Bones pràctiques en especialització intel·ligent

La Comissió Europea considera que, per fer una Europa més competitiva és necessari que els diferents territoris intensifiquin la seva especialització d'acord amb els seus avantatges competitius i, per això, els diferents estats membres i les regions han elaborat estratègies de recerca i innovació que potencien les seves especialitzacions econòmiques i de coneixement i donen suport a la generació i el desenvolupament de projectes innovadors.

El desenvolupament i implementació d’aquestes estratègies poden ser un procés complex, per això el projecte HIGHER, liderat pel Parc de Recerca UAB i finançat pel programa Interreg Europe, ha identificat dotze bones pràctiques de diferents regions europees per tal de donar exemples als polítics i actors rellevants sobre polítiques d'especialització intel·ligent.

L'objectiu és millorar el potencial d'innovació de les regions que participen al projecte donant-los eines per superar alguns dels reptes més freqüents de la col·laboració ciència-indústria. Per això, els casos s’han emmarcat en quatre grans àrees. En primer lloc, s'han identificat bones pràctiques per facilitar la creació de noves empreses i un bon ecosistema emprenedor, en la qual destaquen les Comunitats RIS3CAT promogudes per la Generalitat de Catalunya.

En segon lloc, es ressalten exemples sobre bona governança per tal d'aconseguir la participació de tots els actors i grups d’interès per promoure la innovació. En aquesta categoria destaquen casos d'Eslovènia, Finlàndia i Suècia.

En tercer lloc, s'han descrit casos de col·laboració transnacional, que impliquen compartir coneixements, desenvolupar sinergies i coordinar iniciatives d'innovació entre diferents països i regions. Com per exemple, la col·laboració de Galicia amb el nord de Portugal o les relacions entre diferents regions dels Pririneus o del Bàltic.

Per últim, el projecte HIGHER ha recopilat bones iniciatives per fer el seguiment i avaluació de les estratègies d'especialització intel•ligent i examinar si es compleixen els objectius. Aquí destaquen casos de Polònia, Itàlia i Catalunya.


Més Informació Recull de bones pràctiques del HIGHER

https://www.interregeurope.eu/higher/good-practices/#_blank
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top