amec alerta del greu problema de competitivitat si no s'aposta per la innovació i proposa un nou model

amec, l'associació de les empreses industrials internacionalitzades, constata que l'actual model d'innovació no contribueix al manteniment de la competitivitat internacional de l'economia i les empreses i alerta que si aquesta situació que s'està fent crònica no es reverteix "tindrem un greu problema especialment en un escenari de canvis profunds tant en l'àmbit tecnològic com en el social ", tal com explica el director general d'amec, Joan Tristany.

Durant la crisi, el conjunt de la UE ha incrementat la inversió en R + D un 25%, mentre que a Espanya ha disminuït un 10% i en termes relatius ens torna a la posició de 2004. Segons l'Índex Global d'Innovació, Espanya ocupa la posició 28 per darrere de Malta, Estònia i Txèquia. Els pressupostos públics han disminuït un 30% des de 2010, al que cal sumar a més que només s'ha executat un 50% de la inversió, tal com reflecteix l'Informe COTEC-2017. A Espanya la inversió en R + D + I respecte al PIB va ser de l'1,19%, molt lluny encara de l'objectiu 3% requerit per la UE per al 2020.

Davant d'aquesta realitat s'afegeix la baixa participació de les empreses en l'activitat d'innovació, situant-se en la meitat de la mitjana de la UE. Destaca la baixa contribució de les grans empreses, però tot i que les pimes contribueixen en un percentatge superior, en el període 2010-2016 la proporció de pimes considerades innovadores ha caigut un 38%.

Així mateix es constata la feble capacitat tecnològica del teixit productiu i limitat nivell de competències i habilitats d'un alt percentatge dels treballadors per generar i gestionar innovació.

És per això que amec veu necessari un canvi de model, que considera que hauria de recollir les següents bases:

1. Manteniment del tractament de la Investigació Bàsica que sí que ha donat excel·lents resultats.

2. Crear una Recerca Industrial sòlida donant el mateix tractament i recursos tant si desenvolupa el projecte una empresa com si ho fa la universitat i dotant de més recursos aquest capítol amb n fons de desenvolupament industrial per arribar al 3% d'R + D / PIB que requereix la UE per al 2020.

3. Incentius Fiscals. Millora dels processos i garanties.

4. Centres de transferència:
a. Els centres de transferència han d'augmentar almenys quatre vegades la seva dimensió actual i han de disposar de fons per a investigació. Eurecat, per exemple, que inaugura avui una nova seu a Barcelona, hauria de multiplicar per quatre les seves capacitats per tenir l'impacte desitjat en l'economia.
b. Promoure Clústers Tecnològics: aplicar la política de clústers sobre els Centres d'Investigació i Transferència i clusteritzar empreses al voltant dels centres de recerca i transferència, mitjançant ajudes del fons de desenvolupament industrial.
c. Col·laboració entre aquestes empreses i especialment entre Centres Tecnològics i Centres de recerca de les universitats, per garantir més impacte.

5. Política industrial de "campions nacionals": determinar les empreses que es consideren "campiones nacionals", empreses arrelades al territori, tecnificades, amb voluntat de creixement internacional, i equips directius professionals, i fer-les objectiu prioritaris dels incentius anteriors, contra plans de creixement agressius i a favor d'una creació d'ocupació de qualitat.

6. Crear un programa de creixement d'empreses de base científica. Creació de fons d'inversió d'Universitats i Empreses per a finançar les Startups. Disposar un fons per arrencar almenys un centenar de projectes d'empreses "deep tech" amb alt potencial de creixement.

7. Programa de transformació digital (que no digitalització), amb suport dels centres tecnològics, amb objectius i planificació acurada per facilitar l'adopció de la Intel•ligència Artificial.

8. Incentivar la Compra Pública Innovadora. En la nova llei de contractació pública es preveu però no s'incentiva. Prioritzar en els contractes públics aquelles empreses que acreditin inversió en R + D, i reservar partides de compra per a projectes d'alta tecnologia on es prioritzi el grau d'innovació per sobre del cost.

9. Identificar empreses tractores d'innovació i incentivar que ho facin amb els seus proveïdors locals, i promocionar el creixement empresarial per afrontar projectes innovadors més grans.
Per al director general d'amec "aquests punts són fonamentals si volem un país i una indústria que siguin capaços de competir", ja que ens trobem en un moment essencial en què "o bé fem aquest esforç o bé quedarà hipotecada la nostra capacitat de reacció ".

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top