El centre cívic Cristallerias Planell, guanyador de la I edició del Premi Mapei a l'Edificació Sostenible

Mapei, el major productor mundial d'adhesius, segelladors i productes químics per a la construcció, ha fet públic el nom dels guanyadors de la I edició del Premi Mapei a l'Edificació Sostenible en una gala celebrada al Col·legi Oficial d' Arquitectes de Catalunya (COAC), a Barcelona.

Una gala en què Francesc Buquets, CEO i director general de Mapei Spain, i Gabriel Ortín, director d'Assistència Tècnica de la companyia, van ser els encarregats de fer entrega dels guardons a aquells professionals els projectes dels quals es caracteritzessin per ser sostenibles i per combinar una alta qualitat arquitectònica amb un mínim impacte en el medi ambient. Un concurs nacional d'arquitectura la presentació de la qual va tenir lloc el passat mes de maig en el marc de Barcelona Building Construmat i que en la convocatòria de 2017 es cenyia exclusivament a projectes de rehabilitació.
 

Casos d'èxit

Després de la recepció dels assistents i una breu presentació de l'esdeveniment per part de José G. Osorio, director de Publicacions de Grup Via, els arquitectes Miguel Díaz i Gonzalo de Echarri van compartir amb els presents diversos dels casos d'èxit en termes d'edificació i sostenibilitat duts a terme pels estudis on desenvolupen la seva activitat.

Així, Díaz, director del laboratori d'investigació de RUIZ LARREA & ASSOCIADOS, va explicar les claus del projecte de rehabilitació "0,0 - La Sin de Solvia", o el que és el mateix, 98 habitatges de consum gairebé nul a Torrejón de Ardoz (Madrid), una intervenció en la qual la màxima de l'estudi va ser una vegada més "concebre l'arquitectura com un organisme viu, amb una matriu, uns òrgans i una pell que canvien, creixen i s'adapten a les condicions de l'entorn i a les necessitats dels seus usuaris". Una filosofia el fruit de la qual ha estat el primer projecte geotèrmic d'Europa que aconsegueix extreure el 80% d'energia del subsòl on s'assenta, cosa que aconsegueix una temperatura molt propera a les de confort tant a l'estiu com a l'hivern.

Per la seva banda, d'Echarri, director d'arquitectura privada a ORTIZ LEÓN ARQUITECTOS, va parlar dels pilars que han guiat la construcció de la nova seu del BBVA a Las Tablas, un projecte on es conjuguen les que per l'arquitecte són els dos components que porten a la sostenibilitat i que són "la gestió dels recursos i el benestar de l'usuari, que és l'objectiu final de qualsevol edifici". Una cosa que per a d'Echarri és perfectament compatible amb la "biofilia o acostament de la natura a l'edifici" com han fet a la nova seu del BBVA a la qual han dotat, entre altres elements, de patis de vegetació; de materials que es caracteritzen per la seva austeritat i sota impacte energètic, la presència d'alers i proteccions, així com estors automatitzats, que permeten el seu control solar. Un desplegament al qual, per d'Echarri, també s'uneix com a element central "el benestar de l'usuari, en tant que un entorn saludable afavoreix un menor absentisme i unes majors eficiència i productivitat en el lloc de treball".
 

Primer classificat

A continuació, va prendre la paraula Francesc Busquets, CEO i director general de Mapei Spain, que va recordar com, quan ell es va incorporar a les files de Mapei, a finals de 2005, la tònica en el sector distava molt de l'actual pel que fa a comportaments respectuosos amb el medi ambient, així com certificacions que ho impulsessin i administracions públiques que ho donessin suport. "En aquells dies, l'objectiu era construir com més millor, sense mesurar el consum de materials i energia. Estàvem enmig d'una bombolla que... al final va esclatar, provocant un tsunami que ens va passar a tots per sobre i la lenta recuperació, ha portat diversos beneficis col·laterals, com una major sensibilització per part de l'administració i un major nombre de certificacions a nivell internacional en matèria d'edificació sostenible, un nou paradigma al qual Mapei Spain vol contribuir amb la convocatòria d'aquest Premi Mapei a l'edificació sostenible". Un premi, va matisar el director d'Assistència Tècnica, Gabriel Ortín, "amb el qual la companyia no persegueix reconèixer l'ús dels nostres productes, sinó donar suport a projectes que apostin per la sostenibilitat, la qualitat, la innovació i el respecte per l'entorn".

