El Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital ha publicat la resolució de la convocatòria d'ajuts destinats a entitats locals de més de 100.000 habitants per crear un ecosistema digital dins del sector audiovisual. Una convocatòria que contribuirà a construir una xarxa per tot el territori nacional.
La resolució definitiva, gestionada i avaluada per l'entitat pública empresarial dependent del Ministeri, Red.es, adjudica 24,8 milions d'euros dels fons Next Generation EU del Pla de Recuperació a sis projectes per potenciar la posada en marxa d'infraestructures locals destinades a l'àmbit audiovisual.
En concret, els recursos es destinaran a la creació de centres de producció audiovisual, la posada en marxa d'espais de coworking per al disseny i desenvolupament de videojocs i laboratoris d'indústries creatives, o l'assessorament de pimes, entre d'altres.
Aquesta línia d'ajudes s'ha atorgat als governs locals de Múrcia, Madrid i Pamplona, el Cabildo de Gran Canària i les diputacions de la Corunya i Barcelona, que s'han compromès a cofinançar els projectes amb recursos públics locals i a comptar amb el suport de pimes de la regió com s'estableix a les bases que regulen la convocatòria d'ajuts.
Més de 120 pimes del sector audiovisual es veuran beneficiades de manera directa amb els fons europeus del Pla de Recuperació gràcies a aquests ajuts a les entitats locals. El suport es materialitzarà mitjançant l’explotació directa de les infraestructures o bé amb la convocatòria de concessió a empreses interessades a prestar el servei per a totes les pimes del sector.
Els governs locals s'han compromès a fer diverses activitats de mentorització i assessorament que fomentin la creació d'aquest ecosistema digital local.
Aquests ajuts, adreçats a entitats locals de més de 100.000 habitants, es destinaran a la creació o millora d'espais per a la innovació, dotats amb tecnologia avançada.
Sobre Spain Audiovisual Hub
El Pla d'Impuls al sector audiovisual espanyol, conegut com a Spain Audiovisual Hub, és un dels eixos de l'agenda Espanya Digital 2026 que té com a objectiu promoure la producció al país, atraure la inversió internacional i el talent per construir un potent ecosistema per competir als mercats internacionals.
Aquesta estratègia d’impuls al sector forma part del Pla de Recuperació i compta amb un pressupost de més de 1.600 milions d’euros fins al 2025.
Part d'aquests recursos provenen dels fons Next Generation EU.
Un dels seus objectius és augmentar la producció audiovisual a l'era digital un 30% i millorar l'atractiu del país.
Projectes
Ajuntament de Madrid. Va presentar una proposta per donar suport a la indústria del videojoc mitjançant la creació d'un centre de desenvolupament per a 200 desenvolupadors de videojocs, que podrà albergar fins a 20 estudis, i dedicat a la formació, disseny gràfic i impressió 3D, showroom d'AR, XR, VR. També preveu un centre per a e-Sports i centre experiencial i de difusió de tecnologies de videojocs.
Ajuntament de Múrcia. Proposa crear un hub audiovisual i digital establint un escenari híbrid de producció audiovisual dotat amb pantalles LED i tecnologia 3D, un laboratori de creació audiovisual i videojocs, càpsules individuals de treball i un centre de proves de projectes.
Ajuntament de Pamplona. El projecte està destinat a crear un laboratori i un espai de trobada d'empreses del sector de les indústries creatives i digitals amb una atenció especial a l'animació i als videojocs.
Cabildo de Gran Canària. Sota el nom de Digital Crea Gran Canària, el projecte promou la creació d'un estudi virtual de realitat estesa per crear en temps real entorns virtuals 3D amb fons dinàmics i envoltants. S'emmarca a l'estratègia de suport als rodatges.
Diputació de la Corunya. Proposa crear un estudi immersiu que posi a disposició de les empreses tecnologia emergent associada a la producció virtual a través de l'accés a eines digitals i vinculades al procés de rodatge, enregistrament, edició i producció VFX.
Diputació de Barcelona. La proposta se centra en la creació d'una plataforma 'Over The Top' multidispositiu per a la comunicació local a través de la XAL que permetrà accedir als difusors locals a una plataforma de continguts que inclourà el senyal dels operadors de TDT nacionals i incorporar-hi canals temàtics.