Alta participació a la Jornada d’Ajuntament Impulsa “Noves Formes de Gestió de l’Administració Local”

Els prop de 200 assistents a la jornada “Noves Formes de Gestió de l’Administració Local” organitzada pel portal AjuntamentImpulsa.cat han coincidit en la necessitat d’adoptar solucions privades per garantir les prestacions públiques, davant de la caiguda dels ingressos. La majoria dels 30 experts en l’àmbit de la contractació pública i la prestació de serveis, que han participat en les sessions i debats celebrats en el CaixaForum de Barcelona han assenyalat que la nova Directiva europea sobre contractació i la obligatorietat de la licitació electrònica a partir de l’any 2016 impulsaran la privatització dels serveis públics municipals.

D’acord amb les manifestacions d’alguns dels experts presents a la jornada, la nova Directiva de contractació que substituirà la vigent convertirà en norma que el que avui són ‘serveis públics’ esdevinguin ‘serveis d’interès general’. La nova norma augmentaria els serveis que pot prestar el sector privat a través d’un procés de contractació molt més senzill que l’actual.

No obstant, Francisco Blanco López, cap del servei de contractació de la Generalitat de Catalunya, ha lamentat que “existeix una resistència dels legisladors espanyols a l’adopció de les noves normatives que provenen de la Unió Europea”.

Per la seva banda, Víctor Almonacid, representant d’Espanya a UDITE (Federació Europea de Caps Executius de Governs Locals) va destacar que a Europa les administracions tenen el paper de controlar les activitats econòmiques i no de prestar-les. I va posar casos pràctics de CPP que es donen en diferents països europeus. També el Sr. Francesc Sibina, President de la CCIES (Cambra d’empreses Concessionàries d’Infraestructures i Serveis Públics) va destacar que tothom, incloses empreses, s’haurà d’implicar a partir d’ara per oferir solucions que facin disminuir les pèrdues que pateixen alguns equipaments municipals o bé per fer-los més sostenibles. També va deixar clar que ara toca atraure el món empresarial que ofereix serveis públics des del rigor i la serietat. Per altra banda, també va destacar que és molt erroni pensar que les empreses concessionàries es fan d’or amb la gran quantitat de competència que hi ha al mercat.
 

Simplificació de les licitacions

L’adopció de la normativa europea simplificarà els processos de licitació i pot actuar com impulsora de noves formes de cooperació público-privada.

En aquest sentit, les concessions esdevenen una opció viable que compta amb nombrosos casos d’èxit en àmbits com l’educació, l’enllumenat, els manteniment d’edificis o la gestió de cementiris o tanatoris ofereixen noves oportunitats de viabilitat.

En el transcurs de la trobada s’ha posat de relleu experiències exitoses de col•laboració público privada en diversos ajuntaments, com el de Barcelona, Sant Just Desvern, Sabadell o Sitges. També ha donat cabuda a la valoració de les pròpies concessionàries i proveïdors, com Grupo Mémora, UPCnet, Urbaser, Duet Sports, Orthos, DAU Bressols o Vantage.


Licitació electrònica obligatòria el 2016

Un dels temes destacats abordats durant les sessions ha estat el fet que la normativa europea també estableix l’obligatorietat d’haver implantat el 2016 la licitació electrònica.

Els ajuntaments pioners en licitació electrònica a Catalunya, com el de Terrassa, Mataró i Girona, han explicat els nombrosos avantatges i els estalvis que aquest sistema els ha reportat. Segons estudis recents, amb aquest sistema s’estima que les Administracions espanyoles podrien arribar a estalviar-se uns 2.500 milions d’euros anuals.


30 ponents del sector públic i el privat

A la jornada hi ha intervingut, entre d’altres, personalitats com Víctor Almonacid, membre i representant d’Espanya a d’UDITE (La Federació Europea de Caps Executius de Governs Locals), Francisco Blanco López, cap del servei de contractació de la Generalitat de Catalunya, David Álvarez, tècnic superior del servei de contractació i compres de l’Ajuntament de Girona, Eladi Torres, directiu de l’Ajuntament de Barcelona i ex-gerent del Consell Comarcal del Maresme, Mònica Reig, directora associada programa partnersd’ESADE, Eduard Vidal, director general del Grup Mémora, així com també Albert Bargues, coordinador del Pla estratègic de l’Ajuntament de Sitges i del projecte Sitges Investor, Baptista Borrell, director de consultoria i negoci d’UPCnet, Joan Gaya, enginyer industrial per l’Escola Superior d’Enginyers Industrials de Barcelona, Lluís Just, cap de l’Àrea de Coneixement i Tecnologia de Localret, Silvia Ortega, del departament d’Estudis Serveis Urbans d’Urbaser, o Josep Perpinyà, alcalde de l’Ajuntament de Sant Just Desvern i vicepresident del Parc de Collserola.

 

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top