El Govern municipal de Sabadell aposta per un nou model productiu, amb el nom de Reiniciant Sabadell en Xarxa 2016-2020

Sabadell presentarà un projecte ambiciós per optar a la convocatòria de cofinançament, a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Es tracta de l’estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (DUSI), que proposa diverses actuacions a la ciutat. Es preveu que pugui suposar una inversió de fins a 20 milions d'euros a Sabadell. Les accions s'executaran de forma progressiva en el període 2016-2020, sempre que el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, com a organisme gestor dels fons FEDER, accepti aquest projecte. Un cop validat, les accions proposades per l'Ajuntament de Sabadell seran cofinançades pel FEDER, que aportarà el 50% del cost. L’altra meitat serà amb finançament municipal o per mitjà d’altres subvencions.

La presentació de la sol·licitud correspon a la voluntat d’iniciar un pla estratègic de desenvolupament urbà sostenible integral que respon a tres eixos principals: Reiniciant Sabadell, Noves formes de governs per a la cohesió social i Ciutat verda en xarxa.

La suma d’aquestes accions permetrà convertir Sabadell en la ciutat de la bicicleta per excel•lència de Catalunya i transformar espais per a noves indústries que consolidin a la ciutat un nou model d'activitat econòmica del segle XXI. També es dotarà la ciutat amb mecanismes i instruments TIC per a la transparència i el bon govern, s’implementaran polítiques de rehabilitació d’habitatges per a l’eficiència energètica i es farà una aposta clara per comprendre l'energia com un servei bàsic.

Finalment, l’espai col·lectiu s’entendrà com una geografia urbana per a l’encontre i la creació, amb espais capaços de connectar en xarxa tota la ciutat guanyant nous llocs de qualitat de vida.


Reiniciant Sabadell

L’objectiu de les accions d’aquest eix és crear nous espais productius d’oportunitats gràcies a nous models d’activitat econòmica, tornant la ciutat a la centralitat i posant l’èmfasi en l’economia social, a partir de la localització de singularitats patrimonials pròpies de la ciutat.

Les accions més destacades que es proposen són:

1. Repatrimonialitzar la ciutat amb la compra d’antigues estructures fabrils, on es facilitarà la creació de vivers d’empresa per a nous creadors i espais de co-working, amb l’adquisició de béns singulars de gran valor patrimonial que estan en l’àmbit urbà.

2. Treballar per atraure noves facultats universitàries i cicles formatius a Sabadell, amb l’objectiu d’ampliar i assentar espais de recerca i de col·laboració a través d’un nou model productiu que faciliti les sortides laborals.

3. Impulsar un nou model agrari, que doti el Parc Agrari de producció de km0, com també promoure el comerç de proximitat.


Noves formes de governs per a la cohesió social

La implantació de noves formes de governs, amb la transformació urbana com a eina per afavorir la cohesió social per tal d’apoderar la ciutadania a través de nous mecanismes de transparència i processos de participació.

Les accions més destacades que es proposen són:

1. Crear la targeta ciutadana, que serà personal i que permetrà realitzar tràmits municipals, adquirir entrades i accedir a serveis públics des de qualsevol equipament municipal, entre altres accions.

2. Desenvolupar la plataforma Open Data i fer accessible tots els documents públics de l’Ajuntament com a eina bàsica per a la transparència.

3. Transformar punts del teixit urbà com a localitzacions catalitzadores per al dinamisme i la cohesió de la ciutat.

4. Rehabilitar energèticament habitatges de lloguer d’HPO de propietat municipal.

5. Rehabilitar habitatges del patrimoni municipal per destinar-los a Fons d’Emergència Social.

6. Implantar l’Agència Municipal de Lloguer per a habitatges desocupats i/o de venda, com a fase de desenvolupament de les polítiques d’habitatge ja anunciades pel Govern municipal.


Ciutat verda en xarxa

Es vol invertir l’estructura de la jerarquia viària de la ciutat actual, situant els vianants i ciclistes en primer pla i prioritzant el concepte de xarxa i proximitat, que ha de ser cabdal en la creació de la ciutat verda.

Sabadell vol esdevenir una ciutat verda en la lluita contra el canvi climàtic. Per aconseguir-ho, la ciutat es dirigirà cap a l’autosuficiència energètica, mitjançant la millora de l'eficiència energètica d'edificis, la disminució de la demanda energètica amb l’aplicació de mesures de gestió intel•ligent i la promoció d’energies renovables als edificis municipals.

D’altra banda, es millorarà l'articulació entre el rodal i l’espai urbà mitjançant una gestió transversal que asseguri la convivència d’usos lúdics, la biodiversitat, els paisatges dels espais naturals, com també s'intensificarà la tasca de recuperació i valoració del patrimoni local.

Aquest nou model ha de fonamentar-se en una xarxa d’itineraris que conformi una xarxa verda que ha d’enllaçar aquests nodes catalitzadors d’espais lliures, eixos principals per a vianants i bicicletes i els parcs periurbans de la ciutat.
Les accions més destacades que es proposen són:

1. Rehabilitar energèticament equipaments municipals i públics, cosa que permetrà la disminució de consums energètics.

2. Implantar zones urbanes pacificades i tranquil·les.

3. Ampliar els recorreguts a peu en l’àmbit urbà i periurbà.

4. Completar i finalitzar la xarxa urbana i interurbana per a bicicletes.

5. Introduir progressivament a la flota d’autobusos actual vehicles 100% elèctrics.


 

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top