Figueres incorporarà un sistema pioner a l'Estat per marcar amb un codi invisible a la vista el mobiliari urbà. Disposaran dels sistemes per veure si està marcat i identificar qui n'és el propietari. Això ha de permetre ajudar a reduir els robatoris de mobiliari urbà que li suposen una despesa anual mitjana de 25.000 euros. Altres municipis i empreses s'han interessat pel sistema amb patent anglesa, que distribueix l'empresa Camós i que s'està utilitzant a una quinzena de països.
El sistema obliga a tenir tres elements: un aplicador o esprai que conté el codi del client, l'adn sintètic amb el que es marca el producte; una làmpada especial per fer visible la marca; i un microscopi electrònic per llegir el codi. El director general d'operacions de SelectACN de grup Camós, Joan Motera, en una demostració ahir al CEIP Parc de les Aigües de Figueres mostrava la senzillesa del mètode aplicant-ho a un ordinador. Primer amb un pinzell s'aplica el líquid sobre una part de l'ordinador. El codi genètic queda impregnat juntament amb uns micropunts que només són visibles amb una llum especial. Una mena de llanterna amb els raigs ultraviolats que es necessiten permet fer visible el codi. Posteriorment, per identificar el propietari o la persona que va introduir-hi l'adn, s'utilitza una sistema d'escàner, un microscopi electrònic per llegir el codi. El propietari es dóna d'alta en una base de dades que poden consultar les policies de l'Estat. Així, en el supòsit de trobar un objecte amb aquest tipus de marcatge es pot ràpidament saber que és robat i trobar el propietari. Per objectes d'exterior s'utilitza el mateix sistema amb un esprai que permet fer entre 200 i 300 marques. La marca resisteix temperatures de fins a 1000 graus i té una durada d'uns 25 anys com a mínim.
L'inspector de la Guàrdia Urbana de Figueres, Josep Maria Riera, ha explicat que es marcaran els béns municipals com tapes d'embornals i altre mobiliari urbà. Els agents disposaran de les làmpades amb llum ultraviolada i la Guàrdia Urbana comptarà amb els microscopis, a més de poder estar connectats a la base de dades per identificar el propietari a través dels codis. Per Riera, per una banda, "té un vessant preventiu important" i per l'altra, "permet localitzar" ràpidament el propietari. L'alcalde de Figueres, Santi Vila (CiU), ha remarcat la importància del cost econòmic que els suposa reposar el mobiliari malmès per actes vandàlics o robats amb una mitjana de despesa de 25.000 euros l'any. Vila ha assenyalat l'eficàcia i poc cost econòmic del mètode. Tot i que han preferit no detallar el cost total perquè Figueres actuarà com a municipi pilot, el preu, per exemple, d'un esprai oscil·la entre 300 i 350 euros. Per l'alcalde de Figueres, junt amb altres mesures com la instal·lació de videocàmeres, permetrà ajudar a treballar contra aquest tipus d'actes delictius.
La patent del producte pertany a una empresa anglesa. Segons un dels responsables, funciona a una quinzena de països on ha ajudat a reduir els delictes i també l'utilitzen empreses. El Grup Camós, de Figueres, és el soci distribuïdor del producte que el tindrà disponible a través de la web a partir de divendres. A banda d'això, ja s'han interessat altres poblacions i també particulars. Un dels responsables executius de l'empresa, Eduard Camós, ha remarcat que l'objectiu és extendre'n la utilització a la resta de l'Estat. Amb Figueres han signat un conveni com a ciutat pionera per implantar-lo.
Font: diaridegirona.cat. 26/7/2011