El Consell del Berguedà crearà enguany una ruta verda per a usos recreatius al Llobregat

El Consell del Berguedà durà a terme aquest 2015 la Ruta Verda del Llobregat, una proposta de turisme familiar per resseguir de forma recreativa el riu Berguedà a peu o en bicicleta. L’ens comarcal ja ha aconseguit el finançament per al 100% del cost d’aquesta actuació, xifrat en 463.000 euros. Ho pagarà a través de sengles ajudes de la Generalitat, la Diputació i també dels fons europeus Feder. El president del Consell Comarcal s’ha mostrat molt satisfet de poder desencallar aquests projecte, que és una versió alternativa de dues propostes anteriors per crear dues vies verdes: la del carrilet del Llobregat i la del tramvia de sang, que no van reeixir pel seu elevat cost conjunt de 9,7 milions d’euros.

Un cop es va descartar fer aquestes dues vies verdes per inassequibles econòmicament, el Consell va reformular la proposta i en va buscar el finançament que ja té. El projecte que s’executarà enguany és la Ruta Verda del Llobregat, un recorregut de Sant Jordi de Cercs a Berga. Des d’allà es recuperarà l’antic camí cap a Pedret i Cal Rosal per enllaçar amb la ruta de les Colònies, un sender ja existent que també es vol millorar. Caldrà desbrossar i habilitar un tram de 9 kilòmetres d’un antic camí entre Sant Jordi de Cercs i Berga que es podrà fer a peu. És una petita part del traçat de l’ anomenat tramvia de sang (de tracció animal) i preveu la millora d’un tram del camí de Sant Jordi a Berga. La instal·lació d’un ecocomptador i té un cost de prop de 63.785 euros.

Una altra actuació serà la recuperació de l’antic camí de Berga a Pedret, que antany es feia servir per anar de Berga cap a Ripoll. Quan es va asfaltar la carretera actual l’antic camí va quedar en desús. La seva recuperació permetrà interconnectar-lo amb la Ruta de Sant Jordi i amb una part del traçat de l’antic carrilet de Pedret a Cal Rosal. L’itinerari es desbrossarà i es farà transitable. També s’hi posarà un ecocomptador, amb un cost de prop de 28.822 euros.

Seguidament s’adequarà una petita part del traçat del carrilet des de Pedret fins a Cal Rosal. El projecte d’intervenció preveu arranjar la plataforma del camí, fer el condicionament d’un pont i posar il·luminació al segon túnel que es conserva del vell traçat ferri, a més de sanejar i instal·lar elements de seguretat al tercer túnel del sender. Tot plegat amb una inversió prevista de 110.424 euros.

A partir de Cal Rosal es preveu millorar el camí de les colònies del Llobregat, que connecta en paral•lel al riu aquests antics nuclis fabrils amb intervencions per valor de 131.628 euros. L’objectiu és que els visitants puguin acostar-se al màxim al riu Llobregat i converteixen la ruta en pedalable i apta per a tots els públics. Les “actuacions permetrien que aquest recorregut esdevingués definitivament un camí de riu que relligués tots els pobles i colònies i els equipaments i serveis”.

La Ruta Verda del Llobregat neix per oferir un producte turístic específic per a famílies vinculat al projecte de destinació de turisme familiar de la qual Berga forma part, juntament amb Avià, l’Espunyola, Cercs i Capolat.


Font: diari Regió7
tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top