El govern municipal de Manresa presenta un projecte de pressupost per al 2018 de 86 milions d'euros

L’equip de govern de l’Ajuntament de Manresa ha presentat la proposta de pressupost municipal per a aquest any, que s’eleva a 86 milions d’euros (la xifra més alta des del 2010). La possibilitat d’accedir a crèdit fa possible un increment de les xifres, que faran possible també un increment de la inversió en projectes (9,4 milions d’euros, un més que l’any passat) i també augments significatius en les partides de serveis socials. La taxa d’endeutament també continua baixant.

El govern municipal de l’Ajuntament de Manresa ha elaborat un projecte de pressupost per al 2018 que s'eleva a 86.473.919 euros, un 5.4,%  superior (gairebé 4,5 milions d’euros) als 82.044.61 euros del pressupost aprovat per a l’any 2017. Els detalls de la proposta, que ja s’ha fet arribar als grups municipals i que se sotmetrà a votació en el Ple municipal del proper 25 de gener, els han presentat en roda de premsa l’alcalde de Manresa , Valentí Junyent ; el primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme i Llicències; Marc Aloy; i el regidor d'Hisenda i Organització, Josep Maria Sala. Els prop de 6 milions que es preveu demanar en crèdits –una possibilitat que s‘obre pel fet d’haver reduït dràsticament el nivell d’endeutament- permet fer un salt endavant en els números del pressupost.

Valentí Junyent ha qualificat el projecte de pressupostos per al 2018 de “positiu” perquè “millorarà la qualitat de vida dels manresans i manresanes i suposarà també una millora global per a la ciutat”. “És un pressupost”, ha dit, “que creix un 5,4% respecte el de l’any passat” i té com aspectes més significatius l’esforç inversor “després de 10 anys de limitacions” i també “el manteniment i el reforç de les partides adreçades a les necessitats socials com ara les beques menjador, els ajuts a habitatge, l’atenció domiciliària i les targetes alimentàries per l’estiu”. En aquest àmbit també ha fet èmfasi especial en la creació de places d’alberg social que s’ubicaran a l’antiga residència de les Germanetes dels Pobres.

Pel que fa a l’aspecte inversor, l’alcalde ha destacat diversos projectes per al present exercici, com ara inversió d’1 milió d’euros del Pla de Xoc de millora de l’espai urbà, dels quals hi haurà una dotació de 200.000 euros específicament destinats a la millora dels parcs infantils. Altres actuacions importants seran la inversió d’1 milió d’euros per a la urbanització de la Via Sant Ignasi, la plaça del Remei i entorns; més de 800.000 euros per a reforma de l’Antic Col·legi Sant Ignasi (Museu i Centre d’Acollida de Pelegrins); 200.000 per a la posada al dia del Mercat de Puigmercadal; i 204.000 euros per a la instal·lació de la gesta artificial al camp de futbol del barri Mion-Puigberenguer.

L’alcalde ha reconegut que “no ha estat fàcil quadrar el pressupost”, unes dificultats provocades estrictament per les circumstàncies econòmiques del moment, que han hagut de fer compatible l’augment de la despesa amb la caiguda d’alguns ingressos com “el descens de recursos del Pla Xarxa de la Diputació, la caiguda de la recaptació de l’impost de plusvàlues o el retrocés en l’apartat de venda de patrimoni municipal”. Tot i les dificultats, la valoració “és positiva, i cal agrair la predisposició i la comprensió dels regidors de l’equip de govern que en un exercici de solidaritat i de responsabilitat han limitat algunes de les seves propostes de despesa per al proper exercici”.

Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde, Marc Aloy, també ha reconegut que aquest pressupost han tingut “un encaix més costós” a causa dels recursos més limitats i degut també “a la gran quantitat de projectes que les regidories tenen sobre la taula, fruit de la bona feina tècnica i política”. Tot i això, el primer tinent d’alcalde ha manifestat que “és un bon pressupost en el seu conjunt”.

Aloy ha subratllat l’esforç que es fa per reforçar les polítiques socials, d’habitatge, d’ocupació i el pla d’inversions, que enguany tindrà una xifra rècord en els darrers mandats. Per al regidor, és un pressupost que “millorarà la qualitat de vida dels ciutadans i contribuirà a fer una ciutat més amable, més culta i més cohesionada socialment”.

Al seu torn , Josep Maria Sala, que anat desglossant de forma molt detallada les principals dades del projecte de pressupostos, ha manifestat que el pressupost per al 2018 “és equilibrat i posa l’èmfasi en incrementar la resposta a les demandes socials dels ciutadans i  millorar  l’espai urbà”.

El regidor d’Hisenda ha destacat que, després d’anys de dificultats financeres, en aquests moments “no tenim dèficit i estem pagant als proveïdors per sota dels 60 dies de mitjana, la xifra més positiva dels últims exercicis, i que mantindrem aquest 2018”. Així mateix, ha destacat el fet l’Ajuntament de Manresa ha situat l’índex d’endeutament en el 63,44% (l’any passat era del 78,75%) i l’ha situat en 44 milions d’euros. Si es tenen en compte tots els consorcis i les empreses municipals, l’endeutament ha baixat al 77,32% (l’any passat era del 90’8%), “una dada molt positiva que els propers mesos baixarà per sota del 75%, i que demostra  els esforços dels darrers anys han donat els seus fruits,  i que ens deixa en una situació de certa comoditat cap el futur”, ha assegurat Sala.

Pel que fa a despeses corrents, es manté la despesa prevista en actuacions de manteniment de la via pública i edificis municipals.

Manresa és aquest any Capital de la Cultura Catalana i es destinaran 400.000 euros a aquest projecte.

També s’incrementarà l’atenció en emergència habitacional, amb una nova partida de 84.000 euros. Així com les Beques menjador: que incrementarà en 10.000 euros una partida, que arribarà a 180.000 euros. Es tracta d’una partida oberta: es dóna cobertura a TOTS els infants que pateixen una situació de risc social a la ciutat.

També incrementaran els ajuts a l’habitatge (gairebé 50.000 euros més, fins a prop de 170.000). Augmentarà l’atenció domiciliària (60.000 euros més, s’arriba a 756.000 euros).  

Hi haurà també un fort increment de import dedicat a les targetes alimentàries d’estiu que gestiona Creu Roja (de 13.000 a 50.000 euros).

De les partides destinades a inversió (cap. 6 i 7) sumen 9,39 M € (en conjunt pugen prop d’1 milió d’euros), una gran part de les quals aniran a la Urbanització de la via St Ignasi, plaça Remei i entorns 1,1 M€; vora 1 M€ anirà al Pla de xoc per a la millora de l’espai urbà, amb una atenció especial als parcs infantils (200.000 €); 825.000 € aniran a Obres a l’Antic Col·legi St Ignasi; 500.000 € al Forum, per a compra de patrimoni; 353.000 € a Enderrocs; 250.000 a la Plaça Simeó Selga, 204.000 € al Camp de futbol municipal de Mion-Puigberenguer i 200.000 € al Mercat de Puigmercadal.
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top