Barcelona passarà de 21 espais de joc accessibles a més de 70 l’any 2024

Barcelona ha apostat de manera ferma per ser una ciutat jugable i més inclusiva. El jurat del concurs convocat el maig passat per l’Ajuntament ha elegit els millors dissenys per crear deu àrees de joc totalment accessibles, en el marc de l’estratègia municipal per augmentar les oportunitats de joc de les persones amb diversitat funcional i persones amb discapacitat.

Actualment, de les 906 àrees de joc de la ciutat n’hi ha 21 de totalment accessibles. El Govern municipal està implantant un canvi de paradigma per créixer en aquest àmbit i atendre les necessitats de tothom. Així, s’ha passat de fer àrees de joc amb elements accessibles a integrar l’accessibilitat d’una manera global i inclusiva. Es tracta que tots els infants puguin sentir l’experiència lúdica que s’ofereix a les àrees de joc, i que tota l’activitat sigui accessible.

El concurs és una peça clau en aquesta nova visió. La fase de diagnosi i definició dels criteris d’intervenció es va fer conjuntament amb l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), l’Institut Municipal de Parcs i Jardins (IMPJ), l'Institut Infància i Adolescència de Barcelona i la Xarxa d’Accessibilitat i Vida Independent (XAVI). I es van escollir les deu ubicacions següents on dissenyar les àrees, tenint en compte les zones de la ciutat on no existeix cap àrea de jocs totalment accessible ni n’hi ha cap en procés de redacció:

El jurat, format per les àrees municipals implicades en les àrees de joc infantil, la XAVI, arquitectes, pedagogs, tècnics d’accessibilitat i usuaris directes, ha escollit les cinc millors propostes (una per cada lot). Els criteris de valoració han tingut en compte l’accessibilitat i la jugabilitat de les propostes, la integració i adequació a les condicions d’entorn del lloc i la creació d’espais amables i confortables, fent èmfasi en l’ombra.

Un cop resolt el concurs, les propostes seleccionades se seguiran concretant per adaptar-se als espais inclosos a cada lot. Se seguirà un procés de cocreació amb entitats i centres d’educació especial propers a les àrees de joc del concurs que treballen amb infants amb discapacitat o diversitat funcional i que, per tant, són considerats potencials usuaris dels espais.

Seguidament, es començaran a redactar els projectes executius de cara a poder fer les obres a principis de 2024. El pressupost total que s’haurà destinat al concurs, la redacció dels projectes i l’execució de les obres rondarà els 4,38 milions d’euros.

Amb les àrees incloses en el concurs, les ja existents i els projectes d’altres àrees que hi ha en marxa, es passarà de 21 espais de joc totalment accessibles a més de 70 l’any 2024. Això vol dir que el 90% de la població tindrà una àrea amb totes les activitats lúdiques accessibles a entre 10 i 15 minuts de casa seva. I l’objectiu de cara al 2030 és que cada barri tingui com a mínim un espai de joc totalment accessible.
Propostes guanyadores

Les cinc propostes del concurs que s’ha considerat que s’adapten més bé a les condicions específiques dels entorns són les següents:

•    Jardins de Màlaga (Sants-Montjuïc). Proposta seleccionada: “Els 3 bolets”.
Es convertirà en l’àrea de joc més gran de tota la ciutat, una mena de bosc del qual emergeixen tres bolets. Cada bolet està pensat per a un rang d’edat concret i treballa l’accessibilitat amb diferents solucions tècniques. Es complementa amb un espai de joc tranquil vinculat a l’experimentació amb sorra i elements naturals, i un espai fresc a la zona de grades i d’estada.

•    Jardins de Vil·la Amèlia i jardins del Doctor Roig i Raventós (Sarrià – Sant Gervasi). Proposta seleccionada: “Cuc sensorial”. Un element que es doblega i es deforma per crear un recorregut accessible per dins del parc fins a l’àrea de joc, separar els diferents espais de joc i fer de guia per orientar-se dins l’espai.

•    Plaça d’Elisa Antonella (Gràcia) i passeig de Garcia Fària (Sant Martí). Proposta seleccionada: “Un munt de jocs”. Es tracta d’un perímetre verd amb unes jardineres que protegeixen la zona per oferir ombra durant els mesos d’estiu. Proposa un recorregut interior amb diferents espais i elements de joc sobre uns monticles.

•    Interior d’illa de la carretera Antiga d’Horta (Eixample), plaça de Ventura Gassol (Sarrià – Sant Gervasi) i plaça de Félix Rodríguez de la Fuente (Sant Andreu). Proposta seleccionada: “P.L.A.Y”. Es tracta d’un pòrtic de grans dimensions al centre de la plaça del qual pengen elements de joc per enfilar-se i gronxadors. També hi haurà unes catifes de cautxú que complementen el joc.

•     Jardins de Celestina Vigneaux (Sants-Montjuïc) i plaça d’Emili Mira (Sarrià – Sant Gervasi). Proposta seleccionada: “Rock&Roll”. Planteja separar el carrer de l’espai de joc amb una zona verda per crear ombra i transformar els recorreguts interiors dels jardins per fer-los més accessibles. A l’espai de joc hi haurà una tirolina accessible i un gronxador pentagonal.

Per donar visibilitat als projectes elegits, del 10 al 20 d’octubre s’exposaran al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) els plafons amb els dissenys i característiques de cada proposta. A més, l’11 d’octubre, també al COAC, es farà un acte de caire professional i tècnic per debatre i posar sobre la taula la relació joc-accessibilitat, i per enriquir el coneixement i explicar el model i l'estratègia desenvolupats per l'Ajuntament de Barcelona en aquest àmbit.


Millores d’accessibilitat a diverses àrees infantils de la ciutat

En els propers mesos també s’iniciaran els projectes de millora i reurbanització a diverses àrees infantils situades en diferents espais de la ciutat, amb un pressupost d’1,1 milions d’euros. Els projectes han estat aprovats per la Comissió de Govern. En total, s’arranjaran més de 5.000 metres quadrats en unes actuacions que tindran una durada d’uns 20 mesos. I properament també està prevista la remodelació de 30 àrees infantils més.

Les propostes de remodelació aprovades ara incorporen criteris d'accessibilitat i inclusió per oferir possibilitats de joc a infants amb capacitats diverses i diferents graus de repte i motivació, aconseguint que es complementi l'oferta lúdica que ofereixen la resta d'espais de joc infantil de l'entorn proper a cadascuna de les àrees en particular. També inclouen la reurbanització de quatre àrees de joc (Plaça de Petrarca, Ciutat de Mallorca, Llull-Diagonal i Torrent Can Piquer-Piferrer) per reconfigurar-les en espais d'estada i la transformació de dues àrees (Avinguda de l’Estadi-Parc de Montjuïc i Parc Central de Nou Barris) per practicar cal·listènia.Les àrees infantils que seran remodelades són:

• Ciutat Vella: Parc de la Ciutadella i Pla de Palau.

• Eixample: Parc de Joan Miró.

• Sants-Montjuïc: El Polvorí, avinguda de l’Estadi-Parc de Montjuïc, Riera Blanca-Quetzal
i plaça del Mig de Can Clos.

• Sarrià-Sant Gervasi: Parc de l’Oreneta i plaça de Martí Llaurador.

• Horta-Guinardó: Plaça de Bacardí, plaça de Petrarca i jardins de Rosa Luxemburg.

• Nou Barris: Ciutat de Mallorca, parc Central de Nou Barris, Torrent Can Piquer-Piferrer i
passeig de Valldaura-Lorena.

• Sant Martí: Jardins de Xavier Berenguer i Llull-Diagonal.
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top