Diputació de Lleida, Departament de Salut i Ajuntament de Tàrrega inicien el procés per ampliar el CAP de la capital de l’Urgell

La Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Tàrrega i el Departament de Salut de la Generalitat han iniciat el procés de licitació de l’ampliació del Centre d’Atenció Primària (CAP) de Tàrrega, amb un nou edifici que sumarà 1.000 metres quadrats a l’existent i permetrà ampliar a 48 consultoris per a donar servei a les 40.000 persones usuàries de la salut pública a les Àrees Bàsiques de Salut de Tàrrega, Bellpuig i Agramunt, incrementant el servei en atenció primària, pediàtrica i les especialitats, així com redefinir i ampliar l’àrea d’urgències, que passarà de tres a cinc consultes, més una sala d’observació.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha assegurat que la inversió en matèria de salut és un factor clau a l’hora de fer arrelar projectes de vida als municipis del territori i ha recordat que la inversió en l’Àrea de Salut Pública per part de la corporació seguirà sent prioritària, situant-se en un 15% del total del pressupost.

Les obres s’iniciaran aquest mateix any 2023, i en l’acte de presentació de la licitació del projecte hi han participat el conseller de Salut de la Generalitat, Manel Balcells; Maria Alba Pijuan, alcaldessa de Tàrrega; Montserrat Bergés, delegada del Govern de la Generalitat a Lleida; Carme Bertral, secretària d’Atenció Sanitària i Participació; Raül Llevot, gerent de la Regió Sanitària Lleida; Alfons Segarra, gerent territorial ICS a Lleida, Alt Pirineu i Aran i GSS; i la diputada Rosa Perelló.

El projecte contempla pràcticament triplicar l’actual CAP, amb la reforma d’uns 650 metres quadrats de l’edificació existent i l’ampliació en 1.100 metres quadrats més, de manera que el centre passarà dels 2.600 metres quadrats actuals als 3.700. Amb aquesta ampliació es busca principalment incrementar el nombre de consultes per a l’atenció primària, pediàtrica i les especialitats, així com redefinir i ampliar l’àrea d’urgències, que passarà de tres a cinc consultes, més una sala d’observació. D’aquesta manera, el CAP passarà de tenir 40 a 48 consultes en total. L’actuació també permetrà millorar l’espai destinat a la salut mental, amb circuits diferenciats per a l’atenció infanto-juvenil i la d’adults. Així mateix, la remodelació permetrà incorporar l’equip territorial de Salut Pública a l’edifici del CAP. A més, s’urbanitzarà l’aparcament públic adjacent amb 113 places i s’adequarà una zona enjardinada.

L’obra tindrà un cost d’uns 4.230.000€, que anirà a càrrec de la Diputació de Lleida, mentre que el Servei Català de la Salut aportarà l’equipament per valor d’uns 220.000€. El terreny on s’edificarà l’ampliació del CAP ha estat cedit per l’Ajuntament de Tàrrega.

L’actual CAP Tàrrega es va construir l’any 1992 i s’ha quedat petit i poc funcional a causa de l’increment gradual de la cartera de serveis de l’atenció primària i del nombre de professionals que hi treballen, que actualment són al voltant dels 110. La població que es beneficiarà d’aquesta ampliació és d’unes 40.000 persones, que pertanyen a les ABS Tàrrega, Bellpuig i Agramunt.

En la seva intervenció, Joan Talarn ha començat dient que disposar d’una bona xarxa de salut pública “és un dels eixos que ens permet treballar a les institucions per fer arrelar projectes de vida als nostres municipis”, i ha assenyalat l’ampliació del CAP de Tàrrega com un exemple d’aquest fet, ja que “permetrà disposar de 48 consultes, ampliar els espais d’urgències i reforçar tant l’atenció infanto-juvenil com la salut mental de les 40.000 persones que es beneficiaran d’aquest esforç en l’àrea de Salut que comprèn Tàrrega, Bellpuig i Agramunt”.

El president també ha volgut posar en valor que aquest projecte es farà realitat gràcies a la col·laboració institucional, atès que “l’Ajuntament de Tàrrega cedeix els terrenys, el Departament de Salut sufragarà el nou equipament i la Diputació es fa càrrec de l’obra civil de l’edifici”.

Incidint en la necessitat d’invertir en salut, Talarn ha remarcat que la Diputació mantindrà la seva inversió actual en l’Àrea de Salut Pública, que “suposa un 15% del pressupost d’enguany, amb 23,5 milions d’euros”. En aquesta mateixa línia, ha apuntat que la corporació repeteix el pla anual de 5 milions per a despesa corrent en matèria de Salut, com són les despeses de funcionament i manteniment dels consultoris locals, i que a més s’ha generat “un nou Pla per a Inversions de 8 milions d’euros per al 2023 que es repetirà fins a l’any 2025, permetent així injectar als municipis fins a 24 milions d’euros en tres anys a les inversions relacionades amb el món de la salut”.
Per la seva banda, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha indicat que l’ampliació permetrà al CAP Tàrrega oferir “l’espai adequat i l’atenció que es mereixen tots els ciutadans i ciutadanes d’un àmbit molt ampli. Balcells ha afegit que era una ampliació “necessària perquè els espais havien quedat antiquats” i que facilitarà treballar “amb molta més confortabilitat al personal sanitari”, a la vegada que ha agraït “profundament a la Diputació de Lleida l’esforç de la seva inversió, perquè una cosa és l’equipament i l’altra és la inversió”.

L’alcaldessa de Tàrrega, Maria Alba Pijuan, s’ha felicitat perquè es farà realitat “una reivindicació del municipi de fa molts anys”, amb una ampliació “absolutament necessària” i que és fruit d’un treball “de tota la legislatura” per acabar donat pas a “un conveni a quatre bandes”. 
tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top