La reconversió del Bus

Barcelona reconvertirà aquest any una vuitantena d'autobusos de transport públic que funcionen amb dièsel en motors híbrids i n'adquirirà vint-i-dos més a fabricants d'aquesta tecnologia mixta que incorpora l'elèctric.

L'aposta per reconvertir la flota de busos de Barcelona amb criteris de sostenibilitat energètica i mediambiental tindrà aquest any un nou episodi amb la reconversió de 80 autobusos dièsel en híbrids amb motor mixt dièsel i elèctric. És el resultat d'un camí iniciat fa dos anys, quan van funcionar positivament les proves d'eficiència energètica i reducció d'emissions del primer bus dièsel hibridat per Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) mateix. La hibridació tecnològica la va dissenyar l'enginyeria alemanya Edag per als dièsels però també és l'artífex del prototip híbrid de gas natural que es va presentar l'any passat. El bon resultat de la hibridació del motor dièsel va garantir un nou camí en la substitució progressiva del gros d'una flota que funciona majoritàriament amb motors de gasoil, els més contaminants i també els més estigmatitzats des que ha passat a la història la diferència de preu del gasoil amb la benzina.


De dièsel a gas natural

Fins aquell moment, l'aposta cap a la sostenibilitat era només la substitució del dièsel pel gas natural comprimit. En aquells moments, 790 dels 1.086 busos de TMB eren de gasoil, mentre que 296 funcionaven amb gas natural. Els busos de gas natural, a més de ser menys contaminants, suposen a la flota barcelonina una despesa menor –0,30 euros/km en comparació dels 0,45 del dièsel–. Avui ja operen a la ciutat 411 autobusos de gas natural i aquesta continua sent la via preferent de futur a l'empresa municipal, amb una previsió d'ampliació de flota a 500 unitats. Però per ampliar aquest centenar d'unitats cal construir als tallers de TMB una nova estació de compressió de gas, un objectiu que es preveia per al 2015, però que en la situació econòmica actual i dels pròxims anys es podria allargar fins al 2018. Pel que fa a la segona via –la hibridació dels motors dièsel–, el pla de treball és reconvertir-ne una vuitantena entre aquest any i el que ve. Els vehicles que s'hibriden són nous, perquè la inversió que suposa introduir el motor elèctric combinat amb el dièsel requereix de nou a deu anys d'amortització que no resulten rendibles en els autobusos més vells –un autobús té una vida útil de catorze anys.

Però, a més, aquest any la companyia també adquireix 22 híbrids fabricats per les multinacionals MAN i TATA, guanyadores del concurs de compra convocat per TMB. Hi ha un tercer camí que l'empresa ja ha explorat però que encara no està prou madur. L'any passat TMB reconvertia també en híbrid un motor de gas natural comprimit.


Gas natural híbrid

La intenció de futur també és poder hibridar un centenar d'unitats de gas natural, però avui la tecnologia impulsada per la mateixa empresa encara no permet aplicar-ho a una fabricació en sèrie. En qualsevol cas, la hibridació també es reservarà als vehicles nous com en el cas dels dièsel. Els autobusos més antics, siguin dièsel o de gas natural, són substituïts progressivament per híbrids nous a mesura que es retiren del servei.
Als dièsels antics que no es reconvertiran, simplement se'ls han instal•lat filtres per reduir el 90% de les emissions de partícules microscòpiques i el 60% dels òxids de nitrogen fins al final de la seva vida útil. Concretament aquesta operació ha afectat tots els autobusos anteriors al 2005, comercialitzats sota les directives Euro II i Euro III.


La pila d'hidrogen i l'elèctric pur

Tecnològicament hi ha dues opcions més sostenibles, que són els motors amb pila de combustible d'hidrogen i els elèctrics purs. La primera és, ara com ara, inviable econòmicament. TMB va provar prototips entre el 2003 i el 2007, quan encara es dubtava sobre si aquest motor guanyaria la cursa a l'elèctric. En aquell moment, TMB va calcular que un autobús de pila de combustible li costaria 3 euros/km. Avui el cost és el mateix perquè l'hidrogen presenta els mateixos problemes que fa cinc anys, explica Francesc González, director de busos de TMB. L'elèctric pur semblava que també anava per llarg, però la setmana passada els tècnics de TMB han tingut una agradable sorpresa amb un fiable prototip xinès.


Font: El Punt Avui
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top