Ortega inicia la ronda de contactes amb consells comarcals per aconseguir el major consens

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha iniciat al Consell Comarcal del Pla d'Urgell la ronda per explicar la Llei de Governs Locals i Hisendes Públiques i mirar que aquesta es faci amb el ''consens del món local''. Ortega ha reiterat que la voluntat del Govern no és suprimir consells sinó optimitzar recursos reorganitzant les administracions locals. Així mateix, ha dit que tampoc es plantegen suprimir cap municipi sinó posar mesures perquè aquells que són més petits es puguin ''agrupar voluntàriament'' i mancomunar serveis. La vicepresidenta ha comentat que el nou PUOSC permetrà als ajuntaments amb greus problemes econòmics destinar una petita part dels diners a pagar inversions ja fetes.

La vicepresidenta del Govern ha remarcat després de la trobada amb alcaldes del Pla d'Urgell que el moment actual obliga a optimitzar al màxim els recursos i això significa, ''no entrar en el debat de si se suprimeixen els consells comarcals sinó de quina manera es pot definir bé el mapa competencial per donar el servei al ciutadà amb la màxima eficàcia''. Aquí, segons Ortega, hi entra també i amb molta importància, la possibilitat de mancomunar ''grans infraestructures que té el país''.

Per Ortega, ''és importantíssim'' que la Llei de Governs Locals surti de la ''reflexió conjunta del món local, i per tant del coneixement i de la realitat''. Per això ha dit que és en aquest sentit que és important la ronda de contactes amb consells comarcals de tot Catalunya que ha iniciat aquest dijous al Pla d'Urgell.

D'altra banda, la vicepresidenta ha assegurat que ''en cap cas'' el Govern no planteja la supressió de cap municipi però si que té la intenció de posar mesures que permetin que municipis petits es puguin agrupar voluntàriament. Segons Ortega, aquesta figura ja existeix, en llocs com la Vall d'en Bas (Garrotxa), i la voluntat de l'executiu és que s'estengui i es torni a posar en valor, per poder així mancomunar serveis i optimitzar recursos.

Per tot plegat, Ortega ha remarcat que la Llei de Governs Locals i Hisendes Públiques, el que vol és ''facilitar al màxim la vida dels ens locals'' a més a més de clarificar correctament les competències de cadascuna de les administracions a través d'un model territorial propi que fa que sigui una ''llei de país''.
 

El nou PUOSC

Una altra de les qüestions que s'ha tractat en la reunió amb els alcaldes ha estat el nou PUOSC que tindrà un caràcter quadriennal. Joana Ortega ha explicat es podrà destinar una part dels diners que comportarà al manteniment, de manera que aquest serà comptabilitzat com una inversió. Així mateix, també es tindrà en compte el nou criteri de la mancomunació de serveis.

Una novetat rellevant serà que els ajuntaments que passen per greus problemes de finançament puguin aprofitar una ''petita part'' dels diners del PUOSC per a pagar inversions ja fetes. Segons Ortega, això es farà per intentar evitar alguns ''efectes perversos'' que tenia l'anterior PUOSC, ''ja que si adjudicaves en un moment determinat podies perdre la subvenció''. D'aquesta manera, aquests ajuntaments amb greus problemes econòmics no es veurien lligats a fer obres noves per no perdre la subvenció.                                          


Font. ACN

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top