Prova pilot perquè ajuntaments i consells comarcals gironins facin de nexe en un projecte de compravenda d'empreses viables. La iniciativa, batejada amb el nom de 'Reempresa', l'impulsa des de fa dos anys la patronal CECOT i té per objectiu evitar que aquells negocis -sovint, pimes- que són viables acabin morint quan el seu propietari es jubila o bé plega per altres motius. Ara, amb el suport de la Diputació de Girona, 'Reempresa' s'estendrà a la demarcació. En una primera fase, aquest any l'Ajuntament de Figueres i el Consell Comarcal de la Selva tindran tècnics formats per posar en contacte els propietaris de negocis amb nous emprenedors.
L'objectiu és salvar una cinquantena de pimes en quatre anys
El programa 'Reempresa' va néixer de la mà de la patronal CECOT amb un objectiu clar: garantir la pervivència d'aquells negocis viables però que el propietari es veu forçat a abandonar (ja sigui perquè es jubila, es trasllada o per algun altre motiu). Per això, aquesta plataforma posa en contacte els amos de les empreses -sovint, pimes- amb emprenedors que tenen interès per agafar les regnes del negoci.
D'ençà de finals del 2011, mitjançant aquesta iniciativa s'han aconseguit salvar un centenar d'empreses (la meitat de les quals, comerços). En total, els casos que s'han aconseguit tancar, han suposat una inversió de 5,26 milions d'euros (MEUR).
Segons explica el president de la patronal, Antoni Abad, el llistat comprèn negocis de tot tipus. Entre aquests, hi ha una botiga de souvenirs a la costa que es va traspassar per 3.500 euros, un quiosc de diaris i revistes situat a la plaça d'un poble de Lleida o, fins i tot, una empresa que es va vendre per 3.500 euros.
Ara, aquesta iniciativa s'ha estès a les comarques gironines. La patronal i la Diputació de Girona han signat un conveni per fer visible el projecte 'Reempresa' a la demarcació, i que els ajuntaments i els consells comarcals siguin aquells qui facin d'enllaç entre els empresaris que venguin un negoci viable i els emprenedors que desitgin comprar-lo.
Prova pilot a Figueres i a la Selva
Per això, aquest 2013 ja s'invertiran 18.500 euros (un 75% dels quals els aporta la Diputació) per ensenyar a tècnics municipals de quina manera han de fer de nexe i facilitar que les negociacions entre les dues parts arribin a bon port. De moment, s'engegarà una prova pilot on hi participaran l'Ajuntament de Figueres i el Consell Comarcal de la Selva i, si funciona, la iniciativa s'anirà estenent "com una taca d'oli" -precisa Abad- a la resta d'administracions.
L'objectiu de la iniciativa és que, en un termini de quatre anys, mitjançant aquesta plataforma de compravenda, s'aconsegueixin 'salvar' una cinquantena d'empreses que són viables, i evitar que acabin abaixant la persiana. En conjunt, des d'ara i fins al 2017, el cost de fer visible el programa 'Reempresa' a ajuntaments i consells comarcals s'ha fixat en 55.000 euros.
"L'objectiu final és que tots ells es converteixin en prescriptors de la iniciativa", avança el director del centre 'Reempresa' de Catalunya, Albert Colomer. "Aquest conveni permet relligar una operació privada amb el terreny d'allò públic, i facilitar que empresaris emprenedors o persones a l'atur puguin garantir la continuïtat d'aquells negocis que són viables".
Font: ACN