Al 2018 l'Agència de Desenvolupament del Berguedà crearà cooperatives forestals a la comarca

L’Agència de Desenvolupament del Berguedà inicia el projecte FORESTAL_COOP, un projecte integral, dirigit a fomentar la reactivació econòmica del sector forestal del Berguedà, i dinamitzador de l'ocupació per mitjà de la creació d'almenys una cooperativa de treball en l'àmbit forestal, aprofitant les oportunitats estratègiques que s’ofereixen, en aquest sector, a la comarca del Berguedà i alhora ens ho permet fer en el si de l'Economia Social i en concret en les cooperatives.

Aquest  és el resultat del projecte presentat a la convocatòria de “Subvencions a projectes singulars de promoció de l’economia social i la creació de cooperatives i societats laborals”, promoguda pel Departament de Treball, Afers socials i Famílies  amb la Direcció General d’Economia Social, el tercer sector, les cooperatives i l’Autoempresa de la Generalitat de Catalunya, per aquest  proper any 2018.

L'Agència en aquest projecte es posiciona com a facilitador de recursos inicials. De manera més concreta es pretén crear com a mínim una cooperativa de treball forestal, en la que l’Agència actuarà com a soci col•laborador aportant espais i continguts per la formació, suport en la gestió del projecte i l’aportació de maquinària forestal. Aquest acompanyament es realitzarà durant el primer any i posteriorment la cooperativa o cooperatives funcionaran de manera autònoma.

Per desenvolupar aquest projecte es disposa de gairebé 60.000€ que principalment s’invertiran en el lloguer de la maquinària forestal, mentre que s’aprofitaran recursos propis de l’Agència per la formació i l’assessorament de les cooperatives que es vulguin crear.

D’aquesta manera es pretén facilitar l’arrencada de noves empreses forestals, que habitualment  tenen un escull important en la necessitat d’ús de maquinària que té un elevat cost i que és difícil de sufragar amb els ingressos inicials.
Aquest projecte respon a les demandes  de mercat i d’oportunitat. És a dir, per una part, la Mancomunitat de municipis Berguedans per la Bio-massa que té com a finalitat la gestió de les masses forestals de les forests CUP (propietat dels ajuntaments), l'aprofitament sostenible de la fusta, de la biomassa i la generació d'energies renovables i també demanda treballadors formats. D’altra banda l'aprofitament de recursos forestals i energies renovables es presenta com un projecte de caràcter prioritari a la comarca i evidentment a tot l'estat. D’aquesta manera es pretén aprofitar la confluència d'aquests factors.

Un dels elements innovadors que aporta aquest projecte és el de posicionar-se com a clau de volta respecte al tancament del cercle en vers al sector forestal. És a dir, es forma a les persones i a l'hora se les empodera, donant recursos i suport per tal de constituir-se com una entitat que pot assumir amb èxit i benefici les gestions forestals del territori. En aquest sentit és cabdal la fórmula cooperativa. Fins ara la majoria d'accions han anat destinades a la formació d'aquests professionals, però al final del procés aquests s'incorporen com a treballadors/es d'un autònom que assumeix la càrrega de l'empresa. La fórmula cooperativa ha d'aconseguir capacitar a un grup de treballadors/es que gestionin de forma comuna i consensuada aquestes tasques, repartint esforços.

D’aquesta manera s’aconsegueix que es creïn les estructures bàsiques d’empresa que donaran viabilitat econòmica al projecte empresarial sense haver hagut de passar per les penúries pròpies d'un inici d'activitat amb una força inversió de capital per maquinària. A partir d'aquest moment l'Agència deixa d’anar de la mà de la cooperativa i pot continuar facilitant aquests recursos a noves cooperatives, tornant a iniciar el cicle de creació de noves cooperatives forestals.

El projecte, s’inicia aquest final d’any 2017, amb una primera reunió tècnica amb la participació dels principals actors, amb la finalitat d’estructurar de forma definitiva l’execució del projecte.

Per portar a terme el projecte es consideren necessàries les següents fases:

1.Promoció i difusió de l projecte. Actuacions.
          a) Disseny de materials i programació
          b) Presentació del projecte.
          c) Promoció i difusió al territori.
          d) Inscripcions i selecció

2.Formació Actuacions.
          a) Recopilació de materials formatius.
          b) Col·laboradors i formadors
          c) Programa formatiu ( Forestal i cooperatiu).

3.Creació cooperativa.
          a) Anàlisi de viabilitat econòmic projecte
          b) Fase constituent. (Acta, Estatuts, sol·licitud )
          c) Creació Cooperativa ( Inscripció Notarial, altes...)

4.Acompanyament i gestió.
          a) Inic d’activitats.
          b) Gestió i acompanyament  de la  gestió cooperativa.
          c) Desenvolupament de projecte de futur en base a diferents activitats d’aprofitament forestal en el territori.
          d) Traspàs de competències (fase final de l’acompanyament).
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top