Sant Cugat posa en marxa el primer 'carrer intel·ligent' de Catalunya

El carrer Cèsar Martinell de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) és el primer 'carrer intel·ligent' de Catalunya. Gràcies a la col·laboració de fins a set empreses punteres en noves tecnologies, la ciutat pot presumir de tenir un carrer que avisa els conductors si hi ha aparcaments lliures, amb un sistema semblant al que s'utilitza en els aparcaments soterrats de pagament. En aquesta carrer també s'activen els fanals quan passa gent caminant i es rega la zona verda quan el terra està massa sec. A més, les papereres compacten tot allò que llencen els ciutadans per aprofitar fins a cinc vegades més la seva capacitat normal. I els contenidors avisen quan son plens perquè els passin a buidar.

Tots els dispositius que s'han instal•lat per fer possible aquest funcionament intel•ligent del carrer Cèsar Martinell de Sant Cugat del Vallès ha anat a càrrec de les empreses distribuïdores, de tal manera que l'Ajuntament no ha hagut de fer cap inversió. Es tracta d'una prova pilot que durarà sis mesos, durant els quals es recolliran dades i s'avaluarà la possibilitat d'estendre aquesta tecnologia a altres zones i carrers.

A priori, però, el consistori ja preveu grans beneficis, tant pels ciutadans com per l'Administració. Segons la tècnica de Noves tecnologies de l'Ajuntament, Maria Serrano, es calcula que l'estalvi de llum i aigua, gràcies als sistemes d'enllumenat i reg intel·ligent, pot arribar a ser d'entre el 20% i el 30% en alguns casos. El sistema de reg disposa d'un sensor que capta la humitat del terra i s'activa només en cas de necessitat. El mateix passa amb els fanals. Un sensor detecta el pas de vianants i augmenta la intensitat de la llum quan és necessari.

També se pressuposa un estalvi en tota la despesa relacionada amb la brigada municipal, gràcies als dispositius instal•lats en papereres i contenidors, que permetrà millorar la gestió dels residus i evitar despeses innecessàries. Les papereres compacten tota la bossa acumulada quan s'arriba al seu límit, de manera que la seva capacitat s'aprofita fins a 5 vegades més que una paperera normal. Un altre sensor alerta del nivell d'ocupació dels contenidors, de manera que el camió de la brossa només passarà a recollir-los quan estiguin plens.

Segons l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, aquestes aplicacions també suposen una millora en la qualitat de vida dels ciutadans. És el cas, sobretot, dels dispositius instal·lats per a millorar la gestió del trànsit. Segons un estudi del RACC, un 30% dels vehicles que circula pel centre de Sant Cugat ho fa perquè busca aparcament. Ara, un sistema de detecció de places d'aparcament a la via pública ajudarà als conductors a estalviar temps. El sistema utilitzat és molt semblant als que ja s'utilitzen en aparcaments soterrats.

Un sensor detecta si un cotxe ocupa una plaça d'aparcament i la informació s'envia a un panell lluminós instal•lat a l'estrada del carrer. Si un conductor busca aparcament i veu que no hi ha places disponibles en aquell carrer, ja no caldrà que doni una volta inútil, podent continuar buscant aparcament en un altre punt de la ciutat. Un altre sistema complementari detecta el flux de vehicles que hi ha en un carrer, de manera que l'Ajuntament pot aprofitar aquesta informació per fer canvis en la gestió de trànsit que millorin la mobilitat.

Font: ACN

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top