Creen un sistema expert per ajudar a esclarir l’autoria d’incendis forestals

Investigadors del grup Mètodes Quantitatius en Criminologia de la UAB han desenvolupat PerfilNet.Pyros, una eina informàtica de perfilat criminal basada en intel·ligència artificial. Un prototipus s’està utilitzant ja per ajudar en la tasca dels investigadors dels incendis forestals a Espanya.

El sistema ha estat desenvolupat pels investigadors Rosario Delgado, del Departament de Matemàtiques de la UAB, i Xavier-Andoni Tibau, per a un projecte liderat per la Fiscalía de Medio Ambiente y la Secretaría de Estado de Seguridad.

Es tracta, destaquen, del primer sistema expert basat en intel·ligència artificial que es fa servir per al perfilat criminal a Espanya. Concretament, es fonamenta en una xarxa bayesiana, que és un model probabilístic que relaciona diferents variables, en aquest cas tant del delicte com del seu autor.

Mitjançant diversos algoritmes el model aprèn de manera autònoma, a partir d’una base de dades de casos resolts, i s’actualitza amb l’aportació d’informació nova. Les dades sobre incendis forestals provocats que s’han fet servir conté tots els casos resolts a Espanya des de 2008, en total 1.597.

“Un cop après el model i validat, es pot fer servir per a, donades unes evidències relatives a les variables del delicte, fer una predicció acurada de les característiques més probables del presumpte autor (perfil criminal). El sistema ajuda a obtenir conclusions lògiques”, explica Rosario Delgado, qui especifica que “es presenta com un complement a la tasca investigadora dels experts, que mai no podran ser substituïts”.

L’aplicació informàtica és una interfície d’usuari que permet fer servir el sistema als expert des de qualsevol dispositiu informàtic connectat a Internet.

Els investigadors indiquen que cal continuar validant l’eficàcia del sistema expert i apunten que es pot adaptar per a fer-lo servir tant en el perfilat criminal d’altres tipus de delictes (robatoris, violacions, etc.) com en altres àmbits de la criminologia, com la predicció de riscos (de reincidència delictiva, de revictimització o de patir un atemptat terrorista, per exemple).

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top