages i el Berguedà. Amb la creació de l’equip propi del Berguedà s’ha guanyat en proximitat i en hores de dedicació i atenció als casos. L’equip el formen una treballadora social, una psicòloga i una pedagoga. Aquest primer any ha suposat un repte i un esforç però també ha estat un procés engrescador, motivador i complexe pel què suposa la creació d’un equip nou. Al llarg de l’any 2018 s’han atès 82 infants i 55 famílies.
Un dels principis bàsics de l’equip és treballar des de la prevenció, la detecció i amb coordinació amb els serveis dels diferents àmbits del Berguedà, especialment amb els professionals de la salut, dels serveis socials, d’educació i de seguretat. Tots aquests equips, com diu la Llei 14/2010 de 27 de maig, dels drets i oportunitats en la infància i adolescència, han d’intervenir obligatòriament quan tinguin coneixement de la situació de risc o de desemparament en què es troba un infant o adolescent.
Un dels principis de l’equip ha estat poder treballar perquè els infants puguin conviure amb les seves famílies, amb els suports i ajudes que necessitin, treballar amb les famílies per potenciar la voluntat de canvi i responsabilitzar-les dels seus processos de millora i poder-les acompanyar des de la intervenció socioeducativa. També s’ofereix atenció individualitzada a infants/adolescents i les seves famílies per promoure l’expressió de les emocions i s’ofereix una escolta activa per ajudar a comprendre les històries de vida, donar significat als esdeveniments i als canvis que viuen els infants/adolescents i les seves famílies. Tot i això, hi ha casos que per la situació d’alt risc social que presenten i que les famílies no poden garantir la protecció del menor s’ha hagut de fer el desemparament. En aquest primer, any s’han fet dos desemparaments, la resta de casos els hem pogut treballar des de l’equip i amb la col·laboració i suport de tots els professionals de la xarxa.