El CBCat premia dos projectes que proposen aplicar tecnologia blockchain per revertir el canvi climàtic
El CBCat (Centre Blockchain de Catalunya), de la Cambra de Comerç de Barcelona, va celebrar el passat dijous una cerimònia d'entrega de premis per als participants del seu tercer repte BlockchainxODS, un programa dirigit a estudiants universitaris que encoratja la formació en tecnologia blockchain, i la seva posterior aplicació en projectes reals, sempre enfocats a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Aquesta tercera edició va néixer conjuntament amb l'empresa Bitcoin Association for BSV, una associació sense ànim de lucre, que suporta el protocol BSV Blockchain i advoca per la construcció d'un ecosistema favorable a la regulació de les criptomonedes, que fomenti la conducta legal i que, a l'hora, impulsi la moneda digital i la innovació de la blockchain.
"Per primera vegada, en aquest repte s'ha combinat el talent d'estudiants catalans amb altres d'universitats internacionals," va explicar Carles Agustí, director del programa BlockchainxODS, "En ser un repte de dimensió internacional hem hagut de superar algunes dificultats com la de les diferents franges horàries, però al final l’experiència ha estat positiva amb aportacions multidisciplinàries i de tota la geografia mundial”.
En un primer moment es van inscriure més de vuitanta universitaris i universitàries al repte, i després d'un procés de selecció n'hi van acabar participant una quinzena, distribuïts en dos equips, que el passat dijous van presentar les seves solucions al públic assistent.
En la cerimònia d'entrega de premis, a banda del CBCat i Bitcoin Association for BSV, també hi ha participat Bet Piella, regidora de promoció econòmica, comerç i cultura de Vic, ciutat on el CBCat té una important presència amb una vertical que aplica la tecnologia blockchain al sector agroalimentari. "La ciutat de Vic s’està convertint en referent en la implementació de la tecnologia blockchain, fins i tot més enllà de les fronteres de Catalunya com demostra aquest repte," va destacar la regidora, "juntament amb el CBCat, l'Ajuntament de Vic està portant a terme un important projecte amb algunes de les principals empreses d’Osona, per construir un estàndard de mesura de la petja de carboni per després redimir-lo, un projecte molt alineat a les solucions avui premiades".
En aquesta edició, per tal de fer possible una trobada entre els diferents integrants del repte, des d'estudiants i organitzadors fins a mentors i membres del jurat, la cerimònia d'entrega de premis s'ha fet al CatVers, el metavers català desenvolupat pel CBCat.
En l'acte, els dos capitans d'equip, Álvaro Bravo estudiant de la Universitat d'Oviedo, i Britt Trago, de la Wageningen University dels Països Baixos, han presentat les solucions dels equips que lideren, que persegueixen l'objectiu de calcular i incentivar la descarbonització proporcionada per les zones arbrades, donant així resposta a l'ODS 13, d'adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els seus efectes, i també al 15, de gestionar sosteniblement els boscos, lluitar contra la desertificació, aturar i invertir la degradació de les terres, aturar la pèrdua de la biodiversitat.
Bryan Daugherty, director de polítiques públiques globals de The Bitcoin Association for BSV, va declarar que “el repte internacional del programa BlockchainxODS ha reunit amb èxit estudiants de Catalunya i de tot el món. Ha permès un enfocament multidisciplinari per a trobar solucions, promovent la conducta legal i la innovació en la indústria de la tecnologia blockchain. La col·laboració entre el CBCat i altres entitats posa en relleu la importància de construir un ecosistema de suport, i el creixement de la innovació digital, aplanant el camí per a un ecosistema regulador favorable”.
Finalment, el jurat va declarar guanyadors ambdós equips ex aequo, i va recomanar la fusió de les dues propostes, per tal d'arribar a una solució que incentivi la gestió forestal sostenible gràcies a un sistema de tokenització de dades que permet la tecnologia blockchain.
tornar al llistat de notícies