Comença la campanya de control dels gavians a la ciutat de Vic per minimitzar les molèsties que causen

Un any més, l’Ajuntament de Vic ha posat en marxa la campanya de control dels gavians a la ciutat, coincidint amb l’època de cria d’aquestes aus, considerada una plaga a nivell mediterrani. En una xerrada informativa que va tenir lloc ahir a l’Auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu,  el biòleg de l’empresa Biodiversitat—encarregada de gestionar la fauna urbana de Vic—, Jordi Baucells, va exposar el protocol que se segueix des de l’Ajuntament de Vic i les mesures que es prenen per controlar la població dels gavians.
 
“Conèixer la biologia i l’hàbitat dels gavians és clau per aconseguir controlar-los. Gràcies a les campanyes de control anuals, s’ha pogut estabilitzar la població reproductora de gavians i s’han pogut atendre de forma personalitzada el 80% del nius de la ciutat”, explicava el regidor de Salut Pública, Josep Arimany.

 
Principals molèsties dels gavians

Tot i que aquestes aus no són perilloses pels humans, sí que són molt territorials i es tornen agressives en l’època de cria, entre finals de març i principis d’abril, quan té lloc la posta dels ous i especialment quan neixen els pollets. És en aquest moment quan es poden produir episodis de vols en picat destinats a defensar les cries. A més, tal com va explicar Baucells, “els seus excrements són molt àcids i corrosius, i poden malmetre les cobertes dels edificis. També esgarrapen i fan malbé altres elements com ara plàstics durs”.

A Vic, es calcula que aproximadament hi ha uns 150 gavians que poden criar, i uns 25 o 30 nius identificats. Les seves zones preferides de cria són el casc antic, les Adoberies i El Remei. Els gavians tenen predilecció per niar a edificis vells i abandonats i també en teulades que puguin estar malmeses, entre desaigües embussats i també entre teules. La seva alimentació principal són els coloms domèstics i cucs de terra.

 
Tècniques de control 

S’apliquen diverses tècniques de control de la plaga, en funció de les particularitats de cada cas:

• Protecció de la zona del niu: L’arranjament de les teulades en mal estat on habitualment crien els gavians és la mesura preventiva més eficaç. Si l’animal no troba l’entorn adequat per niar, haurà de buscar un nou emplaçament per instal•lar-se.
• Punció d’ous: Si en la visita personalitzada es detecta que als nius ja hi ha ous, es procedirà a punxar-los a fi d’esterilitzar-los i que no arribin a néixer els pollets. Aquesta és una de les millors formes de control de la seva població, ja que així els ocells continuen covant els mateixos ous i no en ponen de nous. A més, mentre coven, els ocells no fan soroll.
• Retirada de polls
• Sistemes de dispersió amb cablejat mòbil
• Captura i translocació dels adults: Com a novetat d’aquesta campanya, l’empresa Biodiversitat posarà en marxa una prova pilot de captura i translocació dels exemplars adults, a través d’un màstil que s’instal·larà en un punt elevat. Des d’aquest punt, els gavians que s’hi col·loquin podran ser capturats mitjançant un sistema d’aspirat. Un cop capturats, els gavians es mantindran vius i seran alimentats en captivitat durant un temps prudencial, quan es tornaran a alliberar.

 
Què puc fer si tinc un niu de gavià a casa?

En el cas que un veí o veïna de Vic detecti que a casa seva hi ha un niu de gavià, el primer que hauria de fer és posar-se en contacte amb l’Ajuntament de Vic, a través del telèfon 93 886 21 00, d’instància o correu electrònic, des d’on el derivaran al Servei municipal de Salut Pública.

Un cop rebut l’avís, tal com va detallar la tècnica de Salut Pública de l’Ajuntament de Vic, Roser del Val, “l’equip especialitzat de l’Ajuntament de Vic realitzarà una visita personalitzada per determinar quines mesures correctores es poden realitzar, i sobretot aplicar mesures preventives de cara a la següent època de cria”.
 
 
L’origen dels gavians a la ciutat 

Els gavians van arribar a la comarca d’Osona procedents de la costa a mitjans dels anys 80 resseguint el Ter, i es van instal•lar inicialment a Roda de Ter i a Manlleu. Aquí els ocells trobaven menjar sobretot als abocadors a l’aire lliure, les ciutats i en els camps de conreu. Amb el pas dels anys i el posterior enduriment de les regulacions, els abocadors van reduir la quantitat de deixalles orgàniques a l’aire lliure, principal font d’aliment, i cada vegada es van centrar més en les ciutats.

Els gavians són aus d’una alta mobilitat: en 24 hores poden desplaçar-se de França, Itàlia o Portugal cap a Osona, o fins i tot des del nord d’Àfrica.

A més, els gavians poden sobreviure fins a set dies sense haver menjat, cosa que els fa especialment resistents. Per aquest motiu, és molt important que la ciutadania informi a l’Ajuntament quan detectin nius de gavià, per poder col·laborar en aquesta campanya de control de l’espècie.
 
Actualment, a Europa es calcula que hi ha una població de 175.000 exemplars, tots connectats entre ells.

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top