El Consell Comarcal del Garraf gestionarà un pressupost de més 10 milions d'euros aquest any

‎El Consell Comarcal del Garraf gestionarà aquest any un pressupost de 10.081.264,33 €, distribuït en sis blocs: 2.007.579,36 € per serveis socials,  1.761.802,20 € per serveis a les persones, 312.381,39 € per ordenació territorial i habitatge, 4.238.271,67 € per programes europeus, 729.031,08 € per cultura, patrimoni, ocupació i esports, i 1.032.198,64 € per serveis generals i organització. Per percentatges, es destaca que el 38% del pressupost està destinat a polítiques de benestar social i el 42% als programes europeus.
 
El pressupost segueix les estratègies del Pla de Mandat: el benestar i la cohesió social, les oportunitats territorials i econòmiques, i la cooperació comarcal. Així mateix, reflecteix l’aposta per la cooperació i la recerca de sinergies per afrontar les conseqüències socials i econòmiques de la Covid-19.
 
En aquest sentit, es tracta d’un pressupost obert a la recerca permanent de nous fons i d’un nou contracte programa de serveis socials per fer front a situacions derivades de la Covid. També es preveu continuar el treball amb la Diputació de Barcelona i el compromís per ser protagonistes en el fons europeu Next Generation per la comarca, per fer possible la implementació del pla d’actuació, sense perdre de vista la cooperació amb els ajuntaments en matèria de serveis socials, habitatge, ocupació, medi ambient, joventut i transport per a persones amb mobilitat reduïda.
 
El Consell Comarcal del Garraf treballarà per enfortir les polítiques socials i els benestar de les persones, i els drets i llibertats, també amb la visió de ser un territori sostenible, de promoure el desenvolupament econòmic i social, i de ser proactius en la millora de l’ocupació.
 
Així, el pressupost s’articula partir del doble compromís de cercar complicitats i recursos per abordar necessitats antigues i sobrevingudes, i de contribuir a avançar com a comunitat comarcal cap als reptes dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
 
 

EL BENESTAR I LA COHESIÓ SOCIAL

 
Els serveis socials
 
Per a aquest any s’ha prorrogat la vigència del contracte-programa 2016-2020 amb el Departament d’Afers Socials i Famílies per al desenvolupament dels serveis socials bàsics, altres serveis de benestar social i polítiques d’igualtat.
 
En aquest sentit, s’ha plantejat la proposta de pressupost d’aquesta àrea des de la continuïtat, a l’espera de conèixer si es reforçaran alguns serveis, tal com es va fer durant el 2020, per pal·liar els efectes de la pandèmia, especialment en l’àmbit de l’atenció primària i l’atenció a les persones amb dependència.
 
Aquesta àrea gestiona els serveis socials bàsics de Canyelles, Cubelles i Olivella, l’atenció a la infància i l’adolescència, l’atenció persones amb dependència, la primera acollida per a persones nouvingudes, el servei d’informació i atenció a les dones, el servei socioeducatiu per a menors, l’atenció integral a persones LGTBI, el servei d’acompanyament a joves emigrats sols, i els programes de gent gran i de cooperació.

 
Els serveis a les persones
 
Aquest pressupost permet la gestió de les beques de menjador del 100% i del 70% per a infants dels centres educatius del Garraf. Durant el 2020 les sol·licituds van augmentar i s’està a l'espera de l’aprovació definitiva dels recursos que provenen del Departament d’Ensenyament. Igualment, es preveu l’atorgament de finançament per a augmentar els monitors i monitores dels menjadors escolars.
 
Així mateix, es contempla la continuïtat de la campanya de suport a infants amb vulnerabilitat alimentària de tots els municipis del Garraf, amb el suport de la Diputació de Barcelona. A través d’aquest programa, durant el 2020 es van atorgar recursos als ajuntaments, tenint en compte el nivell de tensió social i econòmica al Garraf. D’altra banda, s’ha demanat  una subvenció a la Diputació de Barcelona per iniciar l’elaboració del Pacte per a l’Educació al Garraf.
 
Pel que fa a Joventut, es contempla la continuïtat del programa de prevenció de drogodependències “Traca”, del servei de referent d’ocupació juvenil i del servei de suport als plans locals de joventut. Igualment, es preveu l’inici de l’estudi de l’impacte emocional de la pandèmia en les persones joves del Garraf, amb l’objectiu de crear una estratègia comarcal en l’àmbit de la salut emocional.

