Sant Cugat redueix el seu pressupost ordinari un 4,7% situant-lo en els 92,1 MEUR

L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) ha elaborat per aquest 2012 un pressupost ordinari de 92,1 MEUR, el que significa una reducció d'un 4,7% respecte l'anterior exercici. El govern municipal atribueix la disminució a l'actual context econòmic, que afectarà els ingressos i també a d'altres variables com el fet que la localitat ha entrat a formar part de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i enguany haurà d'aportar 4,2 MEUR que seran retornats a la ciutat en els propers quatre anys. Les inversions se situen en els 22'5 MEUR, el que representa un descens del 3'4% respecte fa un any. Els principals eixos d'aquests comptes són l'atenció a les persones i les polítiques d'ocupació.

El pressupost per aquest 2012 continua marcat, arran de l'actual context econòmic, per la contenció i l'austeritat. En aquest sentit es preveu una disminució de les transferències supramunicipals d'1'3 MEUR, un 7% menys que l'any 2011.

L'alcaldessa de la ciutat, Mercè Conesa, ha definit el pressupost de "realista" i "d'estricte en la seva gestió". Així mateix ha indicat que la bona mitjana de pagament a proveïdors i el baix nivell d'endeutament del consistori "són indicadors que s'està gestionant correctament els recursos".

Tot i que el pressupost ordinari brut d'ingressos és de 99'6 MEUR, el pressupost diponible i comparable amb el de 2011 és de 92'1 MEUR, un 4'7% inferior al de 2011. Això es deu a diversos factors, el més important dels quals és la distorsió que representa la incorporació de Sant Cugat a l'Àrea Metropolitana de Barcelona que suposa per a l'Ajuntament unes aportacions a l'AMB de 4'2 MEUR anuals, les quals retornaran a la ciutat durant els propers cuatre anys com a inversions.

Un altre factor que redueix el pressupost disponible de 2012 és l'increment de la càrrega financera derivada dels préstecs per la fluctuació del tipus d'interès i el nou endeutament a contractar. A més, també destaca l'obligació de dedicar recursos a l'expropiació de zones verdes, que està xifrada en 3'5 milions d'euros del capítol d'inversió

"Aquesta baixada del pressupost disponible obliga l'Ajuntament a ajustar i reprioritzar la despesa", ha assegurat Burgaroles que ha explicat que es conté la despesa de personal, que en termes relatius perd pes en un 0,7% sobre el total de pressupost ordinari i se situa per sota del 30%. També es planteja una davallada del 10% de mitjana en les subvencions a entitats culturals i esportives i una reducció de fins al 0'7% en l'àmbit de solidaritat, que fins ara es situava en l'1%.

Tot i la reducció dels recursos es prioritzen les polítiques en matèria assistencial i se n'incrementa la dotació. "Tot i disposar de menys recursos, mantenim o en alguns casos augmentem les partides assistencials per a aquelles persones que més ho necessiten", comenta Conesa.

Concretament, es destinen 12'2 MEUR a les polítiques per a les persones, un 3'4% més respecte 2011. D'aquests recursos 3'3 MEUR s'utilitzaran per a actuacions d'atenció a les persones en risc d'exclusió social i també es treballarà per mantenir les dotacions per a beques escolars i de menjador.

El tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, ha subratllat que el pressupost "també posa l'accent en les polítiques d'ocupació per a aturats de llarga durada". En aquest sentit, es crearà un Pla d'Ocupació Municipal, dotat amb 300.000 euros, per donar feina temporal -amb un màxim de sis mesos- a una trentena de santcugatencs inscrits al Servei d'Ocupació Municipal (SOM) que ja hagin esgotat la prestació d'atur.

També destaquen els 700.000 euros per posar en marxa un nou centre de control de trànsit que supervisarà tots els mecanismes que disposa la ciutat relacionats amb el projecte 'd'Smart city'.
"És una plataforma que ens permetrà integrar-ho tot en una mateixa base de dades i que ens ha de proporcionar informació sobre el reg automàtic dels parcs, la il·luminació, els sensors dels contenidors, etc", comenta Conesa.
 

Un capítol d'inversions de 22,5 MEUR

Pel que fa a les inversions, el pressupost consolidat de l'Ajuntament i l'empresa pública d'habitatge, PROMUSA és de 22'5 MEUR. En aquest capítol cal destacar els 12'6 MEUR que es destinaran a construir 150 habitatges protegits: 63 en règim de venda i 87 més en règim de lloguer.

La millora dels equipaments esportius i de l'entorn urbà, segons ha indicat l'alcaldessa, "també són prioritaris en les inversions d'aquest any". Entre d'altres actuacions, s'instal·larà gespa artificial al centre de la pista d'atletisme, s'invertirà en la millora de voreres i d'asfalt i s'impulsarà la urbanització de La Muntanyesa i del sector de la Capella de Sant Joan.

Les previsions de l'equip de govern són acabar l'any amb un rati d'endeutament entre el 72% i el 73%, per sota del màxim legal del 75%.

L'avantprojecte de pressupost municipal per a l'any 2012 es durà a aprovació inicial el 28 de febrer en un ple extraordinari.
 

Font: ACN


 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top