El Consell Comarcal del Garraf presenta propostes de debat sobre el futur de la comarca

El Consell Comarcal del Garraf va presentar als mitjans de comunicació propostes de debat sobre el futur de la comarca, que es realitzaran properament amb la participació d’agents socials i econòmics del territori, així com programes relacionats amb la cooperació i el treball en xarxa, el suport a la vulnerabilitat alimentària i propostes vinculades a la gent gran. Durant la roda de premsa, duta a terme dimarts passat, també es va explicar l’estat de tresoreria de l’ens comarcal.

Lluís Giralt, adjunt a presidència i conseller president de l’àrea de serveis generals i organització del Consell Comarcal del Garraf va afirmar que “el nostre pla de mandat conté trets significatius com donar suport als municipis, desenvolupar les competències delegades, fer treball compartit pel benefici de la comunitat, així com prioritzar les accions vinculades als serveis socials, objectius que també queden reflectits al Pla de Desenvolupament Econòmic i Social 2014-2020”.

El conseller també va destacar la vocació d’aquest consell comarcal com a ens que vehicula i promou el debat sobre el futur de la comarca de forma compartida amb els municipis i agents socials i econòmics del territori. En aquest sentit, Giralt va explicar que el Consell Comarcal del Garraf va adreçar aquest mes d’octubre un escrit a la comissió de Governació, Administracions Públiques i Habitatge per demanar la  incorporació definitiva de la Vegueria del Penedès a la Llei que s’està elaborant des del Parlament de Catalunya. La carta explica el posicionament comarcal de les institucions i moltes entitats que reclamen que el Penedès tingui una vegueria pròpia, tot recordant els llaços històrics que defineixen les quatre comarques com una unitat territorial en el camp cultural, econòmic i social.

Giralt també va explicar que durant aquest mes es duran a terme dues jornades de treball i debat sobre temes relacionats amb el foment de l’ocupació i sobre l’envelliment actiu i saludable i la dependència. En el primer cas, la jornada es diu “L’ocupació al Garraf: Estat de la qüestió i estratègies de futur” i té l’objectiu de reflexio¬nar al voltant de la situació del mercat de treball, les estratègies de futur i la definició dels models d’ocupació des de l’àmbit local, així com plan¬tejar propostes de millora. Aquesta jornada tindrà lloc el dimecres 23 de novembre de 9h a 14:45h a la Masia d’en Cabanyes i  comptarà amb la participació de la directora del Servei General d’Ocupació de Catalunya, Mercè Garau, i de representants de la Diputació de Barcelona, la Mancomunitat Penedès Garraf, la Cambra de Comerç de Barcelona, els sindicats i centres formatius, entre d’altres.

D’altra banda, s’ha programat conjuntament amb l’Associació d’Empresaris del Penedès Garraf una jornada sobre el projecte “Envelliment actiu i saludable i dependència”, liderat pel consell comarcal, presentat al FEDER 2014-2020 i pendent de resolució. Aquest projecte pretén aprofitar les capacitats i sinèrgies del territori i dels agents que treballen en la innovació relacionada amb la tecnologia adreçada a persones amb dependència, per facilitar i millorar la qualitat de vida i assolir una vellesa activa i saludable. La jornada tindrà lloc divendres 25 de novembre, de 9:30h a 14:30, a la Masia d’en Cabanyes.

En relació al suport a la vulnerabilitat alimentària, Noemí Cuadra, presidenta de l’àrea de serveis a les persones, va afirmar que “són moltes les famílies que necessiten els ajuts i nosaltres el que intentem amb la beca de menjador escolar és garantir com a mínim un àpat al dia als infants d’aquestes famílies”.

La consellera va explicar que aquest curs s’han rebut 2.067 sol·licituds d’ajuts individuals de menjador escolar, s’han aprovat 1.140 del 50% i 320 del 100% i se n’han desestimat 607, que estan en procés de segona valoració després del període de reclamacions. Des del Consell Comarcal del Garraf s’està treballant conjuntament amb els ajuntaments de la comarca per tal de valorar les sol·licituds que provenen de famílies amb risc social i també per donar-los suport alimentari durant els períodes de vacances.

Pel que fa a les accions de debat i propostes vinculades a la gent gran, la consellera delegada Francisca Carrasquilla, va dir que “l’objectiu que tenim en l’àmbit de la gent gran és molt clar: estimular-los a participar en la vida política de la seva comunitat i oferir espais de relació, de debat i de comunicació entre les diferents organitzacions, sempre mitjançant el Consell Consultiu de la Gent Gran.

Carrasquilla va fer un repàs del programa que s’ha dissenyat per treballar els temes que més preocupen a aquest col•lectiu i que van quedar consignats al 7è Congrés de Catalunya, que va comptar amb la participació el Consell Consultiu de la Gent Gran del Garraf. Així, va explicar que durant els darrers mesos s’han fet jornades de debat i reflexió sobre l’estat de la sanitat al Garraf i sobre la implementació de la llei de dependència, amb la participació dels professionals de cada àmbit, així com reunions amb altres consells consultius i trobades de corals de gent gran de diverses comarques.

La consellera també va anunciar la jornada “Testament vital i mort digna” que es durà a terme el 23 de novembre de 10h a 12h al Casal Municipal de Gent Gran, de Les Roquetes. L’objectiu d’aquesta jornada és debatre sobre aquestes dues qüestions que, a vegades costa abordar però que preocupen i angoixen a les persones, sobre tot al final de la vida.

En relació a aspectes financers, Giralt es va referir al fet que la tresoreria del Consell Comarcal del Garraf ha millorat una mica en relació al passat, atès que la Diputació de Barcelona ha donat suport als consells comarcals amb diversos instruments financers i que algunes àrees de la Generalitat de Catalunya també ho han fet. En aquest sentit, el conseller va destacar de manera especial que l’ens comarcal ha abonat totes les factures dels proveïdors de l’àmbit d’ensenyament: transport i menjador escolars, i altres.
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top