L’Ajuntament de Calonge està treballant amb l’objectiu d’aconseguir una gestió més eficient dels serveis energètics. Amb aquest objectiu a finals de l’any passat es va començar a redactar una auditoria de l’enllumenat públic del municipi, per poder tenir una radiografia precisa de la situació d’aquesta xarxa d’enllumenat. L’auditoria ha analitzat els punts de llum del municipi, la tipologia de làmpades, la intesitat lumínica de cada vial, la potència instal·lada i la potència contractada, i servirà de document estratègic per aconseguir una reducció dels costos d’enllumenat que l’Ajuntament calcula que es situaran en 395.000 euros al llarg dels propers 5 anys. Aquest estalvi suposarà una reducció d’un 26% de la factura d’enllumenat públic.
Aquest estalvi es basa en la millora de l’eficiència de l’enllumenat públic del municipi i s’aconseguirà treballant principalment en dos eixos:
Un primer eix consisteix en ajustar el consum i el cost de l’energia, amb la negociació del preu del subministrament i ajustant el tipus de potència contractada amb la potència instal·lada. L’auditoria ha permès detectar que en alguns casos la potència contractada és superior a la potència instal·lada, de manera que es paga un sobrecost pel consum energètic. En aquest cas, l’estalvi es situarà a l’entorn de 19.000 euros per any, el que significa uns 95.000 euros en 5 anys.
Un segon eix es basa en millorar l’eficiència de l’enllumenat públic. L’auditoria conclou que la solució òptima en el cas de Calonge – Sant Antoni passa per la instal·lació de reductors de flux telegestionats, que permetran estalvia uns 300.000 euros en 5 anys. Els reductors de flux son uns aparells electrònics que redueixen entre un 35 i 40 % la tensió d’entrada al quadre elèctric, una reducció que repercuteix directament en el consum. La instal·lació de reductors de flux es complementa amb la instal·lació d’un sistema de telegestió, és a dir, un control online del treball d’aquests reductors que permet tenir controlada quina és la reducció del consum i permet donar més o menys intensitat a les lluminàries. Aquesta solució permet adaptar pràcticament a la carta la intensitat de les lluminàries, en funció, per exemple, de necessitats de vialitat, o bé en casos concrets de necessitat de més llum per l’organització d’actes públics.
La secció d’eficiència energètica de l’Ajuntament de Calonge treballa en l’optimització de la utilització dels recursos energètics.
Font: Ajuntament de Calonge