El Govern llança el nou Programa per estendre banda ampla ultra ràpida a el 100% del territori espanyol (UNICO), amb una primera convocatòria de 250 milions d'euros, la major de la història

‎La vicepresidenta segona de Govern i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha anunciat que la primera convocatòria de el Programa d'Universalització d'Infraestructures Digitals per a la Cohesió (Programa UNICO) estarà dotada amb 250 milions d'euros, la major de tota la història. El nou programa d'extensió de banda ampla té com a objectiu aconseguir una cobertura del 100% de la població espanyola amb xarxes ultraràpides i impulsar d'aquesta manera la cohesió territorial en 2025.

El Programa servirà de marc per a altres convocatòries i solucions que facilitaran la universalització de l'accés a la banda ampla ultra ràpida a tot el territori. Les inversions associades estan incloses en el component 15 de el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència ( "Connectivitat Digital, impuls de la ciberseguretat i desplegament de l'5G"), on també es preveu el desenvolupament de projectes especials per a proporcionar connectivitat amb velocitats superiors a 100 Mbps en àrees rurals de caràcter remot.

Per al desenvolupament del Programa UNICO s'ha adaptat l'Ordre de  Bases que fins ara regia els programes de suport al desplegament de xarxes de banda ampla ultraràpida, amb la finalitat de facilitar el seu finançament amb fons provinents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència de la Unió Europea. Per a això, s'estén la vigència fins 2024 de la normativa reguladora.

Amb el Programa UNICO s'inicia l'execució d'una de les principals actuacions del Pla de Recuperació en l'àrea de la connectivitat digital. El Pla té prevista una inversió de 4.000 milions d'euros per estendre la connectivitat, accelerar el desplegament de xarxes 5G i impulsar un ecosistema de ciberseguretat, dels quals es preveu invertir més de 850 milions el 2021.

L'Ordre de bases es publicarà en els propers dies, servint de marc per al llançament d'una convocatòria dotada amb 250 milions d'euros per a l'extensió de banda ampla ultra ràpida. Serà la convocatòria de més pressupost realitzada en la història dels programes de banda ampla. Serà també de caràcter més efectiu que les anteriors per les millores del procés d'identificació de les zones elegibles, que s'han sotmès a consulta pública per primera vegada, basant-se en parcel·les cadastrals, en lloc d'entitats singulars de població. La convocatòria inclourà altres canvis significatius respecte a convocatòries prèvies per a l'extensió de banda ampla, com canvis en la intensitat màxima de les ajudes, així com consideracions sobre el territori i la dispersió.


Del Programa d'Extensió de Banda Ampla de Nova Generació (PEBA-NGA) al Programa d'Universalització d'Infraestructures Digitals per a la Cohesió (UNICO)

El Programa de Universalització d'Infraestructures Digitals per a la Cohesió (ÚNIC) donarà continuïtat a el Programa d'Extensió de Banda Ampla de Nova Generació (PEBA-NGA), iniciat el 2013 i que ha permès situar al nostre país en el lideratge en el desplegament de banda ampla ultraràpida.

Segons l'últim Informe publicat per la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals, amb dades de 2020, el 88% de la població ja compta amb cobertura de banda ampla de 100Mbps, 11 punts més que el 2017. Quan els projectes PEBA-NGA concedits en les convocatòries de 2020 i 2021 s'executin, la cobertura de banda ampla ultraràpida arribarà a el 92,7% dels ciutadans a Espanya.
Font: Ministerio de Asuntos Económicos y Transformación Digital

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top