El govern solsoní aprova un pressupost d’11 milions d’euros

Aquest dijous el Ple municipal ha aprovat el pressupost per al 2023, que serà d’11 milions d’euros, un 4,26 per cent superior al de l’exercici vigent. S’ha fet amb els únics vots a favor de l’executiu local, en tant que l’oposició hi ha votat en contra. El govern municipal també ha donat llum verda en solitari a la darrera modificació de crèdit d’aquest any per destinar 54.870 euros a l’increment salarial del personal municipal i 40.000 més a les obres de la plaça del Camp.  
 
El regidor d’Hisenda, Ramon Xandri, ha defensat un pressupost que “ha estat difícil de quadrar per molts factors d’incertesa global” i que ha qualificat d’“equilibrat i, alhora, prudent”, en tant que tot i l’augment de costos del personal i l’energia, aconsegueix “mantenir el bon funcionament dels serveis, tot potenciant la promoció econòmica, la cultura, l’educació, els esports i les àrees socials”. Xandri ha volgut destacar la reducció de l’endeutament i l’equilibri pressupostari “per tenir un pla B si fos necessari”, tot al·ludint a les retallades de fons que s’auguren.  

Per àrees, la regidoria de Medi Ambient absorbeix el 14,35 per cent de la despesa del pressupost total; Educació, el 8,53 per cent; Urbanisme, el 8,34 per cent; Cultura, el 7,91 per cent; Desenvolupament Local, el 6,94 per cent; Esports, el 6,55 per cent; seguretat i protecció civil, el 5,68, i Acció Social i Salut, el 3,73 per cent del total.

El capítol d’inversions disminueix un 22,4 per cent i representa el 4,81 per cent del total del pressupost amb 530.000 euros. La inversió més important, de 250.000 euros, és per reduir el vas de la piscina municipal –una primera actuació que es considera prioritària per evitar la pèrdua d’aigua per filtracions–; seguida de dues inversions més de 50.000 euros cadascuna, que són la urbanització del barri de Sant Jaume i la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la teulada de l’ajuntament, i una reserva de 50.000 euros per al pressupost participatiu. Entre altres inversions, també n’hi ha una de 48.000 euros per a l’adquisició de bancs nous per a la plaça del Camp. Xandri subratlla, d’altra banda, el compromís del govern de treballar per aconseguir ajuts externs que permetin ampliar les inversions inicialment previstes, tal com s’ha fet els últims exercicis.

Juntament amb el pressupost, s’aprova la plantilla de personal per al 2023, integrada per un total de 106 places, de les quals 85 són de personal laboral; 20, de funcionari i una, eventual.

Junts per Solsona i ApS-CUP coincideixen a qualificar aquests números de “molt conservadors”. El portaveu de Junts, Marc Barbens, critica el que considera una prudència excessiva i aposta per amortitzar menys deute i destinar més capital a inversions. És del parer que 530.000 euros són insuficients per a una capital de comarca. També carrega contra la inversió prevista per a la piscina. “Primer s’hauria de presentar un projecte general de les piscines de la zona esportiva i de la Cissa, que estan igual de malament”. Igualment, critica la inversió a la plaça del Camp, una obra de la qual troba a faltar un debat ampli sobre els usos, la circulació i la consolidació amb el passeig.

Falta de consens en habitatge

Els regidors de Junts també han votat en contra del pressupost, entre altres motius, per l’aposta en polítiques d’habitatge que hi troben a faltar, un aspecte en què coincideixen totes les formacions de l’oposició. A habitatge s’assignen 24.000 euros. El regidor socialista, Mohamed El Mamoun, reclama diverses solucions, com la compra de terrenys per cedir a Incasòl per construir habitatge social, destinar ajuts directes als joves per al lloguer i crear una oficina d’habitatge pública. Ramon Xandri destaca que s’està treballant intensament amb el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Sant Llorenç per crear una oficina d’habitatge. “Anem pel bon camí”, assegura.

Crítica per la despesa energètica

En la seva valoració del pressupost, els cupaires són frontalment crítics amb la despesa energètica, per a la qual hi ha reservats 328.000 euros, “una xifra indecent”, segons la portaveu del grup, Pilar Viladrich. Per contra, celebra que s’hagi reduït en 20.000 euros la despesa per la disminució de residus aportats a l’abocador gràcies a la implantació de la recollida porta a porta. “Felicitem tant el govern com l’oposició i la ciutadania”, va expressar en el Ple Viladrich. D’altra banda, la CUP va aprofitar el debat de pressupostos per reiterar la seva aposta per la municipalització de serveis, com el de la llar d’infants.

Quant a les inversions, ApS-CUP tampoc comparteix la prioritat de destinar 250.000 euros a la piscina, de l’actuació de la qual reclama l’informe tècnic, i considera excessiu l’import de 48.000 euros dels bancs per a la plaça del Camp.

Per la seva banda, malgrat la inversió prevista en energia fotovoltaica, el PSC troba a faltar “més inversions importants per reduir la despesa de la factura de la llum”. Mohamed El Mamoun proposa la compra de grups de bateries per emmagatzemar l’energia generada per les plaques existents a l’escola El Vinyet i les que s’instal·laran a la sala polivalent per destinar-la a l’enllumenat públic. Ell estima en 700.000 euros anuals l’estalvi que es podria aconseguir per finançar altres projectes. A banda d’això, el regidor socialista també opina que s’aposta poc per adquirir material necessari per a l’Escola Municipal de Música. En aquest sentit, l’alcaldessa i responsable de Cultura, Judit Gisbert, es mostra “molt satisfeta d’haver creat una partida nova de manteniment de l’Escola de Música de 5.000 euros”.    

En matèria econòmica, el Ple d’ahir també va servir per aprovar una modificació de crèdit pel valor de 94.870 euros. D’una banda, per disposar de 54.870 euros en compliment amb el Reial decret llei 18/2022, de 18 d’octubre, sobre l’increment de l’1,5 % de les retribucions dels treballadors públics, amb caràcter retroactiu a data de primer de gener de 2022. De l’altra, servirà per destinar 40.000 euros més a la plaça del Camp per a la renovació de l’enllumenat, nou cablejat, la instal·lació de reg als arbres i als nous espais enjardinats i diverses millores introduïdes a l’obra.

En aquest punt, l’executiu tampoc no ha tingut el suport de la resta de formacions per la manera com s’ha gestionat políticament la intervenció de la plaça del Camp. Així mateix, part dels fons de la modificació, concretament, 39.870 euros, provenen de la partida de 100.000 euros que no s’ha exhaurit per a subvencions per fomentar el lloguer d’habitatges, una vegada tancada la convocatòria. L’oposició demana autocrítica al govern municipal per no haver-la gastat.   

 
tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top