 
Els serveis d’habitatge
 
En aquest àmbit, es continuarà  avançant en la descentralització de l’Oficina Comarcal d’Habitatge amb la voluntat d’acostar  els serveis i ajuts a la ciutadania, a través d’atenció presencial i telefònica a la seu de la Plaça Beatriu de Claramunt de Vilanova i la Geltrú i als ajuntaments d’Olivella, Cubelles, Sitges i Sant Pere de Ribes.

 
L’ocupació
 
Pel que fa als programes d’ocupació, el pressupost preveu la continuïtat del treball cooperatiu amb els ajuntaments de la comarca amb l’objectiu de contribuir a la inserció laboral de persones en situació d’atur i de facilitar l’accés al mercat laboral a les persones amb més dificultats, a través dels programes “Treball i Formació”, “30 Plus”, “Ubicat”, “Prospecció territorial al Garraf”, i els programes comarcals per a persones amb discapacitat.
 
D’altra banda, s’espera que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies dissenyi i executi el desplegament de la concertació i les estratègies territorials, amb la  coordinació i cooperació entre ajuntaments i les entitats econòmiques i socials.
 
En aquesta àrea també s’espera iniciar un treball cooperatiu per al desenvolupament de programa Treball, Talent i Tecnologia, així com altres noves línies de suport de la Diputació de Barcelona.

 
Cultura i Patrimoni

 
Aquest pressupost també preveu la continuïtat dels programes culturals del Centre d’Interpretació del Romanticisme – Masia d’en Cabanyes, i enguany inclou la convocatòria dels XXIII Premis Eugeni Molero i Albert Virella i Bloda de periodisme i investigació comarcal. La Masia d’en Cabanyes continua obrint al públic d’acord amb les mesures de prevenció de la Covid.
 
 
LA COOPERACIÓ AMB ELS AJUNTAMENTS DE LA COMARCA I AMB ELS SECTORS ECONÒMICS I SOCIALS. LES POSSIBILITATS DE SINERGIES NOVES AMB NOUS PROJECTES EUROPEUS


Al pressupost aprovat s'hi evidencia el compromís de l’ens comarcal de continuar cooperant i treballant en xarxa amb els ajuntaments especialment en matèria de serveis socials, ocupació, joventut, transport per a persones amb mobilitat reduïda, habitatge i medi ambient.
 
Es reforça també la  cooperació i col·laboració amb els municipis, entitats d'investigació, entitats socials i empresarials en la gestió dels programes comarcals amb finançament europeu, que estan en fase de desenvolupament, d’acord amb el Pacte per a l’Ocupació del Garraf i al Pla Estratègic d’Activitat Econòmica del Garraf.
 
Així mateix, enguany s’està treballant en la participació conjunta de nous programes de recuperació econòmica i social, enfocats a pal·liar les conseqüències de la pandèmia d’acord amb noves convocatòries, com el Fons Europeu “Next Generation”, el “Pla per a la reactivació econòmica i protecció social de Catalunya”, del Govern de la Generalitat de Catalunya, i el “Plan de recuperación, transformación y resiliencia de la economía espanyola” del govern de l’estat, entre d’altres. Aquesta és una aposta per sumar i construir  sinergies noves, per a consolidar alguns dels projectes que han quedat definits al Garraf en diferents fòrums de planificació estratègica.
 
De la mateixa manera, s’està treballant per vincular aquest programes de recuperació econòmica a la línia estratègica de dependència i envelliment actiu, per a la implantació d'un nou model social d’atenció a les persones grans. Per això es planteja continuar treballant conjuntament amb els ajuntaments i entitats del sector de l’I+D en projectes que impulsin la millora de la qualitat de vida de les persones amb dependència i, alhora, dinamitzin el mercat de treball i l’economia de la comarca. En aquest sentit, el Garraf està a l'espera que es resolgui el segon projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT II) “Envelliment actiu i saludable. De la teoria a la pràctica”.
 
D’altra banda, s’ha definit com a segona estratègia la voluntat de cercar projectes transformadors vinculats a la transició ecològica, la sostenibilitat i l’econòmica verda, en aliança amb els agents econòmics i socials del territori. Igualment, s’impulsarà la cooperació per activar projectes comarcals en l’àmbit del turisme que es proposin a través del Pla estratègic d’activitat econòmica del Garraf, Node Garraf i els ajuntaments.
 
