Comença la campanya de control de mosquits a la comarca del Baix Llobregat

El servei del Consell Comarcal inicia les seves actuacions de control de poblacions de mosquits a les zones rurals i urbanes, a les que s’afegeix aquest any el Port Autònom de Barcelona. La campanya va començar al març a les zones naturals i s’ha fet la previsió de tractament sistemàtic dels 49.250 embornals cartografiats en zona urbana.

El Servei de Control de Mosquits (SCM) del Consell Comarcal del Baix Llobregat ha presentat avui la campanya intensiva contra la proliferació dels mosquits. Des de la masia de Can Comas, al bell mig del Parc Agrari del Baix Llobregat, centre d’operacions del SCM, el president del Consell Comarcal, Joaquim Balsera, acompanyat dels dos responsables del servei, Carles Aranda i Roger Eritja, han explicat les vicissituds de la campanya d’anguany i les característiques del servei. La campanya es presentava avui però des del març ja es va iniciar les actuacions amb el control de l’espècie de mosquit de maresma Ochlerotatus caspius, a causa de les inundacions que les pluges van provocar durant aquell mes. La campanya intensiva durarà tot l’estiu i s’allargarà fins a principis de tardor. Durant aquest període es tractaran gairebé 50.000 embornals de l’espai urbà i es cobrirà un territori de 25.000 hectàrees de les quals 9.000 es troben en el delta del riu Llobregat, algunes de les quals són de molt dificil accés. Per a l’inici de la campanya el servei es reforça amb 10 persones les quals es sumen a les 11 ja permanents i que conformaran un equip de 21 persones entre biòlegs, prospectors, inspectors i tractadors. En el finançament del SCM i col·laboren 18 municipis del centre i sud de la comarca del Baix Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat , AENA per a l’aeroport de Barcelona i com a novetat i per primera vegada aquest any se suma a la zona on es fa la prevenció el port de Barcelona, arran de els problemes denunciats pels treballadors de la zona ZAL de la instal·lació, que actualment ocupa l'antiga llera del riu Llobregat.

Un dels mosquits que més preocupen i que en els darrers anys ha rebut una especial atenció per la seva agressivitat és el mosquit tigre. La lluita contra aquest tipus de mosquit seria un cas paradigmàtic per entendre la complexitat del servei en el moment de combatre els mosquits en zones urbanes, on l’acció de l’home suposa un factor clau per l’èxit o el fracàs en el control dels mosquits. En aquest sentit el president del Consell Comarcal, Joaquim Balsera, ha volgut fer una crida a la ciutadania perquè col•labori de forma activa fent cas de les recomanacions que es fan des del SCM i que passen per: buscar recipients, pots, objectes abandonats, desaigües, petites cisternes, plats o cendrers a l'exterior de casa seva; treure'n l'aigua i posar els recipients de cap per avall perquè no es puguin tornar a inundar. Amb aquesta simple acció es pot evitar en gran nombre la proliferació del mosquit tigre.

Segons Roger Eritja, biòleg i especialista reconegut pel que fa als mosquits tigre, explica que la varietat d’espècies de mosquits a combatre i la heterogeneïtat d’un territori com el Baix Llobregat que combina zones densament urbanitzades amb espais naturals de gran diversitat, fa que l’operatiu sigui complex i molt especialitzat segons àmbits d’actuació. Així doncs, per la seva banda, Carles Aranda, l’altre biòleg i responsable del SCM per a l’àmbit natural o rural, ha remarcat que degut a sensibilitat del territori i a la densitat urbana del mateix “les operacions de control es realitzen segons el criteri de control integrat, és a dir, utilitzant tots els medis disponibles i buscant la màxima eficàcia però preservant al màxim el medi ambient i la salut. Pràcticament totes les aplicacions amb plaguicides utilitzen productes biològics o bioracionals antilarvaris, inofensius pel medi i les persones”.

El Consell Comarcal del Baix Llobregat destinarà per la campanya d’aquest any una quantitat similar a la de l’any passat, 700.000 euros. En aquest sentit, el president del Consell, Joaquim Balsera, ha remarcat que "malgrat el context econòmic no tenim previst retallar aquesta partida perquè és fonamental continuar mantenint els bons resultats que ha donat aquest servei". Balsera ha recordat que el mosquit tigre "no ha transmès malalties, ni és un perill per a la salut, però és evident que és una molèstia que redueix la qualitat de vida de les persones".


Font: Consell Comarcal del Baix Llobregat

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top