Avions no tripulats permeten millorar l'eficiència energètica de granges i edificis

L'empresa CATUAV, ubicada a Moià (Bages) i dedicada al desenvolupament i explotació de petits avions no tripulats, treballa en una nova línia de negoci destinada a millorar l'eficiència energètica de granges i edificis. El gerent de l'empresa, Jordi Santacana, ha explicat a l'Agència Catalana de Notícies que aquests petits avions permeten fer fotografies en alçada i detectar si un immoble té alguna fuga de calor. A partir d'aquí, CATUAV avalua les fuites, proposa mesures correctores i calcula quants diners es pot estalviar l'empresari si les soluciona. CATUAV va néixer l'any 2010 i és pionera en aquest tipus de tecnologia. Actualment té clients en diversos països.

Els avions no tripulats de CATUAV pesen menys de dos quilos i són capaços de volar dues hores fent fotos aèries amb diversos tipus de càmeres. Un petit motor elèctric és l'encarregat de propulsar-los i es comanden des d'una petita cabina de control. Poden volar fins a 300 metres d'alçada i allunyar-se a 15 quilòmetres de distància.

Els avantatges més destacables de les imatges aèries obtingudes amb aquests petits avions són la seva alta qualitat -més precisa que la dels satèl·lits-, la rapidesa amb què s'obtenen i el seu baix cost. En aquest sentit, l'empresa s'estalvia la burocràcia que requereix fer un vol ordinari.


Empreses i municipis més eficients

Fa més de 20 anys, els nord-americans van desenvolupar els avions no tripulats per a la indústria militar. Des del 2003, l'empresa moianesa CATUAV en busca usos civils. Ara, treballa en dues noves línies de negoci amb l'objectiu últim que empreses i municipis siguin més eficients energèticament.

A través de les imatges tèrmiques que s'obtenen en alçada, els enginyers de CATUAV generen un model tridimensional dels edificis que permet detectar les principals fugues de calor. Per exemple, en una gran granja d'aus -on es dedica molta energia a escalfar l'immoble-, l'aplicació permet descobrir en quins punts es produeixen les principals fuites i el motiu. A partir d'aquí, CATUAV avalua les fugues i proposa mesures correctores. "El més important pel client és saber quant s'estalviarà i si amortitzarà la inversió ", ha explicat Santacana.

Els avions no tripulats de CATUAV poden volar de nit. Això permet que també puguin realitzar estudis de la il·luminació pública d'un municipi. Així, els avions capten imatges nocturnes d'alta resolució que permeten veure el grau d'uniformitat de la il·luminació, la tecnologia amb què s'il·lumina o si hi ha algun tipus d'avaria.


Però la tecnologia d'aquests avions també té altres aplicacions civils. L'empresa va dur a terme una intervenció d'emergència important a Llorca per obtenir les primeres imatges aèries del terratrèmol. Al marge de les emergències, CATUAV també va inspeccionar 2.000 hectàrees als escenaris de la guerra dels Balcans per tal de provar nous sensors amb l'objectiu de detectar les mines enterrades que encara suposen un greu perill per a la població i un important fre per al seu desenvolupament. L'empresa també fa altres serveis, com poden ser controls de subvencions agràries, d'abocadors industrials o termografies, entre altres.


Una empresa "de crisi"

L'empresa moianesa va néixer l'any 2003 i està formada per sis treballadors, la majoria enginyers. Actualment, tenen clients a diversos països i, segons Santacana, les perspectives de futur són "prou bones". "La nostra és una tecnologia de crisi", ha afegit, "perquè el nostre treball és més econòmic que els sistemes de treball tradicionals". És per això, que CATUAV confia que l'actual situació econòmica pugui jugar al seu favor.


Font: ACN

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top