Finalment, també es planteja desenvolupar el Pla de sostenibilitat comarcal, en un segon moment, per a contribuir a donar resposta al canvi climàtic, en coordinació amb els ajuntaments amb l’objectiu de proposar accions de mitigació i adaptació a curt i llarg termini.
 
 
OPORTUNITATS TERRITORIALS I ECONÒMIQUES

 

Programes comarcals amb finançament europeu en fase de desenvolupament als municipis
 
Enguany s’estan desenvolupant tres projectes amb finançament europeu: el Projecte d’Eficiència Energètica del Garraf, amb un pressupost 2.889.431,98 € que correspon a les inversions de les actuacions dels municipis de foment de la producció i distribució d’energia derivada de fons renovables, aprovades el passat mes de desembre; el projecte “Garraf: camins, patrimoni i natura”, amb un pressupost de 1.223.889,73 €, que correspon a les despeses per la finalització i difusió de les actuacions i, finalment, el projecte “Envelliment actiu i saludable, i dependència”, amb un pressupost de 124.949,96 €, per la finalització de cinc actuacions amb implicacions dels ajuntaments i entitats del sector de la salut i la investigació.

 
Pacte per l’Ocupació del Garraf. Per un nou impuls econòmic i social, i de reactivació de l’espai econòmic del Garraf
 
Es preveu el seguiment i treball compartit del Pacte per l’Ocupació del Garraf que es desenvolupa amb els ajuntaments de Canyelles, Cubelles, Olivella, Sant Pere de Ribes, Sitges i Vilanova i la Geltrú, l'Agència de Desenvolupament Node Garraf, la Universitat Politècnica de Catalunya, els sindicats UGT i CCOO, la Federació Empresarial del Gran Penedès, la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament d’Educació i el propi Consell Comarcal del Garraf, d’acord amb el compromís d’una acció comarcal per al desenvolupament econòmic i la generació de llocs de treball al Garraf. Es planteja desenvolupar les propostes acordades al document “Pacte per l’Ocupació del Garraf. Per un nou impuls econòmic i social, i de reactivació de l’espai econòmic del Garraf”.
 

Pla estratègic i d’activitat econòmica del Garraf
 
El Pla estratègic i d’activitat econòmica del Garraf, encarregat a Node Garraf, es troba en fase de finalització del procés de participació. Han estat 40 convocatòries en què han intervingut prop de 200 participants i en què han estat representades 21 entitats de la comarca. Els conceptes que més han sorgit durant el període participatiu han estat la comarcalitat, la sostenibilitat, la mobilitat, la digitalització i la formació.
 
Aquest pla s’ha vinculat al Pla de reactivació econòmica i als treballs del Pla Territorial del Penedès, i a la necessitat d’identificar projectes estratègics de la comarca i reptes compartits com a territori.                   
 

Debat territorial i participació en altres ens sobre el futur del Garraf
 
Aquest consell comarcal participa en diferents debats i organismes en què es promou el disseny estratègic del futur del territori com el Pla Territorial Parcial del Penedès que ha elaborat la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, el Consell Comarcal del Garraf ha fet partícip als sectors econòmics i socials a través d’un grup de treball comarcal com a espai de debat i participació.
 
L’ens comarcal també participa a la  Taula de Mobilitat del Penedès de recent creació, a l’Agència de Desenvolupament Econòmic NODE Garraf, el Consorci de Promoció Turística del Penedès, al Consorci per a la Normalització Lingüística (Consell de Centre del CNL Alt Penedès- Garraf), al Consell Esportiu del Garraf, al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i al Projecte Timol.
 
Així mateix, el Consell Comarcal del Garraf té presència a altres organismes com el Consorci Sanitari de l’Alt Penedès – Garraf, el Grup de treball del Pla Territorial del Penedès, el Consell Escolar Municipal d’Ensenyament de Vilanova i la Geltrú, el Consell Municipal del Port de Vilanova i la Geltrú, el Consell Coordinador del Parc Natural del Garraf, l’Assemblea general de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, la Xarxa de serveis locals d’habitatge de la Diputació de Barcelona, la Xarxa Local de Consum de la Diputació de Barcelona, l’Assemblea de la Federació d’ADFs Penedès Garraf, la Fundació Hospital Sant Antoni Abat, el Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona, la Fundació Pro-Penedès i la Xarxa per la Conservació de la Natura.

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top