El Govern llança la primera convocatòria de el Programa UNICO - Banda Ampla, dotada amb 250 milions d'euros

‎El Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital ha publicat la convocatòria de el Programa UNICO - Banda ampla, dirigida a operadors de telecomunicacions i l'objectiu és el desplegament d'infraestructures de banda ampla de molt alta velocitat, capaços de prestar serveis a velocitats de, al menys , 300 Mbps, escalables a 1 Gbps.

Aquest programa canalitzarà una de les principals inversions de el Pla de Recuperació en l'àrea de la connectivitat digital amb l'objectiu d'ampliar la cobertura de banda ampla a el 100% de la població. El Pla té prevista una inversió de 4.000 milions d'euros per estendre la connectivitat, accelerar el desplegament de xarxes 5G i impulsar un ecosistema de ciberseguretat.


La major inversió anual en banda ampla de la història

La convocatòria té un pressupost de 250 milions d'euros, la dotació anual més gran de la història dels programes d'extensió de banda ampla, amb una intensitat màxima d'ajut del 80%, el que suposarà mobilitzar una inversió publicoprivada superior a 312 milions d'euros. La presentació de projectes per part dels operadors podrà realitzar-se fins al pròxim 10 de setembre.

La convocatòria inclou 52 lots, o zones de concurrència, coincidents amb altres tantes províncies i ciutats autònomes espanyoles, de la mateixa manera que l'anterior Programa d'Extensió de Banda Ampla (PEBA-NGA). La diferència és que en aquest programa ha augmentat la granularitat en la selecció de les zones elegibles a el passar el nivell d'entitat singular de població a un nivell de parcel·les de cadastre.

Aquesta convocatòria permetrà desenvolupar projectes de desplegament que permetin estendre, com a mínim, la cobertura a 316.500 unitats immobiliàries (llars i empreses) que es troben distribuïdes en les zones de concurrència. La majoria d'elles (265.240) hauran d'estar ubicades en zones blanques, aquelles que no disposen de cobertura de xarxes de velocitat de al menys 30 Mbps, ni plans per a la seva dotació en els pròxims tres anys. La resta estan ubicades en zones grises, aquelles zones que només disposen de cobertura de banda ampla de nova generació o de previsions per a la seva dotació en el termini de 3 anys per part d'un sol operador.
El disseny de la convocatòria de UNICO-Banda Ampla contribueix també a la transició ecològica, un altre dels eixos prioritaris de el Pla de Recuperació. En compliment del principi de "no causar dany significatiu" (principi "do no significant harm" - DNSH), s'han concretat les obligacions dels beneficiaris per garantir el ple compliment d'aquest principi en totes les fases de el disseny i execució dels projectes .


Programa d'Universalització d'Infraestructures Digitals per a la Cohesió (UNICO)

El Programa de Universalització d'Infraestructures Digitals per a la Cohesió (UNICO) dóna continuïtat a el Programa d'Extensió de banda ampla de Nova Generació (PEBA-NGA), que ha permès que Espanya sigui un dels països europeus amb major percentatge de cobertura de banda ampla . El 2020, el 87% de la població espanyola tenia cobertura d'infraestructures digitals que permeten velocitats de, al menys, 100 Mbps.

Per poder assolir l'objectiu de el Pla de Recuperació i que la cobertura arribi a el 100% de la població, el programa ÚNIC ha augmentat les inversions públiques i ha fet una selecció de zones elegibles amb major granularitat, baixant a un nivell de parcel·la cadastral. Això permetrà accelerar que tota llar o empresa tingui cobertura de banda ampla ultraràpida.

A més de la convocatòria de el Programa UNICO - Banda Ampla, UNICO serveix de marc per a altres programes i actuacions que facilitaran la universalització de l'accés a la banda ampla ultraràpida a tot el territori i acceleraran el desplegament de 5G. Les inversions associades a aquestes actuacions estan incloses en el component "Connectivitat Digital, impuls de la ciberseguretat i desplegament del 5G "del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència ". 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top