Barcelona proposa un Bicing amb més bicis elèctriques i més cobertura territorial

En el marc, el Pla de Mobilitat Urbana de Barcelona (PMU) 2013-2018 planteja un conjunt de mesures encaminades a donar més protagonisme als vianants i als ciclistes, a fomentar l’ús del transport públic col·lectiu i a reduir l’ús del vehicle privat.

El PMU es marca l’objectiu d’incrementar els desplaçaments en bicicleta en un 67% respecte els valors del 2011, el que suposa gairebé més de 80 mil desplaçaments més al dia, passant d’una quota modal de l’1,5% al 2,5%.

En aquest escenari, el Govern municipal entén que el Bicing ha de continuar jugant un paper clau en el foment i l’increment de l’ús d’aquest mitjà de transport, atès que és un servei que potencia la intermodalitat, ofereix l’opció de conèixer i desplaçar-se en bicicleta elèctrica, conviu amb la bici privada com a alternativa ocasional o permanent i permet consolidar entre la ciutadania l’ús de la bicicleta com a mode de desplaçament habitual.
Davant la finalització de l’actual contracte del Bicing, que ha estat operat per Clear Channel durant un període de deu anys, el Govern municipal ha realitzat un anàlisi i debat en profunditat sobre com ha de ser la definició del nou servei. En base a aquest procés, s’ha definit una proposta pels plecs tècnics i administratius del contracte del nou Bicing, a partir de la qual s’ha garantit la subrogació dels treballadors actuals.

Un cop resolt aquest punt, el Govern municipal impulsa el procés administratiu per donar llum verda a la licitació i l’adjudicació d’aquest nou contracte, que haurà d’aprovar-se en el marc de la Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat.

Els eixos estratègics de la proposta del Govern municipal són els següents:

– Més cobertura territorial
– Increment del nombre de bicicletes
– Majors facilitats per fer recorreguts ascendents amb la integració de les bicicletes elèctriques
– Estacions mixtes per bicicletes convencionals i elèctriques
– Millores de les estacions (seguretat, ancoratge, integració paisatgística)
– Inclusió de millores tecnològiques (més hores de servei, integració de suport amb la T-mobilitat)
– Optimització del servei de reposicions de bicicletes
 

Principals característiques

La redacció dels nous plecs tècnics i administratius que es proposen, contemplarien les premisses següents:
– Funcionament 24 hores els 365 dies de l’any (actualment el servei es prestava de dilluns a dijous de 05h a 02h, els divendres de 05h a 03h i els dissabtes, diumenges i festius 24h).
– Possibilitat de fer una reserva anticipada de la bicicleta de 5 minuts.
– Integrable tecnològicament amb la T-Mobilitat quan estigui en servei
– Inici del servei amb 6.000 bicis mecàniques i 1.000 elèctriques (actualment n’hi ha 6.000 i 300, respectivament). Possibilitat d’ampliació del servei fins a 8.000 bicicletes en total. Els plecs també inclouen l’opció de variar la proporció entre bicicletes mecàniques i elèctriques durant el període del contracte.
– Totes les bicis tindrien un xassís comú i estarien personalitzades amb una imatge específica per Barcelona. Les elèctriques es diferenciarien de les mecàniques per la incorporació d’un equip elèctric.
– Servei amb 519 estacions mixtes (per elèctriques i mecàniques indistintament). Actualment hi ha 470 estacions entre superfície i subsòl.
– Les estacions existents en superfície es mantindrien majoritàriament en la seva ubicació i les del subsòl desapareixerien.
– La distribució final de les estacions es determinaria properament, amb l’objectiu de reduir les diferències de cobertura territorial entre districtes, afavorir el màxim la intermodalitat i donar cobertura a zones d’alta demanda.
– Les estacions tindrien una capacitat mitjana de 27 ancoratges i buscarien el mínim impacte en l’espai públic.
– L’atenció al client es passaria a fer des de BSM.
– Sistema d’accés al servei: estaria format per 3 mètodes d’accés diferenciats (targeta intel·ligent sense contacte, telèfon intel•ligent amb tecnologia NFC o aplicació mòbil).
– Dos sistemes tarifaris diferenciats: abonament anual i pagament per ús (per definir).
 

Subrogació del personal

En els plecs del nou contracte, el Govern municipal ha proposat la introducció d’una clàusula que permeti la subrogació del personal que actualment dóna el servei de Bicing. Per garantir la subrogació, l’Ajuntament de Barcelona va prendre la decisió de prorrogar el contracte del Bicing. Clear Channel és l’actual adjudicatari del contracte de gestió integral, implantació i manteniment del sistema de transport públic mitjançant bicicletes i del contracte complementari d’implementació d’una prova pilot de 300 bicicletes elèctriques. D’acord amb el que estava establert, ambdós contractes finalitzaven el passat 31 de març del 2017, però amb l’execució de la pròrroga aquests han passat a ampliar-se per un mínim d’un any i un màxim de dos (en el benentès que la seva finalització es produirà una vegada es posi en funcionament el nou servei). La mesura ha permès disposar de més temps per treballar els plecs tècnics i administratius del nou contracte per garantir la subrogació del personal que presta a dia d’avui el servei.

La proposta de l’import de licitació del nou servei comporta un cost anual de 18,8M€ (més IVA) per un termini de deu anys. El Govern municipal estima que el cost vindria suportat per: l’increment de la recaptació per l’augment del nombre de bicicletes i del nombre d’usuaris i la incorporació d’una nova tarifa de pagament per ús amb un abonament reduït que complementaria l’actual (per definir). El nou contracte també preveu la possibilitat d’incorporar patrocini en cas que l’Ajuntament de Barcelona així ho decidís.


10 anys de Bicing

El passat mes de març el Bicing va complir deu anys des de la seva posada en funcionament. Actualment, aquest servei registra un total de 14.254.400 usos anuals, una mitjana de 7,5 usos per bicicleta i dia feiner. El 57% dels abonats del servei són homes i un 43% són dones.

Des que va entrar en servei, l’any 2007, s’han realitzat 121.937.588 viatges i la xifra de quilòmetres acumulats suma un total de 256.068.934. Les tres estacions més utilitzades són les del carrer Bonavista, 14, amb 575 usos diaris, la de La Rambla, 80, amb 497 usos diaris i la de la plaça Universitat amb 496 usos diaris. En aquestes estacions es realitzen més de 20 operacions a l’hora. Durant aquests deu anys, moltes poblacions catalanes i de diferents llocs d’Espanya s’han acostat al Bicing per interessar-se pel model del Barcelona. A nivell internacional, més de cinquanta ciutats d’arreu del món, entre elles: Washington, San Francisco, Londres, Florència, Budapest, Milà, Kazan, Quito, Buenos Aires, Seül, Tel-Aviv, Sidney o Brisbane.


 
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top