Va ser el 23 de juny del 2014 quan es va instal•lar una placa fotovoltaica d´autoconsum al magatzem de la Brigada. Un projecte pilot pensat per demostrar la segmentació i adaptació de les Energies Renovables al consum d´un equipament municipal d´un volum mitjà de manera que pogués ser extrapolable a edificacions particulars com una residència unifamiliar. Després de 6 mesos des de la seva instal•lació ja és poden analitzar els resultats.
Tenint en compte que la potència instal•lada és de 0,5Kwp, en base al rendiment que ha tingut la placa fins al moment, s´ha pogut constatar que l´estalvi en un any seria de 660 kwh, que equival a 150 euros a l´any (impostos inclosos), segons el preu de l´energia elèctrica actual. D´altra banda, també es pot extrapolar les dades de tones de CO2 que s´estalvien a l´any: aproximadament 250kg.
Els resultats parlen per sí sols, aquesta prova pilot demostra que es possible autoproduïr i autoconsumir energia elèctrica a partir d´una instal·lació senzilla però eficient, apta per a usos particulars.
El projecte del magatzem es basa en una instal·lació fotovoltaica que permet convertir la radiació del sol en electricitat i que injecta la energia produïda a la xarxa elèctrica del mateix edifici. En conseqüència, aquesta energia gratuïta fa baixar el la factura de la electricitat d´una llar.
Caldes impulsa l´eficiència energètica sostenible
Ja fa més de 5 anys que l´Ajuntament va apostar per l´impuls de projectes que tinguessin com a protagonista l´eficiència energètica, com es va poder constatar durant la Jornada sobre Energies Renovables el passat 25 de febrer durant la qual es van explicar totes les accions realitzades en aquest sentit.
A més de la placa fotovoltaica d´autoconsum col·locada al magatzem de la Brigada, s´estan mantenint sis línies diferents més d´actuació que situen a Caldes al capdavant dels municipis implicats amb la investigació de les noves energies.
Aquests projectes van ser: la posada en marxa de l´energia Solar Tèrmica en l´Escola Sagrada Família en el 2009, la Redacció del PAES (Pla d´Acció per a la Energia Sostenible de Caldes d´Estrac) al 2010, la Climatització de la Piscina Municipal amb Energia Solar Tèrmica al 2010, l´aerogenerador pel projecte de la reducció de les males olors del Bassiot al 2011, el Parking Fotovoltaic de 330 kw connectat a la xarxa elèctrica al 2012, i l´enllumenat públic per radiofreqüència amb regulació punt per punt al 2013.
Tots aquest projectes tenen com a objectiu acomplir el Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses per l'energia, una ambiciosa iniciativa de la Comissió Europea en matèria d'estalvi energètic i foment de les energies renovables per al 2020, i per la que Caldes ja ha iniciat el camí a seguir.