Els investigadors de la "ciutat sostenible" de Masdar City-situada a Abu Dhabi, Unió dels Emirats Àrabs Units (EUA) - han desenvolupat un sistema per refrigerar els edificis amb energia solar, sense necessitat de consumir electricitat.
Segons ha explicat un dels seus experts, Simon Brauniger, aquesta és la manera més eficient d'utilitzar el recurs més abundant dels països subtropicals, la llum solar, per aconseguir el que més necessiten: lluitar contra la calor.
El sistema consisteix en utilitzar la llum solar per escalfar aigua fins portar-la a ebullició, després, el vapor es trasllada fins a un dipòsit en què se li sotmet a processos químics que baixen la seva temperatura fins als set graus i d'aquí passa als tubs del sistema de refrigeració dels edificis.
Aquest mètode ja s'utilitza de forma pionera a Masdar City amb col·lectors termosolars, però els científics del projecte estan treballant amb un nou model de panells plànols i han començat a estudiar les possibilitats de la calor geo-termal per a aquest fi.
La refrigeració a través de la llum solar és només una de les iniciatives de Masdar City, un macro projecte de ciutat completament sostenible que pretén albergar 50.000 persones el 2030, segons els seus promotors, l'empresa pública Emirats Masdar.
De moment, en Masdar City treballen diàriament unes 600 persones -sense comptar les que s'ocupen de la construcció-, entre elles els 240 estudiants del Masdar Institute of Technology que, a més, viuen al recinte.
El balanç energètic del complex és negatiu, ja que compta amb una planta solar fotovoltaica de 10 megawatts (MW) que produeix més del necessari, de manera que part de la seva generació va a parar a la xarxa d'Abu Dhabi.
Això succeeix perquè la ciutat consumeix la meitat del que li correspondria per les seves característiques, gràcies als materials triats per a les façanes, l'orientació dels edificis i els carrers estrets que els separen, que dirigeixen en vent cap a les zones comunes.
Segons explica el director de Masdar City, Alan Frost, "té més sentit econòmic construir edificis més eficients que noves plantes de generació".
El recinte de la ciutat és actualment un costós laboratori per als estudiants del centre de recerca, que poden des de buscar un aqüífer d'alta temperatura fins analitzar de si la producció d'una central termosolar augmenta en posar el receptor a terra en lloc d'en la part alta de la torre.
La recerca de l'eficiència és global i afecta també el tractament d'aigües residuals, el reciclatge i el transport.
La major part dels trajectes dins del recinte es fan en cotxes elèctrics o en uns vehicles per a quatre persones sense conductor que fan el recorregut entre l'aparcament i els laboratoris guiats per línies d'imants, com si fossin vagons de metro privats i amb rodes.
El projecte de Masdar City és, lògicament, molt costós, però segons el seu director, és un pas important per convertir Abu Dhabi a la capital de les energies renovables.
A més, els projectes que finalitzen amb èxit en el complex es proven després a la ciutat-com ha passat amb els comptadors intel·ligents-, de manera que "es transfereix el coneixement i la tecnologia" a la resta de la població.
Abu Dhabi és també la seu de l'Agència Internacional de les Energies Renovables (IRENA) i acull cada any el World Future Energy Summit, l'edició de 2012 comença el 16 de gener.
Font: EFE