El Govern situa la connectivitat com a prioritat per assolir una Catalunya digital amb una ciutadania apoderada i un territori connectat

El Govern ha aprovat el full de ruta del desplegament d’infraestructures digitals a Catalunya fins al 2030, el Pla Estratègic d’Infraestructures Digitals (PEID), que defineix la xarxa d’infraestructures digitals necessària per al desplegament dels serveis digitals actuals i futurs a Catalunya des de dues perspectives: la corporativa i la de país. El PEID s’emmarca en la priorització del Govern, elevada al màxim nivell amb la Vicepresidència de Polítiques Digitals i Territori, per les infraestructures físiques i digitals com a clau per fer de Catalunya una nació digital amb una ciutadania apoderada, un territori connectat, una administració cibersegura, una economia digital i digitalitzada, i una mobilitat col·lectiva, connectada i  descarbonitzada.

Partint del convenciment que la connectivitat és un dret social i econòmic del segle XXI i l’element fonamental sobre el qual es construeix la societat digital amb igualtat d’oportunitats, el PEID situa les infraestructures digitals com a infraestructures bàsiques i estratègiques per assolir la cohesió social i territorial del país i garantir el desenvolupament i la competitivitat de la indústria i l’economia en un mercat i un món cada cop més global i digitalitzat.

En aquest sentit, les infraestructures digitals considerades pel PEID són: Xarxes fixes i xarxes mòbils (serveis de connectivitat); CPDs i punts d’intercanvi de tràfic de dades (serveis de computació); IoT (serveis ‘smart’); Xarxa RESCAT (serveis d’emergències) i Xarxes TDT/FM (serveis de difusió).


Objectius estratègics i propostes d’actuació

El PEID s’alinea amb els objectius marcats pel Govern i les administracions i entitats locals en el Pacte Nacional per a la Societat Digital (PNSD), els amplia, redefineix i actualitza d’acord amb les necessitats actuals i els reptes futurs del país, i estableix l’estratègia i les accions a executar per assolir-los.

En aquest sentit, el PEID es marca quatre objectius estratègics:

•    Dotar tot el país de cobertura de xarxes de nova generació amb una bona qualitat de servei
•    Promoure la competència efectiva en xarxes fixes i mòbils
•    Habilitar infraestructures que permetin la implantació dels nous serveis digitals
•    Ampliar la cobertura i les prestacions dels serveis corporatius via ràdio

Entre les actuacions proposades per assolir aquests objectius, destaca com a prioritari i clau completar la xarxa troncal de fibra òptica de titularitat pública, una infraestructura que el PEID situa com a eix vertebral sobre el qual desplegar noves tecnologies i serveis digitals per a la gestió intel·ligent del territori. En aquest sentit, el Pla ratifica el compromís adquirit en el marc del PNSD de disposar d’un punt de presència a tots els municipis de Catalunya i a les zones d’activitat econòmica.

També preveu desplegar una xarxa d’accés a partir de la infraestructura troncal existent per dotar de connectivitat els punts de servei de la Generalitat i possibilitar així el desplegament de noves tecnologies com la 5G, la Internet de les Coses (IoT) o la computació, i dels serveis intel·ligents que aquestes possibiliten, com ara sensorització, cotxe autònom i connectat i d’altres.

El pla també contempla l’habilitació d’espais públics per a la implantació de nous Centres de Processament de Dades (CPD) i punts d’intercanvi de tràfic de dades MEC (Multi-Access Edge Computing) distribuïts pel territori sota criteris de reequilibri territorial i promoció econòmica, considerant els objectius mediambientals i de sostenibilitat (ODS).

El PEID estima en més de 450M€ la inversió necessària per executar les accions que proposa per fer de Catalunya un país cohesionat amb infraestructures digitals competitives. El finançament de les actuacions previstes al PEID s’articularà mitjançant el pressupost ordinari de la Generalitat de Catalunya i els de les quatre Diputacions, fons europeus NextGenerationEU i ReactEU, la contractació corporativa i la col·laboració publicoprivada.

La Vicepresidència presenta el Pla Estratègic d’Infraestructures Digitals (PEID) com a full de ruta per desplegar els serveis digitals futurs del país. 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top