Investigadors del Centre d’Investigació en Metamaterials per a la Innovació en Tecnologies Electrònica i de Comunicacions (Cimitec), que pertany al departament d’Enginyeria Electrònica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), sota la direcció del professor Jordi Bonache, juntament amb l’empresa tecnològica Chatu Tech, amb seu a Terrassa, han creat un innovador producte per ajudar a gestionar les infraestructures subterrànies.
El sistema, anomenat Trenchip, permet marcar, localitzar amb precisió i registrar informació sobre punts concrets en rases i canalitzacions subterrànies. La informació sobre les instal·lacions s'envia i processa en el núvol, de manera que es pot consultar i mantenir actualitzada des de qualsevol lloc a través d'una aplicació i d'un sistema d'informació geogràfica. Això permet tenir control en tot moment sobre la informació vinculada als sensors i prendre decisions basades en dades actualitzades, així com garantir la seguretat de la informació sobre les infraestructures.
Els dispositius, que funcionen sense bateria, envien un senyal per situar de manera molt precisa tota mena de canalitzacions que puguin estar al subsòl, fins a profunditats d’un metre o més, en funció del material de farciment.
Amb la nova tecnologia desenvolupada per l’empresa Chatu Tech i la UAB s’eviten possibles accidents per trencament de canalitzacions en les intervencions de manteniment d’aquest tipus d’infraestructures urbanes; es redueix el temps i els costos d’execució de l’obra; i s’optimitza la gestió entre els operadors de serveis públics i subministraments, com ara enllumenat, electricitat, telecomunicacions, gas i aigua.