L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts i Orange col·laboren en la construcció de Ciutats Intel·ligents

Mitjançant un enfocament totalment innovador, els vehicles municipals són els responsables de recollir la informació de diferents sensors distribuïts per tota la ciutat. El sistema mesura paràmetres com temperatura, humitat, contaminació, il·luminació, nivell de l’aigua al clavegueram públic i ocupació de les places d’aparcament de la zona blava.

Orange, amb la col·laboració de la Fundació i2CAT i la Universitat Politècnica de Catalunya, ha presentat les conclusions de l’experiència de desplegament d’una solució de Ciutat Intel·ligent o Smart City a l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts. La solució desenvolupada es basa en la combinació de dos tipus de xarxes radioelèctriques, una específica per a comunicacions entre sensors, IEEE 802.25.4, i l’altra basada en les xarxes de mòbils mitjançant la tecnologia M2M (Màquina a Màquina).

Aquesta innovadora solució permet posar en marxa aplicacions de ciutat intel·ligent d’una manera ràpida i amb uns costos relativament baixos en comparació amb altres models de smart cities.

Aquest sistema consisteix en la instal·lació de sensors autònoms, alimentats mitjançant bateries, que permeten mesurar diferents paràmetres mediambientals, com temperatura, humitat, contaminació, il•luminació, nivell de l’aigua al clavegueram públic i ocupació de les places d’aparcament de la zona blava.

Les dades que agafen aquests sensors distribuïts per tot el recorregut de les línies dels autobusos, són recollides pels mateixos autobusos a través d’un node que porten embarcat que, al moment del seu pas, activa el sensor mitjançant un senyal de ràdio (Wake Up). A continuació, el sensor envia les seves dades emmagatzemades a l’autobús mitjançant un altre senyal de ràdio i, finalment, el node de l’autobús envia aquesta informació a un centre de control remot utilitzant la xarxa de mòbils amb tecnologia M2M. Les dades emmagatzemades al centre de control permeten prendre decisions o actuar sobre altres elements de la via pública.

La informació sobre la disponibilitat de places d’aparcament públic està disponible per al ciutadà, i constantment actualitzada, a través d’una pàgina web (accessible també a través del mòbil) que permet visualitzar amb els colors vermell, taronja i verd les zones del municipi ocupades, semi-ocupades o lliures, respectivament.

L’acte l’ha inaugurat l’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras, qui ha destacat el talent de les universitats catalanes com “un símptoma que ens convida a l’optimisme i a l’esperança, doncs Catalunya és el quart país del món, en termes per càpita, en número de tesis doctorals citades en revistes de màxim nivell internacional, per darrera de Suïssa, Israel i Suècia, i per davant d’Alemanya, els Estats Units, el Regne Unit, França, Japó i la Xina”. “Per aprofitar aquest talent”, ha afegit Junqueras, “és clau la infrastructura de telecomunicacions”. Així mateix, el director de la Fundació i2CAT, Sebastià Sallent, ha volgut destacar el municipi de Sant Vicenç dels Horts “com a pioner en l’aplicació de smart cities quan encara no se’n parlava”.

L’acte també ha comptat amb la intervenció del responsable del Servei de Telecomunicacions de la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, Carles Salvadó, qui ha subratllat l’aposta de la Direcció General, a través de la Fundació i2CAT, per les smarts cities, “un dels eixos principals del programa iDigital de la Generalitat per fer front als reptes del futur”. Salvadó ha afegit que “des del Govern de Catalunya creiem en la Catalunya de les ciutats i volem sensibilitzar Europa per a què ens ajudi amb recursos al desenvolupament de smart cities”.

El director d’Innovació de Catalunya d’Orange, Gonçal Bonhomme, ha explicat que una de les missions del departament d’Innovació d’aquesta companyia és “realitzar proves de concepte amb noves tecnologies per a convertir-les en nous productes i serveis dirigits a la societat”. En aquest sentit, el regidor de Sistemes i Tecnologies, Serveis Socials i Hisenda, Miquel Font, ha recordat que “aquesta tecnologia ens permet ser més eficients i sobretot estalviar diners en un moment tant crític com l’actual”. Font ha parlat de les experiències amb sensors que s’han fet a Sant Vicenç, per controlar la humitat i no malbaratar aigua en el rec o per autoregular l’enllumenat públic, en funció de si passen o no en aquell moment ciutadans i vehicles.


Font: Ajuntament Sant Vicenç dels Horts
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top