54 ajuntaments de TGN demanen ajuda a la UE per instal·lar wifi gratis

54 dels 181 municipis que conformen la província de Tarragona han sol•licitat a la Unió Europea un ajut per instal·lar Wi-Fi gratuïta en espais públics.

Segons ha pogut saber el Diari, el 30% de les localitats del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre ha presentat la sol·licitud per rebre una subvenció de 15.000 euros per oferir connexió a internet de forma lliure als seus ciutadans en recintes de titularitat municipal.

Segons el llistat definitiu, que ja es pot consultar de manera oberta, els principals consistoris de la demarcació han emplenat els requisits per aspirar a l'ajuda Wifi4EU, impulsada el passat mes de març per part de l'executiu europeu i en la qual les corporacions locals podien apuntar-se fins el passat 4 de maig.

Entre les administracions municipals que han mostrat interès per la iniciativa estan les més grans com Tarragona, Reus, Torredembarra, Valls, el Vendrell, Tortosa i Calafell.

A nivell espanyol, són 2.260 els ajuntaments que s'han registrat a la plataforma europea per aspirar a la subvenció, una xifra que representa un 30% de les localitats d'Espanya. Aquest percentatge, segons indiquen fonts de la Comissió Europea, supera «de llarg» la mitjana continental, que és del 17% dels municipis.

En concret, entre els països membres de la UE s'han registrat un total de 16.360 corporacions locals, mentre que en el conjunt de la zona hi ha aproximadament uns 100.000 ajuntaments.

El percentatge de sol·licitud és especialment significatiu a Catalunya, on un 38,7% de les localitats ha presentat la petició, sent un total de 365 les documentacions tramitades entre 948 possibles sol·licitants. A part de les 54 de les comarques de Tarragona n’hi ha altres 138 de la província de Barcelona, unes altres 90 de la demarcació de Girona i 83 de Lleida.


120 milions d'euros

L'oferta forma part del programa Wifi4EU amb el qual l'organisme presidit per Jean-Claude Juncker pretén potenciar l'accés a internet en el major nombre possible de pobles i ciutats de la Unió Europea abans del 2020. La partida pressupostària per als pròxims anys és de 120 milions d'euros.

Segons les bases de la subvenció, la primera fase del programa ofereix 1.000 subsidis, de 15.000 euros cadascun, per als primers mil sol•licitants, si bé hi haurà una redistribució territorial. En aquest sentit, està previst que Espanya rebi 15 subvencions, dues de les quals seran per a localitats catalanes.

«Els ajuntaments que rebin l'ajuda hauran de contractar els serveis d'una companyia per instal·lar els punts de connexió així com els serveis d'un proveïdor d'Internet. La prestació ha de ser de gran qualitat (almenys 30 megabits per segon) i el contracte amb les empreses ha de tenir una durada mínima de tres anys» s'indica a la licitació de l'ajut, que es pagarà directament a l'empresa «un cop verificada la correcta instal•lació i la qualitat del servei». El projecte d'instal•lació i posada en servei s'ha de completar en un termini màxim de 18 mesos a comptar de la concessió de l'ajut.

«Les xarxes finançades a través de la iniciativa WiFi4EU seran gratuïtes, no contindran publicitat i en elles no es recolliran dades personals. El finançament es facilitarà només per a xarxes que no dupliquin ofertes públiques o privades gratuïtes de qualitat similar existents en el mateix espai »remarca la Unió Europea.

Malgrat això, la tramitació de l'ajut s'ha retardat uns mesos degut al fet que unes deficiències detectades en el programari van facilitar que alguns consistoris s'inscrivissin abans del llançament oficial del concurs. L'Executiu comunitari ha informat que els ajuntaments ja registrats podran renovar la inscripció per a la següent convocatòria amb un sol clic i els que encara no ho hagin fet podran inscriure a la tardor.


Font: Diari de Tarragona
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top