ENTREVISTA A UGO VALENTÍ

ENTREVISTA A UGO VALENTÍ

DIRECTOR D’ SMART CITY EXPO WORLD CONGRESS

“startup4cities  brinda l'oportunitat als emprenedors de testejar els seus productes o serveis en fase inicial de desenvolupament i el seu model de negoci en entorns reals de ciutat”

 

- La UE està destinant 80.000 milions d’euros a fons FEDER i d’I+D+i per prioritzar el creixement intel·ligent, sostenible i integrador. Té això alguna relació amb l’èxit d’aquest saló?

El fet que les institucions europees o internacionals com el Banc Mundial, o Nacions Unides estiguin destinant recursos de tota mena a l’impuls del desenvolupament urbà sostenible respon al fet que les ciutats seran ras i curt el principal camp de batalla per la supervivència del planeta en el pròxims anys. Això ha suposat que el propi sector privat també s’hagi adonat que té un doble paper de responsabilitat i oportunitat en un nou mercat. L’èxit d’aquest saló rau en el fet que hem creat la millor plataforma possible per a què industria i administracions reuneixin coneixement, recursos i voluntat de canviar les coses. Si em permet dir-ho així, el fons de desenvolupament regional de les institucions apareixen i desapareixen amb el temps. Smart City Expo World Congress és un projecte de molt llarg recorregut que modestament vam crear pensant més enllà.


- Quin tipus d’empreses han vist oportunitat de negoci?

Totes. Si hi ha alguna cosa clara en l’àmbit de les ciutats intel·ligents i les solucions urbanes innovadores és que no només totes hi tenen cabuda sinó que totes són necessàries: petites, mitjanes i grans. De fet, el nostre sector permet l’actuació pública i privada a tots nivells des de l’start-up a la multinacional i des de l’ajuntament o la mancomunitat de municipis fins al ciutadà responsable i amb iniciativa capaç de solucionar un problema d’una manera pràctica i senzilla capaç de tenir un efecte beneficiós en tota la comunitat.


- Espanya té una xarxa d’Smart Cities de les més grans del món, una representació de les quals estan a la Red Española de Ciudades Inteligentes (RECI). Aquest fet beneficia al saló?

L’existència de la RECI a Espanya beneficia al saló perquè ens ajuda a consolidar un lideratge a nivell nacional i internacional. De vegades tendim a ser molt durs a l’hora de jutjar-nos a nosaltres mateixos i sovint ens sembla que les coses sempre es fan millor a fora que a casa nostra. Les smart cities són un exemple que això no és així. Barcelona i moltes ciutats d’Espanya com Màlaga i Santander són referents i ho són des de fa ja uns anys. Sempre que parlem del paper de les nostres ciutats en el panorama internacional m’agrada recordar que ja el 2011 la revista Forbes va dedicar un reportatge a les ciutats espanyoles com a pioneres d’aquest moviment i les posava com a exemple per a les metròpolis nord-americanes. Ho som i la mútua relació entre l’Smart City Expo World Congress, la RECI i totes aquestes ciutat es recíprocament positiva.


- Què és l’ startup4cities i quin paper hi tenen els Ajuntaments del jurat?

Startup4cities és una iniciativa destinada a promoure l'emprenedoria a Espanya i a Portugal per donar solució als nous reptes de les ciutats intel•ligents. Brinda l'oportunitat als emprenedors de testejar els seus productes o serveis en fase inicial de desenvolupament i el seu model de negoci en entorns reals de ciutat, podent així validar les seves idees en un curt termini de temps i assegurant majors possibilitats d'èxit. Mentre que les ciutat a canvi obtenen el coneixement de primera mà projectes innovadors que s'estiguin gestant en l'entorn emprenedor, i que marcaran les tendències en matèria de desenvolupament i innovació, permetent-los ser pioneres en la seva implantació. És un relació simbiòtica que tindrem la sort de veure culminar a Barcelona en el marc del saló.


- Quines novetats oferiran en aquesta edició?

Novetats en tindrem unes quantes. Aquest any acollirem una sèrie de side events entre els que hi figura un simposi dedicat a l’economia circular que té el suport d'institucions tan importants com la Fundació Ellen MacArthur, i una convenció Emprenedoria organitzada per programa d’emprenedoria 4YFN de la Mobile World Capital Barcelona.

Des de la perspectiva de l'exposició, els assistents veuran un enfocament especial en el transport. Si hi ha un sol vector que cada ciutat del món ha d'abordar és el transport i la mobilitat i aquest any Smart City Expo acollirà una àrea especial de Smart Mobility que tindrà el seu propi programa de conferències i comptarà amb la indústria ferroviària com un dels actors clau.

Però la cruïlla entre els sectors públic i privat també serà el protagonista d'una de les nostres activitats, especialment centrats en les APP, que estic segur que serà molt útil i atractiu tant per al sector privat com per a funcionaris del sector públic.

A més, el nostre congrés reunirà alguns noms molt atractius com Ed Glaeser -probablement el principal expert mundial en l'economia de les ciutats-; Beth Simone Noveck, directora del Laboratori de Governabilitat i que va servir a la Casa Blanca com a cap adjunt de Tecnologia i directora de la primera Iniciativa d’Open Government de la Casa Blanca; Pankaj Ghemawat, economista de renom mundial que ha estudiat intensament i argumentat sobre la globalització i en quina mesura les diferències transfrontereres segueixen sent importants en el món; i Juliana Rotich, cofundadora de Ushahidi.com, un lloc web que ha demostrat el poder d'internet per descobrir la violència a través del crowdsourcing informació sobre les zones de crisi, la creació de mapes sobre zones de conflicte en directe, que han ajudat a països com Kenya, el Congo, Haití i Xile.
 

- En una smart city tot es mesura: la recollida de residus, la mobilitat dels vianants, dels ciclistes, del trànsit, la despesa energètica... i podríem continuar. Estem en una nova economia de dades. Què en pensa?

Estem davant de la consolidació sinó creació d’un nou recurs natural: les dades. La clau serà la capacitat de l’home de captar i aprofitar aquestes dades que ens envolten. L’abaratiment de la tecnologia ens ha fet arribar a les portes de l’era de la captació quasi ubiqua de la immensa majoria de dades del nostre entorn. Ara ens toca a nosaltres ser prou intel•ligents per usar-les bé.


- Quin creu que ha de ser el model urbà de futur per les nostres ciutats?


Un model on el ciutadà i la seva qualitat de vida sigui el centre de tot i que tingui com a elements imprescindibles la sostenibilitat econòmica i mediambiental, tota la resta són eines que hem d’utilitzar en benefici de les persones.

 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top