El Govern aprova el finançament que permet executar el Pla d'acció de la RIS3CAT i donar compliment al calendari acordat amb la CE

El Govern ha donat llum verda al finançament del Pla d’acció de l’estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel•ligent de Catalunya, RIS3CAT. Amb l’acord aprovat, el Govern posa en marxa la maquinària per accelerar les convocatòries i les actuacions de la RIS3CAT i complir els calendaris acordats amb la Comissió Europea.
 
El sistema de finançament aprovat permet vehicular 406 milions d'euros del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 cap al teixit productiu i el sistema d’R+D+I de Catalunya, per generar un volum d’inversió en recerca i innovació superior als 1.000 milions d'euros i minimitzar-ne l’impacte en els pressupostos públics:
 
-      finançament de la Generalitat de Catalunya mitjançant l’aplicació de les bestretes de prefinançament que preveu el Reglament (UE) 1303/2013 (25 milions d'euros de la bestreta inicial del Programa operatiu FEDER Catalunya 2014-2020 per a l’any 2016 i, per a la resta d’anys, bestretes en funció de la despesa justificada);
 
-      aportacions del pressupost de la Generalitat de Catalunya (15 milions d'euros el 2017 i 15 milions d'euros el 2018) i reinversió dels pagaments del FEDER en nous projectes, i
 
-      aportacions de les administracions locals i del sistema d’universitats i recerca, per avançar el FEDER en el marc de les convocatòries en què executen projectes.


Un projecte de país

L’objectiu final de la RIS3CAT és consolidar la innovació com a motor del creixement sostenible, la competitivitat del teixit productiu i la cohesió social. Catalunya té una base industrial sòlida, un teixit empresarial diversificat i un sistema propi de recerca d’excel·lència. En aquest context, el Govern aposta per la innovació com a via per potenciar aquests actius i generar llocs de treball de qualitat.
 
La RIS3CAT implica tots els agents, des de les empreses, les universitats i els centres tecnològics i de recerca fins a l’Administració pública i la ciutadania, mitjançant projectes col·laboratius per a la innovació, que es poden beneficiar del finançament de 406 milions d'euros del FEDER.
 
El quadre presenta, per a cada una de les actuacions del Pla d’acció de la RIS3CAT, la quantitat de subvenció del FEDER, el finançament de la bestreta del FEDER, el calendari de les actuacions i les unitats gestores de les actuacions.
 
Es detalla el finançament i el calendari de les actuacions previstes fins al 2017. A finals del 2017 es farà una avaluació de les actuacions realitzades i en funció d’aquesta avaluació es revisarà la programació i el finançament per als anys següents.
 

La RIS3CAT, un referent a Europa

La Comissió Europea ha promogut un canvi radical en les polítiques de suport a la recerca i la innovació amb finançament europeu, dins el marc de l’estratègia 2020 i de la política de cohesió per al període 2014-2020. Catalunya, a través del RIS3CAT, s’ha posicionat a la Unió Europea com una de les regions pioneres i referents en aquesta nova orientació de les polítiques de recerca, amb un model molt més col·laboratiu. Això suposa que tots els agents del sistema (administracions públiques, agents de recerca i innovació, empreses i ciutadania) interactuen per donar les millors respostes als reptes econòmics, socials i ambientals.
 
En aquest sentit, Catalunya ha estat convidada a la conferència d’avaluació de la política de cohesió de la Comissió Europea del 2016. Aquesta trobada, que tindrà lloc a la ciutat de Sofia els dies 16 i 17 de juny, servirà per presentar la RIS3CAT davant dels experts de la Comissió, el món acadèmic i autoritats de gestió dels fons europeus.     
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top