Els dos representants de Mapei Spain van ser els encarregats precisament de lliurar el primer i segon premi d'aquesta primera edició. En concret, Busquets va lliurar el primer premi, dotat de 5.000 € i una beca GBCe, a H Arquitectes pel projecte "Centre Cívic Cristallerias Planell", un guardó que va recollir Josep Ricart, arquitecte i soci d'H Arquitectes. Un projecte destacat pel jurat "pel seu indiscutible valor arquitectònic, resolent la interpretació material i formal d'un edifici històric en el seu espai urbà, així com per les estratègies globals i equilibrades emprades per assolir els paràmetres essencials de sostenibilitat en els àmbits d'eficiència energètica, ús adequat dels materials, confort interior i accessibilitat".


Segon classificat, accèssits i Menció Especial del Jurat

Ortín, al seu torn, va ser l'encarregat de lliurar el segon premi, dotat amb una beca GBCe, a B01 Arquitectes pel projecte "Xarxa Espavilada d'Olot", a Sander Laudy i Mauro Manca, arquitectes de B01 Arquitectes, artífexs d'una central d'energia que produeix a més de deu edificis o locals del barri, transferint calor i fred i que per al jurat "constitueix un prototip urbà no invasiu que podria replicar-se en aquesta escala mesurada, capaç d'optimitzar recursos de la poma, o d'una altra cèl·lula urbana controlable, el valor tècnic i social, incorporat a l'arquitectura i respectuós amb ella, ha fet a aquest edifici mereixedor d'aquest segon premi".

Felip Pich Aguilera, president del Green Building Council Espanya (GBCe), col•laborador de Mapei Spain en el Premi Mapei a l'Edificació Sostenible, va ser l'encarregat de lliurar els dos accèssits, que van recollir Chiara Monterotti, Toni Solanas i Julio López per "la Fàbrica del Sol"i Rubén García Pajares, arquitecte de Cartif per "Torrelago a Laguna del Duero (CITyFEID)", així com la Menció Especial del Jurat, que va recaure també en "la Fàbrica del Sol " després de la votació de 430 estudiants d'Arquitectura de les principals universitats espanyoles a través de la pàgina web del premi, en obtenir 3.588 punts.


Sobre Mapei:

Mapei és el major productor mundial d'adhesius, segelladors i productes químics per a la construcció, compta amb un portafoli de més de 5.000 productes i una facturació anual de 2.400 milions d'euros. La firma té així mateix gairebé 9.000 treballadors a tot el món, el 12% dels quals treballen en els seus 18 centres de R + D.

Fundat a Milà en 1937, actualment el grup industrial està format per 73 fàbriques en 34 països i 81 subsidiàries en 54 països. Des d'allà, la companyia serveix més de 25.000 tones diàries de productes als més de 66.000 clients que aglutina al voltant del món.

Amb les seves 16 línies de productes d'alta tecnologia, Mapei cobreix tots els sectors de la construcció moderna reflectint a més, un estret compromís amb el medi ambient. Més de 5.000 productes Mapei ajuden els projectistes i als constructors a realitzar projectes innovadors certificats LEED, d'acord al U.S. Green Building Council. La firma compta, així mateix, amb les certificacions ISO 9001, ISO 14001 i OSHAS 18000.
Mapei opera a Espanya des de l'any 1991 oferint actualment els seus 16 línies de productes i brindant assessorament tècnic i informació a través del seu web: www.mapei.es

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top