El Consell Comarcal i Secomsa implica als veïns del Baix Camp en un projecte pioner perquè deixin de llençar diners a la brossa

El Consell Comarcal i Secomsa demanen als veïns del Baix Camp que deixin de llençar diners a la brossa.

La Bona brossa és un projecte pioner que busca el valor social de la recollida selectiva. Com més recollida selectiva aconsegueixi un municipi, de més diners disposarà per fer un projecte per al conjunt del poble i decidit pels veïns i veïnes.

De fa temps, es penalitza amb cànons la brossa que no es recull selectivament i que es colga en abocadors controlats o s’incinera. Ara, però, i davant l’impuls a l’economia circular de la Unió Europea i l’objectiu recollit per la Generalitat de Catalunya d’assolir un 60 per cent de recollida selectiva l’any 2020, encara es penalitzarà més econòmicament uns percentatges baixos de recollida selectiva. Davant aquest repte, el Consell Comarcal del Baix Camp i Secomsa han plantejat als ajuntaments de la comarca un projecte que vol assolir el 60 per cent de la recollida selectiva a partir de la mobilització dels veïns i veïnes de cada municipi. La base és deixar de llençar diners a la brossa, ja que l’increment de la recollida selectiva significarà un estalvi per al poble i poder disposar d’uns diners que cada població decidirà on invertir. Amb el nom la Bona brossa, la recollida selectiva amb valor social, ja s’ha plantejat aquest projecte als municipis pilot de Vilanova d’Escornalbou, Maspujols, l’Aleixar i Riudoms. Altres municipis com les Borges del Camp, Alforja i Almoster, estan iniciant els tràmits per adherir-s’hi. A Vilanova d’Escornalbou, es disposaran de 4.000 euros en arribar al 60 per cent de la recollida selectiva.

Una trentena de veïns i veïnes de diferents edats han decidit que els diners es destinaran a comprar un desfibril·lador per al poble i per a realitzar diverses accions per promoure una vida activa saludable. A l’Aleixar, els veïns i veïnes disposaran de 7.000 euros, i properament decidiran en què invertir-los, mentre a Maspujols es reuniran per iniciar els debats i decidir a què destinaran 4.300 euros. Per la seva part, Riudoms ha començat a treballar per posar en marxa el projecte al setembre, amb una xifra de 25.000 euros per destinar a un projecte per al poble. En cada municipi s’ha creat un grup motor, format per veïns i veïnes voluntaris i voluntàries, que també s’encarregarà de dinamitzar les accions a fer a cada població per implicar-la en el projecte i fomentar la recollida selectiva en el seu municipi. El Consell Comarcal, Secomsa i els ajuntaments respectius donen suport a la iniciativa ciutadana i facilitaran les eines i materials que siguin necessaris. En aquest sentit, es preveu en cada municipi identificar els públics als quals s’haurà d’adreçar el missatge de la campanya i quina serà la millor manera de fer-ho (per exemple grans productors de matèria orgànica d’un poble, etc.)
 

Renovació de contenidors

L’inici de la Bona Brossa en cada municipi coincidirà amb una renovació important de les àrees de contenidors de superfície. En la majoria de casos disminueix el número de contenidors però els nous que es posaran seran més grans.

Concretament, en els municipis pilot:

- A Vilanova d’Escornalbou es canviaran 27 contenidors i es posaran 15 completament nous, amb una inversió de 2.008,62 euros anuals durant 8 anys, incloent-hi el manteniment.
- Maspujols renova els 32 contenidors actuals, amb una inversió de 3.268,98 euros durant 8 anys, incloent-hi el manteniment.
- L’Aleixar traurà els 50 contenidors actual i en posarà 44 nous, amb una inversió de 4.706,54 euros anuals durant 8 anys, incloent-hi el manteniment.
- Riudoms està en procés de licitació, ja que traurà 90 contenidors per posar-ne 83 de nous.


La Bona Brossa, valor afegit

El Consell Comarcal del Baix Camp, Secomsa i els ajuntaments han apostat pel projecte la Bona Brossa per incrementar la recollida selectiva dels residus municipals a la comarca perquè:

* Vol que la ciutadania pugui “tocar” els beneficis de la recollida selectiva
* Vol donar una visió positiva dels residus i de la recollida selectiva per al conjunt de la comunitat
* Vol ser un projecte transversal que impliqui veïns i veïnes de totes les edats
* Parteix de la base que la ciutadania coneix perfectament com fer la recollida selectiva ja que des de 1996 que es va implantar aquest sistema s’ha explicat successivament en diverses campanyes
* Perquè considera que el model de recollida no és tan determinant en el fet d’aconseguir bons percentatges de recollida selectiva (al Baix Camp, per exemple, la Selva del Camp frega el 60 % amb un sistema de contenidors soterrats).
*Perquè incorpora els principis de l’economia circular, segons la qual els residus tenen valor econòmic perquè són matèries primeres.
 

Dades de la recollida selectiva actual globalment

En 2017, la comarca del Baix Camp està en un 40,8 % de recollida selectiva però la realitat de cada municipi és molt diferent. També cal tenir en compte que el nivell d’impropis en les diverses fraccions es massa elevat. Per tant, ens trobem en una situació que ja no s’incrementa la recollida selectiva, sinó que es manté en una línia plana, de manera que altres campanyes convencionals no semblen donar gaire resultat. I a més, la recollida selectiva que es fa no és de qualitat.

- Maspujols està en un 21,2 per cent de recollida selectiva
- Vilanova d’Escornalbou està en un 36,1 per cent de recollida selectiva
- Riudoms està en un 40,7 per cent de recollida selectiva.
- L’Aleixar està en un 22,8 per cent de recollida selectiva

Per a tots ells l’objectiu és arribar al 60 per cent el més aviat possible.
 

El cost de la gestió dels residus

Cal recordar que per cada tona de rebuig que es porta a abocador es paga avui 35,60 euros. Aquesta xifra es va incrementar aquest any en aproximadament 5 euros i cada any s’incrementarà en 5 euros anuals fins el 2020.
Pel que fa a la incineradora el cost actualment de tractar una tona de rebuig és aproximadament de 17,8 euros i aquest preu s’incrementa cada any en aproximadament 2,5 euros fins el 2020. Aquests preus repercuteixen directament en la taxa de la brossa que paga la ciutadania.

L’objectiu de la Bona Brossa és augmentar la recollida selectiva per estalviar en el tractament del rebuig i aconseguir així diners que es podran invertir en projectes per la poble, decidits pels veïns.
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top