El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publica l'anunci oficial de licitació i les bases del concurs per a la privatització de la gestió dels actius de l'empresa pública Aigües Ter Llobregat (ATLL).
Amb aquest pas es posa definitivament en marxa un procés que, de concloure favorablement, permetrà a la Generalitat esborrar de cop mil milions d'euros del seu deute aquest mateix any.
Aquesta és la xifra que preveu ingressar el Govern mitjançant el cobrament d'un cànon inicial de 300 milions i el cobrament diferit de 700 milions més que pagarà l'empresa privada que s'adjudiqui ATLL durant els 50 anys de concessió. Tot i que ara la Generalitat només ingressarà en metàl•lic 300 milions, la Intervenció General de l'Estat permetrà al Govern desconsolidar de cop deute per import de mil milions.
Segons ha pogut saber EXPANSIÓ, el Govern ha autoritzat que aquest impacte pugui anotar al tancament dels comptes autonòmiques de l'exercici de 2012, sempre que el contracte d'adjudicació es ferm abans del 31 de desembre.
Segons el plec de condicions, les empreses interessades en adjudicar-se la gestió dels actius d'ATLL tenen de termini per presentar les ofertes fins al 28 de setembre. L'obertura de pliques tindrà lloc a l'octubre i l'adjudicació s'efectuarà al novembre. L'objectiu és que el contracte amb el concessionari se signi al llarg de la primera quinzena de desembre.
Interessats
En presentar l'oferta, les empreses interessades hauran de dipositar una garantia provisional de deu milions, l'equivalent a l'1% del cànon.
Aigües de Barcelona (Agbar), Aqualia (FCC), Acciona i Comsa Emte són les empreses que fins ara han manifestat interès a acudir al concurs. És probable que algunes presentin ofertes conjuntes, tot i que no podran constituir una unió temporal d'empreses (UTE), ja que el concurs obliga a crear una nova empresa per explotar ATLL.
També es preveu que tots els candidats vagin en aliança amb fons internacionals d'infraestructures, que aportaran el gruix del finançament. Les bases impedeixen que aquests grups financers controlin més del 75% de l'empresa, és a dir, com a mínim, el 25% de les accions hauran d'estar en mans d'un operador amb experiència demostrada en explotació de potabilitzadores i gestió de xarxes d'aigua.
Criteris d'avaluació
El concessionari haurà de subrogar a tota la plantilla d'ATLL i no podrà executar acomiadaments durant 20 mesos. A més de pagar el cànon de mil milions, l'operador privat haurà d'efectuar unes inversions de 139 milions en obres hidràuliques.
Tota aquesta inversió ha de recuperar al llarg del període de concessió mitjançant la tarifa que l'operador cobrarà per la venda d'aigua a les companyies distribuïdores. Així, guanyarà el concurs aquella empresa que proposi cobrar la menor tarifa. Així, la "baixa sobre el tipus de licitació en la tarifa mitjana del servei" tindrà un pes de fins a 50 punts, la meitat del total de cent punts que es repartiran amb els diferents criteris d'adjudicació recollits en el plec del concurs.
Un cop s'adjudiqui a un operador privat, l'empresa pública ATLL desapareixerà, de manera que tots els seus actius i passius passaran a dependre del Departament de Territori. Això significa que el deute de 663 milions no l'assumeix l'empresa privada. El concessionari tampoc serà el propietari de les plantes dessaladores i potabilitzadores (només el gestor), que seguiran sent de titularitat pública.
Inicialment, la Generalitat havia previst exigir un cànon inicial de 400 milions, però davant les pressions de les empreses interessades, al final ha acceptat baixar aquesta xifra a 300 milions, tot i que el cànon global es manté intacte en mil milions. Els inversors consideraven que la xifra de 400 milions era massa elevada per poder obtenir finançament en l'actual context recessiu de l'economia espanyola.
Font: Expansión