El projecte de R + D + i "CIUTAT 2020" desenvoluparà un model de ciutat intel·ligent i sostenible

Indra lidera el consorci de nou empreses que abordarà en aquest projecte la innovació en el transport, l'internet del futur, l'eficiència energètica, la sostenibilitat mediambiental i la relació del ciutadà amb la seva ciutat

• A més d'integrar diferents àmbits i tecnologies, la principal novetat de CIUTAT 2020 és l'estudi del comportament urbà del ciutadà, com a base per oferir serveis ajustats a les seves necessitats

• Amb un pressupost de 16,3 M €, és un dels primers projectes de recerca industrial del Programa INNPRONTA del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) del Ministeri d'Economia i Competitivitat

El projecte CIUTAT 2020 té com a objectiu desenvolupar un nou model de ciutat intel·ligent sostenible ecològica i econòmicament, en què l'anàlisi de la demanda real dels ciutadans, juntament amb les oportunitats de comunicació ofertes per internet i els cada vegada més nombrosos dispositius connectats a la xarxa, siguin la base per oferir serveis públics ajustats a les necessitats dels usuaris.

CIUTAT 2020
aborda el nou model de smart cities, ciutats intel·ligents que aprofiten les últimes tecnologies, des d'una aproximació multidisciplinar i es recolza en cinc pilars fonamentals: la ciutat connectada a l'internet del futur; energia i eficiència, la mobilitat i el transport sostenible mitjançant l'aplicació dels sistemes intel·ligents de transport (ITS), la sostenibilitat mediambiental i el benestar del ciutadà, i el comportament urbà del ciutadà i la seva relació amb la ciutat.

El projecte, amb un pressupost de 16,3 M €, és una de les primeres iniciatives d'investigació del Programa INNPRONTA del CDTI. Indra, la multinacional de TI número 1 a Espanya i una de les principals d'Europa, lidera un consorci format per les companyies, Ferrovial Agromán, Atos, Fagor Electrònica i GFI Informàtica, i les pimes Fractalia, Daedalus, Tekia, i Isoco.

Completen el consorci diversos grups de recerca de la Universitat Politècnica de Madrid, la Universitat d'Alcalá de Henares, la Universitat Carlos III, la Universitat de Saragossa, la Universitat de Cantàbria i la Universitat de la Corunya, així com les fundacions Barcelona Digital i CI3 (Centre d'Innovació de Infraestructures Intel·ligents).
 

Tecnologia al servei del ciutadà

A més d'integrar diferents àmbits i tecnologies, la principal novetat d'aquest projecte de smart cities és que basarà els serveis oferts en l'anàlisi de dades ubics a gran escala del comportament urbà del ciutadà, mitjançant la integració dels nombrosos dades digitals que deixa al seu pas per la ciutat. El modelatge d'aquest comportament i la recollida de les demandes dels ciutadans, quant a transport, energia, medi ambient i comunicació, s'utilitzaran per realimentar les tecnologies i els serveis desenvolupats en el marc del projecte i així permetran ajustar els serveis interactius i accessibles oferts a les necessitats reals.

El projecte CIUTAT 2020 contempla el disseny d'una arquitectura de comunicacions per a l'entorn urbà basada en l'anomenat internet del futur o internet de les coses, en el qual es dota els objectes de tecnologia perquè siguin capaços de connectar i intercanviar informació. Sobre aquesta arquitectura es vertebraran els diferents serveis desenvolupats i es donarà solució als requisits de comunicació permanent entre els ciutadans i entre ells i els diferents elements que configuren la ciutat del futur. D'aquesta manera, es podrà millorar el benestar del ciutadà mitjançant una xarxa de serveis urbans intel·ligents i personalitzats.


Mobilitat sostenible, eficiència energètica i control mediambiental

El protagonista i destinatari dels resultats del projecte CIUTAT 2020 és el ciutadà. A la seva disposició es posaran noves eines tecnològiques que li permetin prendre decisions en relació amb el consum energètic a la llar, l'oficina i els espais públics, i que incentivin l'ús del transport públic, un dels principals reptes per al futur de les ciutats . Els turistes i visitants de la ciutat també podran beneficiar de moltes d'aquestes aplicacions.

El projecte preveu desenvolupar noves solucions, basades en els sistemes intel·ligents de transport (ITS), que minimitzin les emissions contaminants i eviten les congestions de trànsit, així com els costos directes i indirectes que suposen. Per a això, es promouran els serveis de transport urbà integrat (intermodal) i es facilitarà l'adopció de modes de transport més ecològics i sostenibles, com el vehicle elèctric o els mitjans no mecànics.

En CIUTAT 2020 també s'investigarà en aspectes de modelatge i monitorització de la contaminació mediambiental, acústica i lumínica. A més, es dissenyaran eines que facilitin als ciutadans la gestió activa del seu consum i se'ls motivarà perquè contribueixin amb el seu comportament a col·laborar en una gestió sostenible de l'aigua i dels residus sòlids.


 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top