El Priorat te garantits els serveis socials bàsics els propers quatre anys

El Consell Comarcal aprova el contracte programa proposat pel Departament de Benestar Social i Família
.
La Junta de Govern del Consell Comarcal del Priorat ha donat el seu vist-i-plau al contracte programa en matèria de serveis socials que li ha estat proposat, en aquests moments, pel Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat. El contracte programa garanteix el finançament i la prestació dels serveis socials bàsics a la comarca fins l’any 2015. D’aquesta manera, el Departament aportarà aquest 2012 uns 398.000 euros, una xifra que augmentarà progressivament en els propers anys, fins arribar als 438.000 l’any 2015. L’aportació del Benestar Social i Família representa el 75% del cost del servei, el 25% restant es cobreix amb les aportacions del Consell Comarcal del Priorat, els ajuntaments de la comarca i els particulars beneficiaris del servei.

Els serveis socials bàsics inclouen els equips de professionals (treballadors socials i educadors socials), la continuïtat del servei de teleassistència, els ajuts per a casos d’urgència i la prestació del Servei d’Assistència a Domicili (SAD) social o de les persones dependents. No figuren entre aquests serveis bàsics, per exemple, el suport a la immigració, que veu reduïda la seva partida pressupostària en un 50% a conseqüència de les reduccions, en aquest sentit, aprovades recentment pel Govern central.

Segons la legislació, els serveis socials bàsics –que són de competència obligatòria per als consells comarcals- són “la garantia de més proximitat als usuaris en l’àmbit familiar i social i tenen un caràcter polivalent, comunitari i preventiu, basat en el foment de l’autonomia de les persones per procurar-los una vida digna, atenent les diferents situacions de necessitat que es puguin donar en el seu àmbit més immediat”.

El contracte programa proposat incideix que el finançament previst (amb previsions pressupostàries per als pròxims quatre anys) “respon a la voluntat de donar suport als ens locals amb caràcter extraordinari en un moment d’especial dificultat econòmica i amb un fort increment de la demanda de cobertura de les necessitats bàsiques”.

Des d’aquest punt de vista, el govern del Consell Comarcal del Priorat es mostra satisfet tant pel contracte programa plantejat com pel fet que es plantegi el seu sosteniment pressupostari a quatre anys vista. “El fet que sapiguem amb quin finançament compromès compten per prestar uns determinats serveis, en aquest cas de primera necessitat, contribueix a una major estabilitat de la institució, sense que ens calgui estar sempre amb l’ai al cor per si tindrem o no tindrem pressupost”, afirma Cèsar López, president del Consell Comarcal del Priorat. López afegeix que els serveis socials bàsics, en una comarca com el Priorat, on l’índex d’envelliment és molt elevat, “són una necessitat de primer ordre i, a més, són una de les competències pròpies que tenim els consells comarcals”.

Fins a 59 veïns de la comarca del Priorat es beneficien del servei de teleassistència, que s'adreça a persones amb un nivell d'autonomia limitat a causa de l'edat o del seu estat físic. L’estadística dels serveis socials del Consell Comarcal del Priorat, relativa al 2011, indica també que són 72 els prioratins que, al llarg de l’any passat, van necessitar d’alguna de les tasques incloses en el Servei d’Ajut a Domicili (SAD). En una comarca com el Priorat, amb un elevat índex d’envelliment i on les distàncies són molt grans, el Consell Comarcal del Priorat considera fonamental la prestació d’aquest tipus de serveis.


Font: Consell Comarcal del Priorat


 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top